Buðdayýn kök hücresi ruþeym ‘doðanýn altýn sýrrý’ olarak anýlýyor. Vitamin, mineral ve antioksidan deposu olan bu besin, kalp hastalýklarý ile kanseri önleme, yaþlanmayý geciktirme gibi pek çok mucizevi etkiye sahip.
RUÞEYM buðday tanesinin yüzde 2’lik kýsmýný oluþturan embriyo denilen bölgesi. Buðdayýn genetik kodunun saklý olduðu asýl bölge olduðundan, vitamin, mineral, antioksidan ve yüzlerce bitkisel kimyasalý içeren kýsmý. Un fabrikalarý hala buðdaydan bu kýsmý ayýrarak kalan kýsýmdan un üretirken, önemli olan bu deðerli kýsmý hayvan yemi olarak kullanýyor. Bu þekilde üretimin nedeni ruþeymin 3 gün içinde unun tadýnýn acýlaþtýrmasý. Yani ruþeymli unun hýzla tüketilmesi þart. Buðdayýn ‘tüm besin deðerlerini’ taþýyan ruþeym paha biçilmez bir ilaç gibi.
Yaþlanma karþýtý krem etkili
Bunun yanýnda birçok hastalýðý önlemede, etkili olan önemli aminoasit ve omega 3-6-9 yað asitleri içerir. Ruþeymin yapýsýnda prebiyotik enzimler, A, B1, B2, B3, B5, B6, C, D, E, folik asit, selenyum, Ko-enzim Q10, fosfor, sodyum, çinko, kalsiyum, magnezyum, demir, manganez, potasyum bulunur. Ruþeym prebiyotik etki ile baðýrsak saðlýðýna, amino asit içeriði ile çocuklarýn büyüme hýzýnda yaratacaðý katkýya, saðlýklý yað asitleri ve çinko, magnezyum içeriðiyle kalbe, koenzim Q 10 ile yaþlanmaya meydan okur. Öðütülmüþ ruþeym kepekli un görünümünde olup elinize aldýðýnýzda yaðlý yapýsý ile lezzet ötesi bir tadý da vardýr. Öðütülmüþ ruþeymi yoðurda katarak, çorbalara ekleyerek kullanabileceðiniz gibi evinizde tam buðday unundan yapacaðýnýz ekmek çeþitleri, tuzlu bisküvilere ekleyerek saðlýklý ürünler yapabilirsiniz.
RUÞEYMLÝ EKMEK TARÝFÝ
Ekmek makineniz varsa katký maddesiz ve doðal ekmek yapmak oldukça kolay. Ekmek makinesine yetecek miktarda su ve yaklaþýk yarým kilo unla karýþtýrýlmýþ ruþeym, az maya, bir yemek kaþýðý kadar krema, isteyen az miktarda ceviz içi de koyabilir. Çok az miktar tuz ve 1 çay kaþýðý þeker ilave ederek talimatlara uygun piþirip sabah, öðle ve akþamlarý sofralarýnýza sýcak servis edebilirsiniz.