Doðal antibiyotik MADIMAK

Kan þekerini dengeleyen, kolesterolü düþüren, baðýþýklýðý güçlendiren madýmak otu, soðuk kýþ aylarýnda vücutta doðal antibiyotik görevi ile üst solunum yolu enfeksiyonlarýný engeller.

Kuzukulaðý gibi ayný yeþil yapraklý ot gurubundan olan madýmak; zeytinyaðlý yemeði, cacýk ve çorbasý yapýlan taze sebzedir. Madýmak otu; kýþýn sýk görülen soðuk algýnlýðý ve akciðerin hava almasýný saðlayan bronþlara inene iltihabý önleyen özelliðe sahip fenolik bileþikleri içinde barýndýrýr. Salisilik asit içeriði nedeniyle ciddi aðrýlarýn azaltýlmasýnda  önemli rolü olan madýmak otunun; kanýn pýhtýlaþma süresini de kontrol eder.

Madýmak otu sadece Türkiye’de yetiþir. Araþtýrma sonuçlarýna göre, kaynatýlarak içilen madýmak otu, þeker hastalarýnda yemek sonrasý kan þekerindeki hýzlý yükselmeyi önler Bulgur ile hazýrlanan madýmak yemeði de yine diyabetik hastalarda kan þekeri kontrolünü saðlar. Düzenli olarak madýmak otunu yiyen kolesterol yüksekliði olan diyabetlilerin de kandaki kolesterol düzeylerinin anlamlý bir þekilde düþtüðü görülmüþtür.

Salatalardan eksik etmeyin

Özellikle Doðu Anadolu’da yapýlan araþtýrmalarda; salatalara düzenli olarak 2 kase ince dilimlenmiþ madýmak otunun egzemalara iyi geldiði görülmüþtür. Madýmak otu baðýþýklýk sistemini arttýrarak çocuklarda ve yaþlýlarda üst solunum yolu enfeksiyonlarýndan korur. Doðal antibiyotik de diyebileceðimiz bu otu cacýk yaparak tüketmek kandaki hücre sayýsýný artýrýr. Size önerim kýþ boyunca taze veya derin dondurucuda sakladýðýnýz madýmak otunu yoðurt ile karýþtýrarak, zeytinyaðlý bulgurlu yemeðini yaparak ve kaynatýp suyunu içerek tüketip kýþý doðal antibiyotik alarak geçirmeniz. Eðer saðlam bir vücut istiyorsanýz madýmak otunu, taze maydanoz ve salatalýk ile beraber sýkýn ve her gün bir bardak için.