Uzak Doðu’da yüzyýllardýr ilaç olarak kullanýlan beyaz çay, hem iyi bir antioksidan kaynaðý hem de kanser riskini azaltýyor. Beyaz çay ismini üzerindeki gümüþ renkli tüyden alýyor.
Siyah çay geleneksel mutfaðýmýzýn baþ tacýdýr. Siyah çay içmek açýk ve limon dilimli servis edildiði müddetçe de saðlýklýdýr. Bizim ülkemizde çok bilinmese de Uzak Doðu ülkelerinde yeþil ve beyaz þifa niyetine demlenip içilir. Yeþil çay içme alýþkanlýðý ülkemizde de alýþkanlýk edinmeye baþlanmýþ olsa da beyaz çay hakkýnda çok fazla bilgimiz yok. Son yýllarda beyaz çay üzerinde de araþtýrmalar arttý ve gerçekten saðlýk üzerinde çok iyi etkileri olduðu görüldü. Siyah ve yeþil çaya oranla piyasada daha pahalýya satýlan beyaz çay yüzyýllardýr ilaç olarak kullanýlmakta. Siyah ve yeþil çaya oranla antioksidan miktarý daha fazla olan beyaz çayýn içimi ve demlenmesi de bir o kadar kolay.
Tadý yeþil çaya benziyor
Beyaz çay, üretimine uygun tomurcuk ve yapraklarýn, yýlýn sadece belirli ve çok kýsa bir döneminde hasat edilebilmesinden dolayý oldukça nadide ve deðerlidir. Ýsmini üzerinde bulunan gümüþ renkli tüylerden ve çok açýk renkte olan liköründen alýr. Kaynamýþ suyu 1-2 dakika dinlendirdikten sonra demleme yapýlmalýdýr. Beyaz çay peþ peþe 3 defa demlenebilir ve her demlemede farklý bir aroma açýða çýkar. Birinci demlemedeki 6 dakikalýk süreye, her bir yeni demleme için 2-3 dakika eklenmelidir. Her demleme süresi sonunda çay yapraklarý demlikten alýnmalý. Tadý yeþil çaya çok benzer biraz daha keskin ve daha acýmsý ama balla ve tarçýnla tatlandýrýlarak rahatlýkla tüketilebilir.
HÝPERTANSÝYON ÝLACI
Araþtýrmalara göre beyaz çayýn kanser üzerine çok olumlu etkileri var. Düzenli içildiðinde hipertansiyon hastalarýnda tansiyonu düþürdüðü gözlenen çayýn damar týkanýklýklarýný azaltýcý etkisi de bulunuyor. Ýyi bir antioksidan; iyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterolü düþürmeye yardýmcý. Baðýþýklýk sistemini güçlendiriyor.