Doðru beslenme tümöre karþý kalkan

Kanser oluþumu birçok nedene baðlýdýr. Genetik faktörler kadar yanlýþ beslenme de kansere yol açan nedenlerden biridir. Yapýlan çalýþmalar; beslenmenin, çoðu kanserlerde yüzde 10 ileyüzde 70 arasýnda etkili olduðunu göstermektedir. Henüz genlerimizde bulunan þifreleri deðiþtiremesek de, beslenmemizi düzenleyerek kanserden korunabiliriz. Çünkü yapýlan araþtýrmalar kanserin kalýtýmsal faktörler yanýnda çevresel etkenlerden oluþtuðunu belirtiyor.

Kanser riskini arttýran faktörler

- Sigara içmek

- Bakteri ve virüs enfeksiyonlarýnýn hýzlý geliþmesi

- Yapay kimyasallarýnýn alýnmasý

- Aþýrý alkol alýmý

- Radyasyona maruz kalma

- Düzensiz yaþam, çok eþlilik

- Aþýrý yað ve yaðlý besin alýmý

- Taze sebze ve meyvelerin az alýnmasý

- Posalý (lifli) besinlerin az alýmý

- Olumsuz çalýþma koþullarý

- Tuzlanmýþ, tütsülenmiþ, dumanlanmýþ besinlerin aþýrý alýmý

Meyve ve sebzelerinizi yiyin:

- Meyve ve sebzeler beta-karoten, C Vitamini, E vitamini ve selenyum içerir. Bu öðeler antioksidanttýr ve hücreleri hasardan korur. Ayrýca baðýþýklýk sisteminin de saðlýklý olmasýna yardým ederler. Kanser ve diðer hastalýklarýn oluþma riskini de azaltýrlar. Birçok sebze ve meyve posa ve fitokimyasallar için düþük yað ile alýndýðýnda mükemmel birer kaynaktýr. Lutein brokoli ve koyu yeþil yapraklý sebzelerde bulunur. Lykopen domateste bulunur ve bu fitokimyasallar kanserle savaþmada rol alýrlar.

Kuru baklagillere ve tam tahýllara yönelin:

-Posadan zengin, yaðdan fakir bir diyet kolon ve rektum kanserine karþý koruyucudur. Posa baðýrsaktaki kanser yapýcý maddeleri kendi bünyesine alarak vücudumuzdan atýlmasýný saðlar. Kompleks karbonhidratlarý ve posadan zengin besinleri daha çok tüketmeye çalýþýn.

Yaðý sýnýrlandýrýn:

- Yüksek yaðlý diyetler meme, kolon ve prostat kanserleriyle iliþkilidir.

Egzersiz yapýn:

- Obezite meme, kolon, safra kesesi ve uterus kanseri ile iliþkilidir. Vücut aðýrlýðýnýn en iyi kontrol yolu fiziksel aktiviteyi devam ettirmek ve porsiyonun kontrolü ile olur.

Alkol kullanýmýnýzý deðerlendirin:

- Alkol tüketimi, özellikle fazla miktarda tüketenlerde, karaciðer kanseri riskini arttýrýr. Bu nedenle kadýnlar 1 kadehten fazla, erkekler ise 2 kadehten fazla alkol tüketmemelidir.

Sigara! Bir kez daha düþünün:

- Alkol alýmý sigara ile birleþtiðinde; aðýz, gýrtlak, boðaz ve yemek borusu kanseri riski artar. Yaþam alanlarýnýzý sigaradan uzak tutun. Kadýnlarda akciðer kanserinden ölme oranýnýn yüksek olduðunu unutmamalýlar.

Güneþ:

- Cilt kanserindeki artýþý düþünerek güneþlenme sürenizi de sýnýrlandýrmak iyi olacaktýr. Günlük rutin yaþamýnýzda da en az 15 koruma faktörlü güneþ kremi kullanabilirsiniz.

Tuz kullanýmý:

- Tuzlu tüketme alýþkanlýðý mide kanseri riskini arttýrabilir. Besinlerden  tuz alýnýr. Yemeklere tuz ekleme alýþkanlýðýndan vazgeçmek gerekir.