Diziler tecavüzü tetikler mi?

Televizyon dizileri, suç işletir, tecavüz ya da ensest ilişkiyi özendirir mi? Soru ve tartışılan bu. 

Bu soruya evet diye de cevap verebilirsiniz hayır diye de. Garip bir şekilde her iki cevap da doğrudur. İlk bakışta saçma gibi gözüküyor yazdığım şey ama 
değil...

***

Televizyon dizilerinin toplum üzerinde ciddi etkileri vardır. Beyaz Gölge bu ülkede basketbol seven bir kuşak doğmasına neden olmuştur, Kurtlar Vadisi “ağır abi” olmaya özenen gençlerin ilham kaynağıdır. 

Yani diziler toplumu mutlaka etkiler. Öyle olmasa Asmalı Konak zamanında pazarlarda Dicle sürmesi satılmazdı. Bugün dizi filmlerde oyuncuların giydiği kıyafetlerin aynıları semt pazarlarında da, internet sitelerinde de bu etkiden dolayı alıcı buluyor.

***

Ancak madalyonun bir de diğer yüzü var. Asmalı Konak’ta ağa rolünü oynayan Özcan Deniz’e “Sen nasıl ağasın, annen gönül ilişkisi yaşıyor, kardeşine tecavüz ediliyor ama sen kimseyi vurmuyorsun” dendiğini ben biliyorum. Gelelim en fazla konuşulan Fatmagül’ün Suçu Ne dizisine.

Normal bir insan bir diziyi seyredip ben de şuna tecavüz edeyim demez. Ama geçmişinde şiddet, ruhsal durumunda sıkıntı olan biri bir gazete haberinden ya da bir arkadaş sözünden nekadar etkileniyorsa diziden de o kadar etkilenir. 

Tecavüzcü profillerini incelediğinizde geçmişte şiddet hatta cinsel şiddete maruz kalmış kesim yüzde olarak çok fazladır. Demem o ki burada kabahat dizide değil seyredenin ruhsal durumundadır.

***

Televizyon dizilerini yaşananların tek sorumlusu olarak görmek hepimize hata yaptırır.

Bu ülkede töre cinayetleri ya da berdel ya da tecavüz vakaları dizilerle başlamadı. Hayatın içinde olduğu için dizilere konu oldu, olanın özeti bu.

Diziler aile hayatını tehtid ediyor mu? Tartışma programlarında karşıt fikirlerin birbirlerine bağırıp çağırması sokakları ne kadar etkiliyorsa dizilerde o kadar etkiliyor. Faturayı sadece dizilere kesmek bize hata yaptırır...