DNA’yı besleyen vitamin: B12

B12 vitamini sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresi ve hücrelerimizde bulunan DNA’nın yapımı için gerekli olan bir vitamindir. Besinlerde bulunan B12 vitaminin bağırsaklardan iyi emilmesi, mide, pankreas ve bağırsakların iyi çalışmasına bağlıdır. B12 vitamini hayvansal besinlerde yani kırmızı et, tavuk, hindi eti ve balıkta ve çok az oranda sütte ve yoğurtta bulunur.  Bu vitamin eksikliği pernisiyöz anemi denen kansızlık durumunda görülür. B12 eksikliğine genellikle et yemeyenlerle, mide ve bağırsak hastalığı olanlarda rastlanır. Midelerinde atrofik gastrit hastalığı olanlarda veya midesi alınanlarda özellikle B12 vitamin eksikliği sık yaşanır. 

Damar sertliğini önlüyor

B grubu vitaminlerinden, folat adıyla bilinen Folik asit (vitamin B-9) de sağlık için B12 kadar önemli.  Folat, doğal olarak besinlerde bulunurken, folik asit bu vitaminin sentetik bir şeklidir ve ilaç olarak üretilir. Folik asit kan yapımı, yeni hücre oluşması ve yaşaması, DNA ve RNA yapımı için gereklidir. Bu nedenle özellikle gebelik ve çocukluk döneminde bu vitamine olan ihtiyaç artar. Gebelikte günde 800 mikrogram alınmalıdır. Folik asit kırmızı kan hücrelerinin yapımı için gereklidir ve homosisteinin normal sınırlarda olmasını sağlar. Folik asit kandaki homosistein denen damar sertliği yapıcı maddeyi azalttığı gibi kalp krizi, felç ve bunama riskini azaltır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, buğday, bezelye, fındık, baklagiller, kepekli ekmek, karaciğer, yumurta, balık, muz, portakal, limon, çilek, kiraz, patates ve mısırda folik asit vardır.