Diyetsiz zayıflama tüyoları

Beslenmenizde ve fiziksel aktivitelerinizde yapacağınız küçük  değişiklikler kilo almanızı engeller ve daha sağlıklı yaşamanızı sağlar.

Şişmanlığın gelişiminde birçok faktörün etkisi belirlense de genel olarak genetik faktörlerin, çevresel faktörlerin ve alışkanlıkların etkili olduğu kabul edilyor. Genetik faktörlerin değiştirilmesi şu an için mümkün olmasa da özellikle çevresel faktörlerin ve alışkanlıkların değiştirilmesine yönelik farklı stratejiler izlenebilir. Beslenme alışkanlığı ve fiziksel aktivitemizde yapacağımız bazı değişikliklerle şişmanlığın önlenmesi de, tedavisi de mümkün. Unutmayalım, kısa süreli çözümler uzun dönemde etkili olmaz. Alışkanlıklarımızın ve yaşam tarzımızın değişmesi hem kilo vermede hem de korumada en etkin yoldur. Şişmanlığın önlenmesi için aşağıda belirtilen önerileri uygulayıp, uzun dönemde olumlu etkilerini görebilirsiniz.

DAVETLER İÇİN SAĞLIKLI TARİFLER GELİŞTİRİN

- Öğün atlamayın. Sabah, öğle, akşam öğünlerini düzenli olarak, belli saat aralıklarında tüketin. Yemekleri mümkün olduğunca yavaş yiyin ve iyi çiğneyin.

-  Ara öğünlerde meyve, süt, yoğurt, ayran, tost gibi kalori açısından çok zengin olmayan ancak besleyici değeri yüksek yiyecekleri tercih edin.

- Sıvı tüketiminizi artırın. Özellikle ana ve ara öğünler öncesindeki su tüketimi sindiriminizi kolaylaştıracağı gibi, çok yemek tüketmenizi de engeller.

- Sebze-meyve tüketiminizi artırın. Özellikle öğle ve akşam yemeklerinden önce salata, ara öğünlerde ise meyve tüketin.

- Posa tüketiminizi artırın. Posa içeriği yüksek besinler; kuru baklagiller, kepekli ürünler, sebze ve meyveler, tam tahıl ürünlerdir.

- Porsiyon miktarlarınızı küçük tutun.  kaselerinizi küçük seçin.

- Yiyecek alışverişinizi tok karnına yapın, alışveriş listenize yetecek kadar para bulundurun.

- Davetler için sağlıklı tarifler geliştirin.

- Geç saatte yiyecek tüketmeyin. Acıktığınızda kalorisi düşük yiyecek ve içecekleri tercih edin.

- İçki ve gazlı içecekler yerine besleyici özelliği çok olan süt, ayran, taze meyve suyunu tercih edin.

- Tatlı yemek istediğinizde sütlü tatlıları ve dondurmayı tercih edin.

- Fiziksel aktivitenizi artırmak için en kolay ve pratik yol günlük adım sayınızı artırmaktır. Bunu ölçmek için adımsayar (pedometre) aletini kullanabilirsiniz. Unutmayın günlük 5 bin adımın altında kalıyorsanız fiziksel aktiviteniz çok düşük demektir. Adım sayınızı artırmak için daha çok merdiven kullanmalı, aracınızı daha uzak mesafelere park etmelisiniz.