Doðru beslen geç yaþlan

Yaþlanma programlanmýþ doðal bir süreç. Ýyi düzenlenmiþ bir beslenme planý ve yaþam tarzý ile vücutta varolan doðal onarým ve koruyucu mekanizmalar güçlenerek harekete geçiyor. Böylece yaþlýlýk süreci yavaþlýyor.

Hücre çekirdeklerinde bulunan DNA’nýn yapýsýný da oluþturan kromozomlarýn uç kýsýmlarýný koruyan telomerlerin uzunluðu yaþýlýlýkta azalýyor. Telomerdeki bu kýsalmanýn antioksidan bileþenlerle önlenebildiði ispatlandýðýndan bu yana yaþlanma sürecini yavaþlatmanýn da mümkün olduðu bulundu. Hücre DNA’sý 24 saatte ortalama 10 bin kez serbest radikal saldýrýsýna uðruyor. Hücre, meydana gelen zedelemeyi gidermeye çalýþýyor ancak onarým kapasitesinin üzerinde hasarlar oluþtuðunda DNA diziliminde deðiþimler meydana geliyor. Mitokondri denilen hücrenin enerji ocaklarý çalýþmayarak vücut iþlevleri için gerekli enerjiyi de üretemiyor. Bu nedenle yaþla birlikte kaslar güçsüzleþiyor. Beslenme yaþlanma sürecini arttýran iki olumsuz fizyolojik oluþumu önleyebilecek gizli þifreleri içerebiliyor. Araþtýrmalar çinko, selenyum gibi minerallerin, A, C ve E vitaminlerinin, likopen ve polifenoller gibi antioksidanlarýn vücutta bu iki doðal olan hasarý önleyebildiklerini, dolayýsýyla de yaþlanmayý yavaþlatýlabileceði ortaya koyuyor.

HÜCREYÝ GENÇ TUTAN GIDALAR

-Lahanagiller: Kanser ve kalp hastalýklarýna karþý koruyucu etkisi var.  Günde buharda piþmiþ 1 kase lahana yiyin. 

-Zeytinyaðý: Kolesterolü düþüren antioksidana sahip.  Günde  5 yemek kaþýðýný geçmeyin.

-Kuru Baklagiller: Tümör, kalp ve sinderim sistemi hastalýklarýndan korur.   Her gün 1 küçük tabak veya 1 çay bardaðý haþlanmýþ olarak tüketmek gerekir.

-Hindi Eti: Kalbi koruyup, zayýflamayý hýzlandýran etkiye sahiptir. 100-150 g hindi etini düzenli olarak yiyin. 

-Kereviz: Kerevize kokusunu veren fitalid , kandaki stres hormonlarýný azaltýr, bu yolla tansiyonu düþürür.  Kerevizi çið formda yemek karaciðerde toksin atýcý enzimlerin kuvvetli çalýþmasýný saðlar.

-Yeþil Çay: Ýnme, kalp, kanser, artirit, antiviral ve antiinflamatuar hastalýklara karþý koruyucudur. q Günde 3-4 çay için.

-Kabak Çekirdeði: Prostat saðlýðý üzerinde etkileri olduðu bilinir. Haftada 4 kere 1 çay bardaðý kadar tüketilmelidir. 

-Adaçayý: Beyin fonksiyonlarýný hýzlandýrýr. 

-Yoðurt, ayran veya kefir: Yaþlanma önleyici bir anahtar besindir. Günde 2 su bardaðý için.

-Nar: Kötü huylu kolesterol olan LDL kolesterolünün düþmesine de yardýmcý olur. Buna ek olarak, düzenli tüketildiðinde antimikrobiyal, antiinflamatuar, antiviral, antihipertansif, antikanser ve beyin hücrelerinde oluþan hasarý önleyici etkileri de gözlenmektedir. Her gün 1 adet nar veya 1 su bardaðý taze sýkýlmýþ nar suyu içerek genç kalabilirsiniz.