B12 vitamini sinir dokusunun saðlýðý ve kýrmýzý kan hücresi ve hücrelerimizde bulunan DNA’nýn yapýmý için gerekli olan bir vitamindir. Besinlerde bulunan B12 vitaminin baðýrsaklardan iyi emilmesi, mide, pankreas ve baðýrsaklarýn iyi çalýþmasýna baðlýdýr. B12 vitamini hayvansal besinlerde yani kýrmýzý et, tavuk, hindi eti ve balýkta ve çok az oranda sütte ve yoðurtta bulunur. Bu vitamin eksikliði pernisiyöz anemi denen kansýzlýk durumunda görülür. B12 eksikliðine genellikle et yemeyenlerle, mide ve baðýrsak hastalýðý olanlarda rastlanýr. Midelerinde atrofik gastrit hastalýðý olanlarda veya midesi alýnanlarda özellikle B12 vitamin eksikliði sýk yaþanýr.
Damar sertliðini önlüyor
B grubu vitaminlerinden, folat adýyla bilinen Folik asit (vitamin B-9) de saðlýk için B12 kadar önemli. Folat, doðal olarak besinlerde bulunurken, folik asit bu vitaminin sentetik bir þeklidir ve ilaç olarak üretilir. Folik asit kan yapýmý, yeni hücre oluþmasý ve yaþamasý, DNA ve RNA yapýmý için gereklidir. Bu nedenle özellikle gebelik ve çocukluk döneminde bu vitamine olan ihtiyaç artar. Gebelikte günde 800 mikrogram alýnmalýdýr. Folik asit kýrmýzý kan hücrelerinin yapýmý için gereklidir ve homosisteinin normal sýnýrlarda olmasýný saðlar. Folik asit kandaki homosistein denen damar sertliði yapýcý maddeyi azalttýðý gibi kalp krizi, felç ve bunama riskini azaltýr. Koyu yeþil yapraklý sebzeler, buðday, bezelye, fýndýk, baklagiller, kepekli ekmek, karaciðer, yumurta, balýk, muz, portakal, limon, çilek, kiraz, patates ve mýsýrda folik asit vardýr.