Diyet desteklerinin vücuda etkisi

Sporcularýn kas gücü, performans ve dayanýklýlýðý artýrmak için sýkça kullandýðý ergojenik destekleri doðal yollardan almak en doðrusu. Bu desteklerin içindeki kimyasallar vücudu zarar verebiliyor.

Sporcularýmýzý bilinçlendirmeliyiz. Ergojenik desteklerde bilimsel araþtýrmalarda dahi; piyasada kaslarý ve yað yakýmýný arttýrýr veya kilo verdirir þeklindeki pazarlama iddialarý varken, 18 yaþýndan büyük kiþilerde bu maddelerin kullanýmýna yönelik bilimsel araþtýrmalar sonuçlarý maalesef bu iddialarý doðrulamýyor. Beslenme uzmaný olarak hele de çocuk ve ergenlerde bu þekilde ergojenik madde kullanýmýnýn saðlýk açýsýndan etkilerine yönelik hiçbir bilimsel çalýþma olmadýðý için kimsenin bu ürünleri kullanmasýný tavsiye etmiyoruz.

-Kafein: Araþtýrmalarda, kafeinin sporcu performansýný arttýrdýðý ve zayýflamada etkili olduðu kanýtlandý. Ancak sadece çay, kahve ve kafein içeren kakao gibi doðal besinlerden alýnmasý kaydý ile olduðunun altý çiziliyor. Eðer kafein önerilen dozun üstünde alýnýrsa baþ dönmesi, sersemlik, yüksek tansiyon ve hýzlý nabýz gibi belirtilere sebep olabilir. 

-Karnitin: Karnitin yað yakan bir amino asit olarak pazarlanýyor; yað sindirimini arttýrarak, vücudumuzdan yað kaybettiðimiz söyleniyor. Kilo kaybetmek için kullanýlan çoðu ergojenik yardýmýnlarýn içinde karnitin var. Fakat, yýllarca araþtýrýlmasýna raðmen kesin olarak karnitinin yað yaktýðý kanýtlanmadý.

-Chromium Picolinate: Krom, insülin duyarlýðýný arttýran önemli bir mineraldir ve ergojenik formu chromium picolinate’tir. Piyasada pazarlanýrken picolinate baðýrsaklardaki besinlerin emilimini hýzlandýrdýðýný, Chromium picolinate kas kitlesinin büyümesi ve zayýflamanýn hýzlanmasý için kullanýlmasý gerektiði iddiasýný söylüyor. Ancak araþtýrmalara göre böyle bir etki yok. Fazla tüketimi böbrek iflasýna neden olabiliyor.

-Kreatin: Kreatin vücudun üretemediði, bu nedenle diyet yoluyla dýþarýdan almasý gereken bir amino asit. Yapýlan incelemelerde kreatinin, ergojenik yollarla alýndýðýnda, fiziksel kuvveti ve kas kitlesini arttýrdýðý belirlenen tek ergojenik etki maddesidir. Antrenman sýrasýnda sakatlanma riskini de azalttýðý belirtilr. Yüksek dozlarda alýndýðýnda mide ve baðýrsakta rahatsýzlýk yaratabilir.

-Konjuge Linoleik Asit: Piyasada, yað yaktýðý, kas kitlesini ve kemik yoðunluðunu arttýrdýðý söyleniyor. Ancak, araþtýrmalarýn çoðu hayvanlar üzerinde yapýldýðý, olumlu sonuçlarýn çýkmadýðýný  için de insanlar üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor. 

-Dallý Zincirli Amino Asitler: Ergojenik yollarla bu amino asitleri takviye edersek, kandaki seviyelerinin ve spor sýrasýnda dayanýklýlýðýn artacaðý düþünülmektedir fakat daha bilimsel bir kanýta ulaþýlmamýþtýr. Bu nedenle sporcu beslenmesi uzmanlarý bu amino asitleri yumurta, kýrmýzý et, süt, balýk ve diðer beyaz etlerden alýnabileceðini özellikle vurgulamaktadýr.

-Whey Protein: Kazein ve soya proteinleriyle karþýlaþtýrýldýðýnda, whey proteinleri vücut kaslarý üzerinde daha verimli sonuçlar vermektedir. Bunu yumurtanýn beyazý, süt ürünleri ile saðlamak mümkün. Fazla alýndýðýnda, su ve kalsiyum kaybýna neden olur.

-Androstenediyon: Androstenediyon, vücut tarafýndan testosteron hormonuna çevrilir. Testosteron fazla salgýlanan kiþilerin, kaslarý daha çok olmakla birlikte metabolizmalarý da hýzlýdýr. Ancak fazla östrojen kansere neden olabiliyor.. 

-Dehidroepiandrosteron: Testosteron seviyelerini yükseltir, bu nedenle kas kitlesinin ve metabolizma hýzýnýn arttýðý düþünülür. Ýnsan saðlýðý üzerinde etkisi kanýtlanmamýþ olmasýna raðmen reçetesiz satýlmaktadýr.