Diziler, emniyet kemeri, cep telefonu...

Güllerin Savaşı, Ağustos Ayı’nda araba kullanırken cep telefonuyla konuşmama yasağına en fazla uyan dizi. 4 bölümde geçen 4 sahnede de kimse araç kullanırken cep telefonuyla konuşmamış.

Zengin Kız Fakir Oğlan’sa dizilerde emniyet kemeri takma konusunda en başarılı dizi olmuş.

Dört bölümde toplam 19 sahnenin tamamında oyuncular emniyet kemeri takmışlar. Bunlar kurallara en saygılı diziler. Bir de kurallara uyulmayan diziler var.

Mesela Güzel Köylü 4 bölümde, 2 sahnede de, cep telefonu yasağına uymamış. Mesela Kiraz Mevsimi, 4 bölümde, 9 sahnenin sadece 6 tanesinde emniyet kemeri kuralına uymuş, üç
sahnede uymamış.

Bunlar sadece Ağustos verileri bir de 5 aylık ortalamalar var.

*          *         * 

1 Nisan-31 Ağustos 2014 tarihleri arasında emniyet kemerine en saygılı dizi Zengin Kız Fakir Oğlan olmuş. Toplam 13 bölüm, 35 sahnenin tamamında oyuncular emniyet kemeri takmışlar.

Bu konuda en sorunlu dizi, Arka Sokaklar.Toplam 13 bölüm 48 sahnenin sadece 14’ünde emniyet kemeri kullanılmış.Bir polisiye dizi için çok hoş bir tablo değil bu. 

Cep telefonuyla konuşmama başlığında en saygılı dizi Beni Affet olmuş. 59 bölüm 20 sahnenin tamamında yasağa uyulmuş.

Kurtlar Vadisi Pusu, Atv’de yayınlanan 9 bölüm, 8 sahnede yasağa hiç uymamış.Ankara’nın Dikmeni, Sevdaluk, Dila Hanım yine yasağa uyulmayan ama sahne sayısı daha az olan diziler 

*        *           * 

Bu rakamları Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, trafikte en fazla ihlal edilen iki kural, emniyet kemeri ve cep telefonuyla konuşma meselesi için yaptığı çalışmadan aldım.

Popüler dizilerle kamuoyuna mesaj verme çok etkili bir yöntemdir.Bu konuda Türkiye’de gizli reklam çok konuşulur ama eğitici mesaj eskiye oranla çok daha az. 

Çocuklar Duymasın ilk patladığı dönemde dizi mesaj bombardımanıyla doluydu. Birol Güven ve ekibi senaryoya yedirmeyi başarmışlardı sonra mesaj kaygıları giderek azaldı.

Trafik her yıl en fazla can kaybına neden olan sorunumuz ve bu sorun için dizileri kullanmak çok iyi fikir...