Diyette yað kontrolü þart

Kilo vermek için sadece kalori miktarýný deðil, yað miktarýný da azaltmak gerekiyor. Bol tereyaðlý yemekten küçük porsiyon yemek yerine düþük yaðlý beslenerek kalori alýmýnýzý yarý yarýya düþürebilirsiniz.

Porsiyon miktarý ve enerji yoðunluðundaki artýþýn birbirinden baðýmsýz olarak enerji alýmýnda da bir yükselme yarattýðý bunun da þiþmanlýða neden olduðundan bahsetmiþtik. Büyük porsiyon miktarý ve yüksek enerji yoðunluklu besinler sile küçük porsiyon ve daha düþük enerji yoðunluklu besinlerin arasýnda yüzde 56 oranýnda fark var. Enerji yoðunluðu yüksek olan besinler genel olarak lezzetli ancak tokluk yaratmayan besinler. Bu nedenle enerji yoðunluðu hesaplanýrken gerçek hayat içerinde bu faktörleri baðýmsýz olarak deðerlendirmek oldukça güçtür.

Lezzetin tehlikeli üçlüsü

Her ne kadar yað, lezzeti belirleyen faktörlerden biri olsa da tuz ve özellikle þekerin þiþman bireylerde lezzet açýsýndan katký saðlayan faktörler olduðu düþünülür. Yüksek þeker ve yüksek yað içeren diyetler enerji yoðunluðu açýsýndan anlamlý olarak farklýlýk gösterse de, enerji alýmý üzerinde benzer etkiler oluþturur. Bu nedenle bazý çalýþmalar lezzet ve tüketilen besinin bulunduðu bu ikili durum gibi tokluðu etkileyen faktörlerin ayný zamanda enerji alýmýný da etkileyebileceðini gösteriyor.

Diyetin iki önemli unsuru

Birçok araþtýrmada diyetin enerji yoðunluðu, lezzet ve çeþitlilik gibi özelliklerinin çok önemli olduðu ve bu özelliklerin enerji alýmý ve yaðlanma açýsýndan diyetin yað içeriðine göre daha önemli role sahip olduklarýný ortaya çýkardý. Halk saðlýðý stratejilerinde þiþmanlýk ve kilo probleminin önlenmesi için diyet yaðýnýn azaltýlmasý önerilir. Ancak Ulusal Saðlýk Enstitüsü (NIH), enerji kýsýtlamasý yapýlmadan sadece diyet yaðýnda azalmanýn þiþman ve kilolu bireylerde etkili kilo verme ile sonuçlanmayacaðýný bildirmiþtir.