Doðru beslen yýllara meydan oku

Yaþlýlarýn yüzde 65’inin en az bir kronik bir hastalýða sahip olduðunu düþünürsek bu süreçte beslenmenin önemini daha iyi anlarýz. Yaþlýlýk ve beslenme üzerinde yoðunlaþan araþtýrmalarda bazý kurallara uymanýn yaþam süresinin uzamasýnda etkisi olduðunu ortaya koydu. Araþtýrmalarýn sonuçlarýna bakýlýrsa doðru beslenerek kaliteli bir yaþlýlýk sürmek mümkün. Bunun için oburluk, açlýk, sigara, alkol, aþýrý tuz ve gereksiz ilaç kullanýmlarýndan sakýnmak gerekiyor. Yeterli ve dengeli beslenmek ilk kural. Yaþla artan oksidasyon stresinden koruyucu antioksidantlarýndan zengin besinlere yönelmeli,  öðün atlanmamalý, mutlaka egzersiz yapýlmalý, uyku, eðlence ve dinlenme sürelerine dikkat edilmeli. Kalýtýmsal, kronik hastalýða yakalanma  riski olanlar rutin kontrollerini aksatmamalý.

Enerjim neden bu kadar hýzlý düþtü

Yaþlýlýkta bazal metabolizma hýzý azalýr. Fiziksel hareketler durgunlaþýr, kas hareketleri yavaþlar. Kas hareketlerindeki verimlilik düþer, motor yeteneklerin azalmasýyla bir iþi yapmak için hareket sayýsý artar. Bunlardan ilk iki etmen enerji harcamasýnýn azalmasýný, son ikisi de artmasýný gerektirir. Ancak, yaþlýlar bütün hareketlerini genellikle azalttýklarýndan dolayý kas hareketlerinin verimini azalmasý o kadar önemli sayýlmayabilir. Genellikle,  bazal metabolik hýz ve fiziksel çalýþmalarýn azalmasý, enerji harcamasýný azaltýr. Enerji alýmý vücut aðýrlýðýný dengede tutacak þekilde ayarlanmalýdýr.

YAÞLILAR ÝÇÝN ÝDEAL DÝYET ÖNERÝLERÝ

8Öðün sayýsýný artýrýn. Böylece, sindirim güçlükleri önlenir. 8Diyette sývý miktarý arttýrýlýp tuz miktarý azaltýlarak, böbreklerin yükü hafifletilir. 8Diyetin enerjisi, normal vücut aðýrlýðýný koruyacak þekilde ayarlanýr. 8Diyetteki besinler, yaþlýnýn ekonomik durumu ve yeme alýþkanlýklarýna uygun olarak düzenlenir. Olanaklar içinde her öðünde dört besin grubundaki besinlerden bir ve ya birkaçýnýn bulunmasýna dikkat edilir. 8Sindirimi güçleþtirici kýzartmalardan kaçýnýlýr. Yemekler, nemli sýcaklýkta veya fýrýnda piþirilir. Yemekler yumuþak ve sulu þekilde hazýrlanýr. 8Aðýr tatlýlar ve hamur iþleri yaþlýlarýn diyetinde çok yer almamalý. Muhallebi, sütlaç gibi hafif, sütlü tatlýlar daha uygundur. Ýstenirse yoðurt tatlandýrýlarak da yenebilir. 8Aþýrýya kaçýlmadýkça günde iki veya üç kez çay ve kahve sinir sisteminde olumlu etki eder.