Diyet yorgunluğunun nedeni kan şekeri

Şekerli besinlere saldırıyorsanız; öğleden sonraları baş ağrısı varsa; öğleden sonra canınız kahve içmek istiyorsa, çabuk sinirleniyorsanız, yemeklerden sonra uyku basıyor ve uyukluyorsanız gün içinde kan şekeri düşüklüğü yaşıyor olabilirsiniz.

3 ana 3 ara öğün şart

Bazı kişiler, diyete başladıktan sonra, baş dönmesi ve açlık atakları ortaya çıktığı için diyeti bırakırlar. Bunun nedeni kan şekerinin düşmesidir. Kan şekeri düşen bir kişide baş dönmesi, baş ağrısı, terleme, titreme, çarpıntı, bilinç bulanıklığı gibi belirtiler olur. Kan şekeri düşmelerini önlemek için öğünleri atlamamalı, ara öğünler almalı ve tam tahıl ürünleri (tam buğday ekmeği, çavdar gibi) sebze ve meyve gibi posalı besinlerle beslenmelidir. Diyet yaparken üç ana öğün üç ara öğün yemek bu nedenle çok önemlidir. Kan şekeri düşüklüğü olsun veya olmasın, tüm zayıflama diyetlerinde 3 ana öğün ve 3 ara öğün mutlaka olmalıdır.

Kilo nedeni olabilir

Şekerli besinlere saldırıyorsanız; öğleden sonraları baş ağrısı varsa; uykudan birkaç saat sonra gece yarısı uyanıyor ve zor uyuyabiliyorsanız; kötü rüyalar görüyorsanız; mide krampları ve devamlı bir yorgunluk varsa; öğleden sonra canınız şeker çekiyor veya kahve içmeyi çok istiyorsa; baş dönmeleri varsa; yemek yiyinceye kadar halsizlik ve yemek gecikince ellerde titreme ve çarpıntı oluyorsa; çok duygusal bir yapınız var, çabuk sinirleniyor ve kontrolünüzü kaybediyorsanız; yemek önceleri çok huzursuzsanız; yemeklerden sonra uyku basıyor ve gün boyu uyukluyorsanız, bu belirtiler kahvaltı öncesi de oluyorsa, sizde kan şekerinizde düşüklük olabilir. Bunun başlıca nedeni de dengesiz beslenme, fazla karbonhidratlı, nişastalı besinler  ve şekerli besinler yeme, stres ve aşırı kafein alımıdır (kahve, çay, kola).

Kilolu kişilerde kan şekerinde düşme atakları daha fazla görülse de, normal kilolu ancak egzersiz yapmayan ve depresyondaki kişilerde de kan şekeri düşüklüğü olabilir. Kan şekerinde düşme, genellikle 11:00 ve 16:00 civarında olur. Bu nedenle de, bu saatlerde çikolata, kek, pasta, kurabiye yer veya kola içerler. Bu besinleri alan kişinin şikayetlerinde hafif  bir düzelme olur. Sabah saat 11:00 ‘de oluşan kan şeker düşüklüğünün nedeni sabah kahvaltıda yenen şekerli ve nişastalı besinlerdir. Öğle yemeğinde yenen tatlı ve nişastalı besinler de öğleden sonra, saat 16:00 ‘da kan şekeri düşmesine neden olur. Buna karşılık sabah ve öğleyin proteinli besin alanların kan şekerinde pek düşme olmaz.