AKDOÐAN: Kürt kardeþlerimiz 15 Temmuz’u unutmadý. Darbecilerle mücadele eden Erdoðan dururken onu devirmeye çalýþanlarýn ekmeðine yað sürmezler. Erdoðan dünya mazlumlarýnýn da umududur, milletimizin asli öðesi Kürtlerin de.
SAHA DA GÖSTERÝYOR KÝ CUMHURBAÞKANIMIZ ÝLK TURDA SEÇÝLÝR
Bu seçimin bilinmezleri var. Ýttifaklarýn durumu, HDP’nin barajý, ÝP’in ne kadar ve kimden oy alacaðý gibi. Yeni sistem de cabasý. Seçim gündemini konuþtuðumuz eski Baþbakan Yardýmcýsý, Ankara Milletvekili ve adayý Yalçýn Akdoðan “Anketler ilk turda Cumhurbaþkanlýðý seçiminin biteceðini ve Genel Baþkan’ýmýzýn kazanacaðýný gösteriyor. Bizim de sahadaki gözlemimiz bu yönde” diyor. Anket iþinin neden zor olduðunu da þöyle açýklýyor. “Cumhurbaþkanlýðý adaylarýnýn durumunu ölçmek nispeten kolay ama ilk defa denenen ittifak sistemine adapte olmalarý zor olabilir. Düþünün bir seçmen CHP’li ama HDP’ye oy vermeye yönlendiriliyor veya partisinin adayýný deðil baþka adayý tercih edebiliyor. Bu karmaþanýn ölçülmesi kolay olmaz”.
Türkiye 24 Haziran seçimleriyle birlikte Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemine geçiyor. Parlamento da Hükümet de ilk kez 16 Nisan referandumuyla anayasal hüküm haline gelen yeni sisteme göre oluþacak. Ýlk olmasý hasebiyle de fazlaca merak uyandýrýyor. Siz sahada gözlemliyor musunuz bu meraký? Ya da muhalefet partilerinin ifade ettiði “tedirginliði”?
Meselenin iki boyutu var. Birinci boyut, halkýn yeni sisteme yönelik algýsýdýr. Halkýmýz 16 Nisan referandumunda bu konuyu oyladý ve onayladý. Bu yönüyle meseleyi kendi zihninde bitmiþ bir mesele olarak görüyor. Halkýn onayýndan geçen bir konunun muhalefet tarafýndan tekrar ýsýtýlýp geriye çevrilmeye çalýþýlmasý çok anlamlý bulunmuyor. Yeni sistemden ricat artýk mümkün deðildir. Sistem konusu bu boyutuyla seçmenin gündemini meþgul etmiyor.
Ancak meselenin bir de ikinci boyutu var. O da seçimden sonra yeni sistemin kurulmasý gerekiyor. Partimizin bu konudaki hazýrlýklarý da olgunlaþmak üzere… Ýnþa süreci olarak nitelenebilecek bu süreçte Meclis’in oynayacaðý rol de önem taþýyor. Bu yüzden Meclis’te güçlü ve hatta Anayasayý deðiþtirebilecek bir AK Parti grubunun bulunmasý büyük önem taþýyor.
MUHALEFETÝN ÝLGÝSÝ TAMAMEN TAKTÝKSEL
Muhalefet baþlangýçta Meclis’in tamamen etkisiz olacaðýný söylerken, þimdi Meclis’in önemini kavramýþ gibi bir tutum sergiliyor, ne derisiniz?
Meclis her zaman önemlidir, yeni sistemde önemi daha da artacaktýr. Bizim sloganýmýz güçlü meclis-güçlü hükümet… Seçilecek Cumhurbaþkanýnýn ve kurulacak hükümetin daha rahat ve fonksiyonel hareket edebilmesi için Meclis grubunun güçlü olmasý gerektiði gibi, yeni sistemin inþasý açýsýndan da Meclis tablosu önem taþýyor.
Muhalefetin bu konuya sonradan abanmaya baþlamasý, taktiksel bir anlam taþýyor. Seçilecek cumhurbaþkanýnýn sýkýþtýrmak için Meclis çoðunluðunu elde etmek için uðraþýyorlar. Yani bu tavýr Meclise önem atfetmekten ziyade Meclis üzerinden bir türbülans oluþturma gayretine dayanýyor.
ÜÇ SACAYAÐI DA SAÐLAM OLMALI
Cumhurbaþkaný yüzde 50 artý bir oyla seçilir, hükümet kurulur ve gündemine hakim olur. Bir kere bunu kabullenmek gerekir. Meclis aritmetiði bu durumu deðiþtiremez. Buna raðmen biz seçimin iki ayaðýný da saðlam tutmak durumundayýz. Ýlk ayak Cumhurbaþkanlýðý, ikinci ayak milletvekilliði… Hatta buna üçüncü ayak olarak 1 yýl sonraki yerel seçimleri de katmak gerekir. Muhalefet bunu da fýrsata çevirip hükümete karþý psikolojik baský kuracak bir konuya çevirmek isteyebilir. Bu yüzden üç sacayaðýnýn da saðlam ve güçlü kurulmasý büyük önem taþýyor.
VESAYET DÜZENÝ TARÝH OLACAK
Sistem deðiþikliðinin oylandýðý 16 Nisan referandumunda iktidar bloku ve muhalefet bloku Türkiye için doðru olanda neden ortaklaþamadý? Nerede ayrýþtý?
Muhalefet meseleyi Erdoðan üzerinden kiþiselleþtirdi, AK Parti ise ülkenin geleceði için kaçýnýlmaz ve hayati bir konu olarak gördü. Güçlü ve etkili bir hükümet sistemi Türkiye’nin bugün maruz kaldýðý iç ve dýþ tehditler açýsýndan elzemdir. 15 Temmuz kalkýþmasý da, FETÖ, DEAÞ ve PKK gibi terör örgütlerinin üzerimize saldýrtýlmasý da bu durumu gösteriyor. Muhalefet geçmiþin vesayet sistemini iyi bir þeymiþ gibi takdim ediyor. 1960 darbesiyle kurulan vesayet düzeni ayný zamanda iþlemeyen bir parlamenter sistem üzerinden varlýðýný devam ettiriyordu. Artýk vesayetin hüküm sürdüðü eski Türkiye’ye dönemeyiz.
KARÞI ÝTTÝFAK ÝLK GÜN GOL YEDÝ
Parlamenter sisteme dönmeyi Cumhur Ýttifakýnýn karþýsýnda konuþlu ittifak partileri, özellikle CHP ve ÝP vadediyor. Bu vaadi, gerçekliðini, muhalefetin bu iþ için yapmýþ olduðu olasý hazýrlýðý ve argümanlarýný nasýl deðerlendiriyorsunuz?
Ben karþýmýzdaki ittifaktaki muhalefet partilerinin herhangi bir muhtevada uzlaþtýðýný düþünmüyorum. Bu ittifak ilk gün golü yemiþ, ortak bir aday çýkaramamýþtýr. Sonra sen-ben kavgasý ortaya çýkmýþ, her biri baþka bir yöne meseleyi çekmiþtir. Ýttifak dediðiniz þeyin bir ilkesi, ahlaký, amacý ve usulü olur. Ýttifak tüm oylarýn bir havuzda toplanmasý mantýðýna dayanýyor.
HAVUZDA CÝDDÝ BÝR KAÇAK VAR
Ama havuzda kaçak var. Ýttifaktaki bir parti ittifakta olmayan bir partiye oy aktararak barajý geçirmeye çalýþýyor. Yani ortaklarýna ihanet eden bir anlayýþ… Ýttifakýn iki partisinin adaylarý birbiriyle yarýþýr haldeler. Akþener ve Ýnce ikincilik yarýþýndalar. Ýkinci olup ikinci tura kalmaya çalýþýyorlar. Bir yandan CHP genel baþkaný eski sisteme dönme hedefini ortaya koyuyor, diðer yandan CHP’nin adayý Cumhurbaþkanlýðý hükümet sistemine göre vaadlerde bulunuyor. Bu kadar samimiyetsiz bir ittifak olmaz. Kýlýçdaroðlu acaba gerçekten Ýnce’nin CHP’den fazla oy almasýný temenni ediyor mudur?
Sizce? Bence daha fazla oy almasýný istemeyeceði gibi, seçilmesini zinhar istemez. Allah’tan seçilecek bir durumu da yok…
ERDOÐAN KÜRTLER ÝÇÝN DE UMUTTUR
AK Parti ile Kürtlerin arasý nasýl sizce? 1 Kasým’da HDP’den oyunu çeken, 16 Nisan’da evet diyen Kürtlerin kararlarý þu an ne yönde acaba?
Sadece Kürtlerin deðil genel seçmen kitlesinin politik tutumu deðiþmemiþ görünüyor. AK Parti 1 Kasým oylarýnýn üzerine koymaya çalýþýyor. 15 Temmuz hadisesini Kürt kardeþlerimiz unutmadý. Kürtler darbeci anlayýþtan en çok maðdur olan ve askeri vesayete en fazla karþý olan kesimlerdendir. Darbecilerle mücadele eden Erdoðan dururken onu devirmeye çalýþanlarýn ekmeðine yað sürmezler. Erdoðan hem dünya mazlumlarýnýn umududur, hem de milletimizin. Milletimizin asli öðesi olarak Kürt kardeþlerimiz de Erdoðan’ý umut olarak görüyorlar.
15 TEMMUZ ÝRADESÝ CUMHUR ÝTTÝFAKIDIR
MHP ittifaký bölgede tepki çekmemiþ mi?
Sanmýyorum. 15 Temmuz gecesi Hakkari’de, Diyarbakýr’da sokaða dökülen irade neyse Cumhur Ýttifaký da odur. Türkiye’yi esir almak isteyen karanlýk odaklara karþý bir ruh sergileniyor. MHP’nin bu tavrýný darbeye karþý olan Kürtlerin olumlu karþýlamamasý mümkün mü?
PKK’NIN KÖLESÝ OLAN MÝLLETÝN TEMSÝLCÝSÝ OLAMAZ
Seçimin “kilit partisi” HDP mi?
Siz sürekli bir partiyi konuþur ve seçimin merkezindeymiþ gibi konumlandýrýrsanýz, bu o partiye yarar. HDP bu siyasi taktiði bir kez kullandý, hatta büyükþehirlerde HDP ile ilgisi olmayan bazý kesimlerin oyunu da kendisine çekmeyi baþardý ve oy verenlerin açtýðý krediyi tamamen batýrdý. Ayný oyuna düþülmemeli. PKK’nýn kölesi olan ve milletin iradesini terörist canilere ezdiren, etnik milliyetçi bir anlayýþ artýk prim yapmamalý. Türkiye partisi olmak için en ufak çaba göstermeyip Kandil’in uydusu olan bir parti tüm Türkiye’den oy almayý hak etmez. HDP gibi partiler 90’larda yargýsýz infaz, red inkar gibi yanlýþ politikalarla palazlandý. AK Parti bu anlayýþlarýn panzehiridir. Cumhur ittifaký da milli ve yerli anlayýþ açýsýndan yepyeni bir zemin sunuyor.
ÝNCE SIÐ VE HAMASÝ, ÜÇ ÝDDÝASI DA ALEYHÝNE ÝÞLEDÝ
Adaylarý deðerlendirir misiniz?
Sahada 1 Kasým seçimlerindeki tablo aþaðý yukarý ayný. Tek fark Ýyi Parti’nin denkleme girmesi ve ittifak sisteminin geçerli olmasý. Ýyi Parti içinden çýktýðý partinin alanýný kaplamaya çalýþýyor ama rüzgârý kesilmiþ durumda. MHP güçlü bir ataða geçti. Bu yüzden Akþener’in partisi arazide aday dolandýramadýðýndan araç dolandýrýyor. Adaylarla halkýn karþýsýna çýktýkça hayal kýrýklýðý oluþturuyor.
Ýnce popülist bir figür. Sýð ve hamasi bir üslupla gündem oluþturmaya çalýþýyor. Ortaya attýðý üç konuda da süreç kendi aleyhine iþledi. Apolet eleþtirisi arazide çok tepkiye sebep olmuþ, terörle mücadelede baþarýlý bir komutanýmýza yönelik ifadeler halkýmýzýn kanýna dokunmuþ. Prompter meselesi hakeza öyle. Erdoðan Türk siyasetinin son dönemlerdeki en büyük iletiþim ve hitabet ustasýdýr. Erdoðan’ý hitabet üzerinden eleþtirmek zavallýlýktýr. Diploma konusu da bayatladýðý için insanlar hiç ilgilenmiyor. Düþünün bu üç konunun seviyesi, derinliði, gerçekliði nedir? ABD’den aradýlar çýkýþý da cabasý... Alternatif olma iddiasýndaki bir kiþi bu kadar vizyondan uzak olabilir mi?
NAFÝLE BÝR GAYRET
AK Parti 16 yýldýr iktidarda olabilir ama hala ortaya vizyon, proje, icraat ve politika koyabilen tek partidir. Ýktidardayken deðiþimi savunan ve reformcu anlayýþla sistemsel ve yapýsal dönüþümleri gündeme getiren partidir. CHP’nin sorunu zaten lider veya aday olmaktan önce siyasetsizlik sorunudur. Hiçbir yapýsal dönüþüm ve sorgulama geçirmeden popülizmle siyasetsizlik halini aþmaya çalýþýyorlar. Bu nafile bir gayrettir.
PKK ÝLE MÜCADELE AZMÝ KIRILMAMALI
“Amaç terörün son bulmasý ve silahlý unsurlarýn devre dýþý kalmasýdýr. Bunun için farklý zamanlarda farklý yöntemler diðerlerinin önüne çýkartýldý. Bugün çok etkili bir terörle mücadele süreci yaþanýyor. Buna konsantre olmuþken farklý algýlar oluþturup odaðý daðýtmak yanlýþ olur. Bölge halkýnýn da huzuru ve güvenliði için mücadeleyi akamete uðratacak yaklaþýmlardan kaçýnmak gerek. Ne yapýlýyorsa milletimizin selameti için. Sürece ihanet edenler sýkýþtýkça farklý algý oluþturmaya çalýþýyor. Ýtibar edilmemeli.”
CHP’NÝN TERÖRLE MÜCADELE DERDÝ YOK
“Türkiye bekasý için etrafýndaki kuþatmayý kýrmaya, kirli oyunlarý bozmaya çalýþýyor. Ortadoðu’da sýnýrlarý yeniden çizmek isteyenler terör örgütlerini kullanýyor. Bu kalemin ucunu kýrmamýz gerek.
PKK ve FETÖ Cumhur ittifakýný hedef alýp CHP’ye iþbirliði teklif edebiliyor ama?
FETÖ ülkemiz için büyük tehlike ve onunla Cumhurbaþkaný’mýz mücadele edebilir. Diðerlerinin zaten böyle bir derdi yok, onlardan nasýl oy alabiliriz derdindeler. Darbeye direnen Kürt kardeþlerimizin bu iþbirliðini görmeleri lazým.”