Diyette ‘kombine’ dönemi

Kilo vermek için sadece diyet ve egzersiz yeterli değil. Beslenme düzeni, yemek pişirme kuralları ve market alışkanlığının değiştirilerek ‘kombine tedavi’ uygulanması gerekiyor.

İki yeni araştırma zayıflamada sağlıklı kilo vermenin sırrının sadece diyet veya aktivite değil, kombine tedavi ile olduğunu açıkladı. ABD’de 2 yıl takip edilen hafif şişman kadınlara 800-1500 kalori arasında diyetler planlanmıştır. Şişmanlığın nedenleri,beslenme kuralları, egzersizin önemi, yemek pişirme kuralları, yağ kullanımı, market alışverişi ile ilgili bilgiler davranış tedavisi değişikliği terapileri ile uygulanmıştır. İkinci yılın sonunda tüm hafif şişman olan kadınlar yeme davranışları konusunda kalıcı değişimleri sağlayarak hedef kilolarına erişmişlerdir.

Farklı bir araştırmada 18 ay tek başına diyet ile diyet tedavisi yanında davranış değişikliği terapileri yapılan 108 hafif şişman kadın takip edilmiştir.  Zayıflamanın başarılı sonuçlanıp uzun süre koruma sağlanabilmesi için en temel prensiplerden ilki ‘kararlılık’tır.  Kararlı davranışların geliştirilebilmesi için yeme ve sosyal hayat düzeni içindeki kilo almaya neden olan olumsuz davranışların kesinlikle olumlu hale getirilmesi gerekiyor. Başarılı kilo vermek için size birkaç ipucu. 

4 temel besin grubuna dikkat 

-4 temel besin grubu olan süt, et, sebze-meyve ve tahıllardan her ana öğünde en az 3 tanesini bulunduriun.

-Diyet en az 1000 kalori olmalı.

-3 ana 1 adet ara öğün.

-Mutfağa fazla zaman ayırmayın.

-Az yağlı ve şekersiz tarifleri seçin.

-Yemek yemeyi aşırı acıkmadan planlayıp yavaş yiyerek tüketin.

-Her lokmayı en az 10 kere çiğneyin

-Düzenli egzersiz yapın.

-Market alışverişinde dolaba ihtiyacı olan yiyeceklerin listesini yaparak gidin.

-Israrcı davranışları muhakkak geri çevirin.