Dodurga mesajý!

Pazar günü altýlý masa 5. Toplantýsýný yaparken Çankýrý'nýn Dodurga beldesinde belediye baþkanlýðý seçimi vardý.

Altýlý masanýn ortak açýklamasýna en anlamlý cevap Dodurga seçimlerinde geldi.

Altýlý masada liderler birbirlerini aðýrlayýp güçlendirilmiþ parlamenter sistem vurgusu yapadursunlar; önerdikleri sistemin sorunlarý çözecek deðil bizzat kendisinin sorun olacaðýný Dodurga baðýra baðýra haber verdi.

Daha Dodurga seçimlerinde bir araya gelemeyen altýlý masa liderleri, ülke yönetiminde nasýl bir kaosa sebep olacaklarýný görmezden gelip kamuoyuna gülücükler daðýtarak siyaset yaptýklarýný zannediyorlar!

Dodurga seçimlerinde 8 aday yarýþtý ama altýlý masanýn lokomotifi CHP yoktu!

Dodurga muhafazakâr bir belde CHP olmayabilir, anlarýz. Tamam da masadaki ortaklarýn birine destek verilemez miydi?

Vermemiþler tam tersine DEVA ve SP ayrý adaylarla seçime girmiþ!

Seçimi kazanmak þart deðil, altýlý masa orada seçime asýlabilirdi. Ankara Çankýrý arasý 130 km. En azýndan ABB Baþkaný Yavaþ mesela DEVA veya SP adayý lehine aðýrlýðýný koyabilirdi. Hatta Ýstanbul ÝBB devreye girebilirdi. Seçimi kaybetse de altýlý masa ya da Millet Ýttifaký varlýðýný hissettirebilirdi.

Hiç birini yapmadýlar.

AK Parti'nin adayý Hasan Hüseyin Kaþýkcý 979 oy ile seçimi kazandý.

Yeniden Refah Partisi adayý 47, Adalet Partisi adayý 24, Demokrasi ve Atýlým Partisi adayý 23, Memleket Partisi adayý 22, Saadet Partisi adayý 16, Türkiye Deðiþim Partisi adayý 14 oy aldý, Demokratik Sol Parti adayýna ise oy çýkmadý.

Bu seçim sonuçlarýnýn bize verdiði çok önemli bir mesaj var ki o da altýlý masanýn mutabakat konusundaki iddialarýnýn siyasi araziye yansýmýyor olmasýdýr.

Adý ne olursa olsun bugünkü sistem baþkanlýk sistemidir. Baþkanlýk sistemi ise belediye baþkanlýðý sisteminin ülke geneline uygulanmasýdýr.

Belediye baþkanlýðýnda partinin elbette ki önemi göz ardý edilemez.

Ama daha önemlisi hatta en önemlisi adaydýr. Ýsim vererek kimseyi incitmek istemem ama son yerel seçimlerde birçok belediyede bu gerçeði çok net bir þekilde gördük.

En son Dodurga bize bangýr bangýr aday önemlidir diye baðýrdý.

Dodurga'da kimi partilerin yönetim kurulu üyeleri ailelerinin bile kendi adayýna oy vermediði görülüyor.

Mesela DEVA'nýn 18 üyelik belde teþkilatý aileleriyle birlikte oy verselerdi en az 36 oy almalarý gerekirdi. 23 oy almýþlar. Yani parti yönetim kurulu üyeleri kendi ailelerinin oyunu bile alamamýþlar!

DSP adayýna hiç oy çýkmamýþ!

Baþkanlýk seçimi böyledir.

Seçmen öncelikli olarak adaya bakar!

Cumhurbaþkanlýðý seçimi de böyledir! Altý deðil altmýþ parti bir araya gelse seçmen adaya bakacaktýr parti sayýsýna deðil.

Millet ittifaký bu gerçeði henüz kavrayabilmiþ görünmüyor.

Kavramýþ olsa bile ortak aday çýkarabilme istidadý da gösteremiyor.

Masa en azýndan Dodurga seçimlerinde DEVA ile SP'yi bir aday etrafýnda toplayabilir; 39 oy alarak iddiasýný ortaya koyabilirdi.

Koyamadý, ikinciliði YRP'ye kaptýrdý. Dodurga ayný zamanda SP'nin tabanýný YRP'ye kaptýrdýðýnýn tescilli ispatýdýr. SP, altýlý masada ýsrar ettikçe tabaný YRP'ye kaymaktadýr. Baþkanlýk seçiminde de HDP ile anlaþýlmýþ bir ortak adaya SP tabanýnýn oy vermeyeceði aþikârdýr.

Aslýnda altýlý masa parlamenter sistem va'diyle ülkeye kargaþayý ve kaosu vadetmektedir!

Daha bir beldede mutabakat saðlayamayan altýlý masa, devletin önemli meselelerinde nasýl mutabakat saðlayacak?

Mesela terörle mücadele amaçlý tezkereye CHP ret, ÝP Kabul oyu verdi. Böylesi önemli bir konuda dahi anlaþamayan bu ittifak ülke güvenliðini nasýl saðlayacak?

CHP ve ÝP Ýstanbul Sözleþmesi'ne döneceðini ilan ederken SP ne yapacak ya da ne yapýyor?

CHP'nin LGBT'ye verdiði desteðe SP, DEVA, GP ne diyecek?

ÝP Ýslam'ý tahkir eden Medeni Bilgiler kitabýný okullara ders kitabý olarak önerince SP, DEVA, GP nasýl bir tavýr alacak?

Mesela AB'ye giriþ konusunda nasýl bir mutabakat saðlayacaklar?

HDP'siz seçim kazanma ihtimali olmadýðýna göre ve ÝP HDP'yi PKK'nýn yanýnda konumlandýrdýðýna göre kuracaklarý hükümette HDP'ye hangi tavizleri verecekler?

Bunlar sadece birkaç ana baþlýk.

Bir cumhurbaþkaný seçecekler ama o cumhurbaþkaný altý liderin emrinde olacak?

Þaka gibi.

Þurasý bir gerçek ki, altýlý masanýn kuracaðý koalisyon hükümeti ülkeye huzur deðil 2002 öncesi problemleri ve kaosu getirmekten baþka bir iþe yaramaz.

Ben vatandaþýn bu gerçeði gördüðüne ve göreceðine inanýyorum.

Evet, bugün cüzdan yakan bir pahalýlýk var ama onunla mücadele eden de bir hükümet var. Memura ve emekliye verdiði yüzde 42'lik zam bu mücadelenin en belirgin göstergesidir.

Evet, pahalýlýk var ama ekonomik kriz yok. Akaryakýt sýkýntýsý yok. Ekmek ve gýda madde sýkýntýsý yok. Bolluk var ama problem pahalýlýkta.

Devlet iþçiye de memura da her altý ayda gereken desteði veriyor.

Çünkü muhalefetin iddia ettiði gibi kasa boþ deðil devlet bütün büyük projeleri yürütürken bir taraftan da vatandaþa gereken desteði verecek ekonomik güce sahip.

Ocak ayýnda iþçiye memura emekliye yapýlacak zamlarla ülke problemlerini yine bu iktidarýn çözeceðini vatandaþ yaþayarak görecek ve 2023 seçimlerinde tercihini ona göre yapacaktýr!

Görünen köy kýlavuz istemez!