Kilo vermenin en etkili yolu açlýða yenilmemek. Diyetinize uzun süre tok tutan besinleri eklediðinizde baþarýya ulaþmak kaçýnýlmaz olacak. Ýþte diyetinize mutlaka katmanýz gereken besinlerin listesi.
DOÐRU yapýldýðý sürece saðlýk getiren diyeti uygularken, insanýn kendisini daha uzun süre tok hissetmesi çok önemlidir. Böylece kiþi kilo verme süreçinde çok ciddi zorluk yaþamaz. Tokluk hissi ise sadece yenilen yemeðin miktarýna baðlý deðildir; ayný zamanda yiyeceðin türü ile de iliþkilidir. Alýnan gýdalarýn içeriði, tokluk hissi yaratmada önem taþýr. Doyurucu olan besinler ya protein açýsýndan (et, balýk, tavuk) ya da lif açýsýndan zengindir. Proteinlerin ayný zamanda doymuþ yað içerdikleri için daha kalorili olduðunu dikkate alýrsak, açlýðýmýzý gidermek için lif açýsýndan zengin besinlere yönelmek daha doðru olur.
Lifli gýdalar karný tok tutuyor
Yüksek lifli gýdalar, kepekli tahýllar, sebze ve meyveler; hacimli olmalarýnýn yanýnda daha uzun sürede sindirildiklerinden, tok tutma özelliði de taþýrlar. Posa bakýmýndan zengin besinlerin yað oranlarý daha düþüktür ve daha az kalori içerirler. Bu tür besinler çiðnemeyi gerektirdiðinden, yemek yemenizi aðýrlaþtýrýr. Bu da sizde doygunluk hissi yaratarak daha az yemek yemenizi saðlar ve beraberinde yeterli su alýnmasý ile kýsa zamanda, uzun süreli tokluk hissi yaþarsýnýz. Bunun için hergün tüketilmesi gereken baklagil, tahýl, meyve ve sebze gibi besinleri eksik etmemek gerekir.
-Baklagiller: Posanýn ve proteinin iyi bir kaynaðý olmasýna ve yað içeriðinin düþük olmasýna raðmen; baklagiller, öncelerde diyetlerde pek yer almazdý. Günümüzde ise trend, en az haftada 2 kere tüketilmesi yönünde. Bu grupta; bakla, barbunya, fasulye, nohut, börülce, bezelye sayýlabilir. Çözünebilir olmalarý nedeniyle kolesterol seviyesini de düþürürler. Baklagiller; kan þekerini daha yavaþ yükselterek, daha uzun süre kan þekerini dengelerler. Bu da sýklýkla acýkmanýzýn önüne geçer.
-Tahýllar: Bu grubu buðday ve yulaf gibi tam tahýllar oluþturur. Kompleks karbonhidratlardýr. Düþük yað, yüksek lifin yaný sýra vitamin, mineral içerikleri bakýmýndan da oldukça faydalýdýr.
-Meyveler: Taze, haþlanmýþ, piþirilmiþ, kurutulmuþ meyveler; incir, kuru erik, kuru incir, kuru kayýsý, ayva ve çilek en yüksek posa içeren meyvelerdir. Pektin meyvelerin kabuðunda ve etli kýsmýnda bulunur. Kuru erik ve elma püresi de iyi seçeneklerdir.
-Sebzeler: Yeþil yapraklý sebzeler ve kök sebzeleri yiyin. Salata (marul türleri), ýspanak, kereviz karnabahar ve brokoli, en fazla posa içerenleridir. Kök sebzeler arasýnda patates, havuç ve þalgamý sayabiliriz.