Gazetemiz Star'ýn Üstad Necip Fazýl Kýsakürek Ödülleri 10. kez sahiplerini buldu. Ödülün bu seneki temasý: "Doðdu batmayan güneþ".
"Doðdu batmayan güneþ" ifadesi Üstad'ýn Müjde adlý þiirinin son mýsrasýnda yer alýyor: "Müjdeler olsun size; doðdu batmayan güneþ!"
Mezkûr þiirin ilk kýtasý da þöyle:
O gün bir kanlý þafak, gökten üflenen ateþ;
Birden, daðýn sýrtýnda atlýlar belirecek.
Atlýlar put þehrine gediklerden girecek;
Bir þehir ki, orada insan ayak üstü leþ.
Ödül gecesi konuþan Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Üstad'ýn azimli mücadelesini þu cümlelerle anlattý: "Bu gençliðin maya tutmasý için de Üstad, kendi ifadesiyle, 30 yýl boyunca uðraþtý, didindi, bu uðurda zindanlara atýldý. Tüm yasaklara, tüm engellemelere raðmen, 35 yýl boyunca neþrettiði Büyük Doðu Dergisi ve kurucusu olduðu Büyük Doðu Cemiyeti ile özellikle gençlere ilham aþýlamanýn, öz güven ve cesaret vermenin gayretindeydi. O, mücadelesini fildiþi kulelerde deðil, milletin içinde, milletiyle, bilhassa gençlerle birlikte yürüttü. Anadolu'yu karýþ karýþ gezerek, binlerce kiþinin katýldýðý konferanslar tertip etti. Sayýsýz takibata uðradý."
Baþkan Erdoðan'ýn da belirttiði gibi Üstad gençlere öz güven ve cesaret verirken, onlara Ýslâma muhatap bir anlayýþ da verdi. Üstad, tasavvuf temelli bir dünya görüþü ve bu dünya görüþüne nisbetle de bir devlet sistemi ortaya koydu. Türkiye'de Ýslami hareket Üstad'ýn Büyük Doðu'su ile baþlamýþtýr. Türkiye'de Ýslami hareket adýna kim varsa Üstad Necip Fazýl'ýn paltosunun altýndan çýkmýþtýr!
Üstad, devrimbaz kodamanlarýn viski çektiði kamýþtan borularla ciðerinden kalemine kan çekerek verdiði mücadele maalesef yalnýz kalmýþtýr. Kalabalýklar içinde yalnýz bir kahramandýr. Çok yakýnýnda görünenler bile Üstad'ýn asli hüviyetininde habersiz, "varlýk sebebim" dediði Ýdeolocya Örgüsü adlý eseriyle neyi hedeflediðini anlayamamýþlardýr.
Üstad cemiyet hakkýnda ümitsizliðe düþtüðü, "Ýþte bütün meselem, her meselenin baþý, /
Ben bir genç arýyorum, gençlikle köprübaþý!" mýsralarýyla aradýðý genç, 1970'lerde "Ben varým!" dedi.
Bu haykýrýþ öylesine bir haykýrýþ deðildi. Önce Gölge ardýndan Akýncý Güç dergileriyle Büyük Doðu'ya baðlýlýðýný ilan ediyordu. Bu baðlýlýðýný da hem fikirle hem de aksiyonla gösteriyordu. Bu gencin adý Salih Mirzabeyoðlu'ydu.
Kuru pohpohlamalara yüz vermeyen Üstad, Salih Mirzabeyoðlu'nun çýkardýðý Akýncý Güç Dergisi'nde gördüðü en derin fikir tabakalarýna kadar nüfuz edici tahlil, terkip, tefekkür karþýsýnda aðladýðýný, dönemin Ortadoðu Gazetesi'ndeki "Müjdelerin Müjdesi" baþlýklý yazýsýnda tarihe not düþer.
Gölge ve Akýncý Güç dergileri, sað-sol çatýþmalarýnýn yaþandýðý 1970'li yýllarda Ýslami kesimi bu çatýþma arasýnda kalmaktan kurtarmýþ ve Ýslami harekete Akýncý kimliðini kazandýrmýþtýr.
Büyük Doðu, Gölge ve Akýncý Güç'ün Ýslami hareketin temellerini nasýl oluþturduðuna dair yakýn zamanda mühim bir eser yayýmlandý. Kökler Yayýnlarý'ndan neþredilen "Gölge'den Akýncý Güç'e Ýslâmî Hareketin Temelleri" adlý eseri Kâzým Albayrak kaleme aldý. Dönemin canlý tanýðý olan Kâzým Albayrak þahit olduðu hadiseleri aktarmakla kalmamýþ, baþka þahitlerle görüþüp onlarýn görüþlerine de kitabýnda yer vermiþ. 370 sayfalýk hacimli eser döneme dair belgeler, fotoðraflar, kupürler ve hatýralarla zenginleþtirilmiþ. Eser bir yönüyle akademik bir yönüyle de hatýrat.
"Doðdu Batmayan Güneþ" diyebilmek için nasýl bir mücadelenin içinden geçildiðini merak edenler Kâzým Albayrak'ýn kitabýna müracaat edebilirler.