Diyette açlığı unutturan besinler

Kilo vermenin en etkili yolu açlığa yenilmemek. Diyetinize uzun süre tok tutan besinleri eklediğinizde başarıya ulaşmak kaçınılmaz olacak. İşte diyetinize mutlaka katmanız gereken besinlerin listesi.

DOĞRU yapıldığı sürece sağlık getiren diyeti uygularken, insanın kendisini daha uzun süre tok hissetmesi çok önemlidir. Böylece kişi kilo verme süreçinde çok ciddi zorluk yaşamaz. Tokluk hissi ise sadece yenilen yemeğin miktarına bağlı değildir; aynı zamanda yiyeceğin türü ile de ilişkilidir. Alınan gıdaların içeriği, tokluk hissi yaratmada önem taşır. Doyurucu olan besinler ya protein açısından (et, balık, tavuk) ya da lif açısından zengindir. Proteinlerin aynı zamanda doymuş yağ içerdikleri için daha kalorili olduğunu dikkate alırsak, açlığımızı gidermek için lif açısından zengin besinlere yönelmek daha doğru olur.

Lifli gıdalar karnı tok tutuyor

Yüksek lifli gıdalar, kepekli tahıllar, sebze ve meyveler; hacimli olmalarının yanında daha uzun sürede sindirildiklerinden, tok tutma özelliği de taşırlar. Posa bakımından zengin besinlerin yağ oranları daha düşüktür ve daha az kalori içerirler. Bu tür besinler çiğnemeyi gerektirdiğinden, yemek yemenizi ağırlaştırır. Bu da sizde doygunluk hissi yaratarak daha az yemek yemenizi sağlar ve beraberinde yeterli su alınması ile kısa zamanda, uzun süreli tokluk hissi yaşarsınız. Bunun için hergün tüketilmesi gereken baklagil, tahıl, meyve ve sebze gibi besinleri eksik etmemek gerekir.

-Baklagiller: Posanın ve proteinin iyi bir kaynağı olmasına ve yağ içeriğinin düşük olmasına rağmen; baklagiller, öncelerde diyetlerde pek yer almazdı. Günümüzde ise trend, en az haftada 2 kere tüketilmesi yönünde. Bu grupta; bakla, barbunya, fasulye, nohut, börülce, bezelye sayılabilir. Çözünebilir olmaları nedeniyle kolesterol seviyesini de düşürürler. Baklagiller; kan şekerini daha yavaş yükselterek, daha uzun süre kan şekerini dengelerler. Bu da sıklıkla acıkmanızın önüne geçer.

-Tahıllar: Bu grubu buğday ve yulaf gibi tam tahıllar oluşturur. Kompleks karbonhidratlardır. Düşük yağ, yüksek lifin yanı sıra vitamin, mineral içerikleri bakımından da oldukça faydalıdır.

-Meyveler: Taze, haşlanmış, pişirilmiş, kurutulmuş meyveler; incir, kuru erik, kuru incir, kuru kayısı, ayva ve çilek en yüksek posa içeren meyvelerdir. Pektin meyvelerin kabuğunda ve etli kısmında bulunur. Kuru erik ve elma püresi de iyi seçeneklerdir.

-Sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler ve kök sebzeleri yiyin. Salata (marul türleri), ıspanak, kereviz karnabahar ve brokoli, en fazla posa içerenleridir. Kök sebzeler arasında patates, havuç ve şalgamı sayabiliriz.