Doğal antibiyotik MADIMAK

Kan şekerini dengeleyen, kolesterolü düşüren, bağışıklığı güçlendiren madımak otu, soğuk kış aylarında vücutta doğal antibiyotik görevi ile üst solunum yolu enfeksiyonlarını engeller.

Kuzukulağı gibi aynı yeşil yapraklı ot gurubundan olan madımak; zeytinyağlı yemeği, cacık ve çorbası yapılan taze sebzedir. Madımak otu; kışın sık görülen soğuk algınlığı ve akciğerin hava almasını sağlayan bronşlara inene iltihabı önleyen özelliğe sahip fenolik bileşikleri içinde barındırır. Salisilik asit içeriği nedeniyle ciddi ağrıların azaltılmasında  önemli rolü olan madımak otunun; kanın pıhtılaşma süresini de kontrol eder.

Madımak otu sadece Türkiye’de yetişir. Araştırma sonuçlarına göre, kaynatılarak içilen madımak otu, şeker hastalarında yemek sonrası kan şekerindeki hızlı yükselmeyi önler Bulgur ile hazırlanan madımak yemeği de yine diyabetik hastalarda kan şekeri kontrolünü sağlar. Düzenli olarak madımak otunu yiyen kolesterol yüksekliği olan diyabetlilerin de kandaki kolesterol düzeylerinin anlamlı bir şekilde düştüğü görülmüştür.

Salatalardan eksik etmeyin

Özellikle Doğu Anadolu’da yapılan araştırmalarda; salatalara düzenli olarak 2 kase ince dilimlenmiş madımak otunun egzemalara iyi geldiği görülmüştür. Madımak otu bağışıklık sistemini arttırarak çocuklarda ve yaşlılarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından korur. Doğal antibiyotik de diyebileceğimiz bu otu cacık yaparak tüketmek kandaki hücre sayısını artırır. Size önerim kış boyunca taze veya derin dondurucuda sakladığınız madımak otunu yoğurt ile karıştırarak, zeytinyağlı bulgurlu yemeğini yaparak ve kaynatıp suyunu içerek tüketip kışı doğal antibiyotik alarak geçirmeniz. Eğer sağlam bir vücut istiyorsanız madımak otunu, taze maydanoz ve salatalık ile beraber sıkın ve her gün bir bardak için.