Diyete rağmen Neden kilo alıyoruz?

‘Üç beyazdan uzak duruyor, yine de kilo alıyorum’ diyorsanız, kalori miktarını gözden geçirin. Bazen masum gibi görünen besinler de şişmanlığa davetiye çıkarabiliyor.

Yediklerime çok dikkat ediyorum ama kilo alıyorum’, ‘Evimizde zeytinyağı kullanılıyor, sebze ağırlıklı yemekler yapıyoruz, tatlı misafir olmadan yemeğiz ve pilav son 3-4 yıldır kesinlikle evimizde pişmiyor. Ancak kilo sorunumu bir türlü çözemiyorum.” Bu sözlerde yalan yok. ama kilo almamayı sağlayan yediğimiz yiyeceklerin sadece seçimi değildir. Ne kadar yediğimiz, yenilen yiyeceğin kalori yoğunluğu ve ne sıklıkla yediğimiz gibi 3 önemli faktör kilo kontrolümüzü etkileyen etkenlerdir. Ayrıca, günlük toplam kalori kilo almayı sağlayan en belirleyici faktörüdür.  Unutmayın bir gün içerisinde yediğimiz içtiğimiz tüm besinlerden toplamda ne kadar kalori aldığımızı denetlememiz gerekiyor. Çünkü tahmin etmediğiniz birçok yiyeceğin farklı miktarda kalorileri bulunmaktadır. Her besinin içerdiği karbonhidrat, protein ve yağ içeriğine bağlı olarak kalori ihtiva ettiğini hatırlatmalıyım.

Meyve de şişmanlatır

Çoğu birey sağlıklı besin ile kilo arasında bir bağlantı kurmazken sadece kızartma yediğinde, çayına şeker attığında veya tatlı yediğinde  kilo alacağını düşünür. Birçok  birey  bol balık, zeytinyağı, kepekli makarna, sebze yemekleri ve meyve yiyerek sağlıklı bir seçim yapsa da kilo alacağını aklına bile getirmez. Yine toplumumuzda meyve, ayran, taze sıkılmış meyve suları, yoğurt gibi sağlıklı yiyeceklerin kilo aldırmayacağı yönünde yaygın bin inanış var.   Bu besinler sağlıklı diye fazla tüketiliyor. Kilo almanızın börek, kek yemeseniz de fazla yemenize bağlı olabileceği gerçeğini göz ardı etmemelisiniz. Denge, çeşitlilik ve porsiyon kontrolü sizin sağlıklı kiloda olmanızın anahtarı olduğunu bir kere daha hatırlatmak isterim.

Kalori hesabınızı iyi yapın

- Bir porsiyon sütlü tatlıdan 275-400 kalori, 1 kilodan 300 kalori alırsınız.

- Bir orta dilim kek cevizli, çikolatalı veya cevizli ise yaklaşık 400 kalori alırken, 2 su bardağı ayran ve 1 büyük su bardağı taze sıkılmış meyve suyu içtiğinizde de aynı kaloriyi alırsınız.

- Bir lahmacun 350-400 kalori iken, 1 dilim ekmek de 400 kaloriye eşdeğerdir.

- İki kutu kadar gazlı içecek ile 7 dilim ekmeğin kalori miktarı aynıdır.