Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Tüm Yazıları

Doğal destekler...

Günümüzde düzenli spor ve egzersiz sağlıklı bir yaşam için kaçınılmaz. Şüphesiz bu konuda yediklerimiz ve içtiklerimiz en önemli destek. Ancak yeterli ve dengeli beslenebiliyor muyuz?

Günümüzde düzenli spor ve egzersizin sağlıklı bir yaşam için ne kadar önemli olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Ancak bu süreçte vücutta meydana gelen oksidatif baskının yol açabileceği hasarı önlemek için tek başına vücudun kendi antioksidan savunma mekanizması yetersiz kalabiliyor. Bu nedenle dışarıdan destek sağlanması önemli. Bu konuda yediklerimiz ve içtiklerimiz en önemli destek, şüphesiz. Ancak yeterli ve dengeli beslenebiliyor muyuz?

Sporcular ve egzersiz yapanlar için destek amacıyla önerilen doğal ürünlerden bir diğeri de “koenzim Q10.” Aslında vücudun kendi doğal antioksidanlarından biri, enerji metabolizmasında önemli rol oynuyor. İlerleyen yaşlarda hastalıklar arttığı   için dışarıdan verilmesi öneriliyor. Koenzim Q10 desteği kullanılmasının kas hücrelerinde egzersize bağlı hasarın azaltılmasında yararlı olabildiği bildiriliyor. Günlük önerilen miktarlar 100 ile 300 miligramarasında değişiyor. Ayrıca kullanım süresi de dikkate alınmalı. Kanımca en az 3 ay sürekli kullanılması gerekiyor. “Kersetin” günlük yaşamımızda sıklıkla yer alan bir fenolik madde. (flavonoit) Elma, soğan, çay gibi sıklıkla tükettiğimiz besinlerde yer alıyor. Mevcut bulgular kersetinin egzersiz performansını artırdığını gösteriyor. Deney hayvanlarında yapılan çalışmada beyinde dopamin miktarını artırarak kafein gibi uyarıcı etkisi ile egzersizlerde dayanıklılığı artırabildiği, yorgunluğu önleyebileceği bildiriliyor. Nitekim 7 gün boyunca günde 1000 miligram uygulandığında egzersizde oksijen kullanımında yüzde 4 ve yorulma için geçen sürede yüzde 13 kadar artış sağlamış. Kersetinin bisiklet yarışçılarına 6 hafta süreyle günlük 1200 miligram dozda verilmesi ile de performanslarının yükseltilebildiği bildiriliyor. Kersetinininsan sağlığı bakımından geniş etkinlik çeşitliliği gözönüne alındığında kullanılmasında yarar görüyorum.