Diyet yaparken, doðal gýdalardan alýnan lifler hem saðlýklý kilo vermeye hem de kolesterolü düþürmeye yardýmcý oluyor. Kalori açýsýndan da oldukça düþük olan yüksek lifli besinler mideyi uzun süre tok tutuyor.
Yüksek lifli beslenme, saðlýk açýsýndan faydalý olmakla birlikte bazen sindirim sistemlerinde rahatsýzlýða sebep olabilir. Lifli besin denince akla ilk olarak yeþil yapraklý sebzeler ve meyveler gelir. Lif yani posa, vücudun sindiremediði veya kana emilimini yapamadýðý kompleks karbonhidratlara verilen isim. Posalar çözünen ve çözünmeyenler olarak ikiye ayrýlýr.
1-Çözünmeyen posalar: Tam buðday unundan yapýlmýþ ürünler, buðday ve mýsýr ekmeði, meyve kabuklarý ve birçok sebze bu gruba girer. Çözünmeyen posalarý, baðýrsak kaslarýný harekete geçiren ve sindirime yardýmcý olan posalar olarak adlandýrabiliriz. Atýklarýn baðýrsaktaki hareketini saðlarlar. Bu nedenle de ‘vücudun süpürgesi’ olarak bilinirler.
2-Çözünen posalar: Kurubaklagiller, bezelye, yulaf, arpa, elma, portakal, havuç gibi birçok meyve ve sebze bu gruptan. Çözünen posalar, dýþkýya yumuþaklýk, jel kývamý ve hacim kazandýrarak baðýrsaklarýn düzenli çalýþmasýný saðlar ve bu sayede kabýzlýðý önler. Bu gruptakiler, kandaki kötü kolesterolü de düþürür.
DÝYABET HASTALARINA YARDIMCI
-Günde 12-33 gr. besinlerden alýnan lif kan basýncýný düþürüyor, kolesterol seviyesini düzenliyor ve kardiyovasküler hastalýklarla iliþkilendirilen inflamasyonu azaltýyor. Diyete eklenen her 10 gr. lif, kalp hastalýðýndan ölme riskini yüzde 27 düþürüyor.
-Lifler, kilo almaya karþý koruyucu etkinlik gösterebilir. Lif açýsýndan zengin besinler yediðimiz zaman uzun süre tok kalýrýz. Üstelik lif açýsýndan zengin yiyeceklerin kalorisi daha düþüktür.
-Lifler, diyabeti kontrol etmeye yardýmcý olabilir. Yüksek lifli yiyecekler, daha yavaþ sindirilir ve sonuç olarak yemek sonrasý kan þekeri daha yavaþ yükselir.