Doğru haber haber değildir

Son dönemde yaşadığımız örnekler gösteriyor ki, Türkiye’deki gazetecilik faaliyeti maalesef bir kirlilikle maluldür. Gazeteciliği itibarsızlaştıran bu anlayışın arkasında her zaman aynı nedenler yok kuşkusuz.

Gerek Türkiye’nin yaşadığı sıkıntılı dönemlerde, gerek demokratik değişim ve dönüşüm hamlelerinde gerekse ‘çözüm süreci’nde bazı medya kurumlarının, kimi zaman genetik kodlarına işlemiş olan “vesayet” algısıyla, kimi zaman ulusalcı bir refleksle, kimi zaman da tamamen ideolojik saiklerle gazetecilik yaptığını görürüz.

Bir gazeteci için, doğru haber ve dürüst yorumdan daha değerli bir sermaye olamaz. Hal böyleyken, hala geçmişin kirli gazetecilik modellerinde ısrar edenleri, ideolojik bir körlükle bilgiyi tahrif edenleri anlamak mümkün değildir.

Hiç uzağa gitmeye gerek yok. Terör sorununu bitirmek için tarihi bir süreçten geçtiğimiz şu günlerde, bu anlayışın temsilcileri tarafından ‘çözüm süreci’nin önünü kesmek için şeytanın bile aklına gelmeyecek sinsi bir gazetecilik faaliyeti sergileniyor.

Mesela, ‘Akil insanlar’ın Anadolu’da yaptığı ziyaretlerin medyada nasıl yansıtıldığına baktığımızda hep umutsuz bir fotoğrafla karşılaşırız. Oysa hepimiz biliyoruz ki, buradaki ‘doğru haber’ bazı Aydınlıkçı grupların ve asla MHP tabanını yansıtmayan “Öl de ölelim, vur de vuralım” anlayışıyla hareket eden aşırı grupların taşkınlıklarından ibarettir.

Ama biz, hala “eski medya düzeni” refleksiyle hareket eden gazetelerin sayfalarında, televizyonların ekranlarında fotoğrafın tamamını değil, çözüm karşıtı azınlıkların fotoğrafını görürüz. Çünkü, bu vesayetçi geleneğin temsilcisi olan gazeteciler için ‘doğru haber’ haber değildir.

“Eski medya düzeni” geleneğine sıkı sıkıya bağlı gazete ve gazetecilerin, ‘doğru haber’ konusundaki duyarsızlıklarını örneklemek açısından ‘Akil İnsanlar’ heyetine mensup bazı isimlerin aktardığı bir anekdotu aktarmak isterim. Mesela İç Anadolu heyetinde yer alan Celalettin Can...Celalettin Can diyor ki: “Ziyaretlere başlamadan önce endişeliydim, bölgenin hassasiyetlerini de dikkate alarak ciddi tepkilerle karşılaşabiliriz şeklinde kaygılarım vardı. Ama gördüm ki, bütün çektikleri acılara rağmen insanlar gerçekten kanın durmasını istiyor. Zaman zaman tepkiler oluyor, ama bu tepkiyi koyanlar, örgütlenmiş birkaç Aydınlıkçı ve bazı aşırı MHP’lilerden ibaret.”

Yine en yakın örnek olarak, son 1 Mayıs görüntülerine baktığımızda, bazı gazetelerin, ‘doğru haber’den çok, ideolojik Saiklerle imal edilmiş haberlere itibar ettiklerini görürüz. Bu ideoloji gazetecileri için, bütün insanlar eşittir ama bazıları daha fazla eşittir. Mesela, olaylarda yaralanan bir marjinal örgüt üyesiyle, yine olaylarda marjinal grupların attığı taşla yaralanan polis memuru eşit bir haber değerine sahip değildir. Oysa evrensel gazetecilik ilkeleri açısından, her ikisi de insandır olaylarda yaralanmaları, insani olarak aynı haber değerine sahiptir, doğru haber de budur. Ama bizim ideolojik gazetecilerimiz için, polisin yaralanmasının bir haber değeri yoktur.

Memur adayları KPSS'ye STAR'la hazırlanacak

STAR gazetesi, haber ve yorumda sergilediği öncü tavrı, eğitim hizmetlerinde de başarılı bir çizgide sürdürüyor. STAR, Pi Analitik yanlarıyla ortaklaşa hazırlayıp okurlarına sunduğu SBS ve LYS kitapçıklarının ardından, şimdi de GÜVENDER yayınlarıyla birlikte KPSS DENEME SINAVI kitapçığı veriyor.

Güvender yayınlarının uzman kadrosu tarafından hazırlanan 32 sayfalık orijinal sınav kağıdına baskılı, gerçek sınavı aratmayacak bu sorularla KPSS’ye en iyi şekilde hazırlanacaksınız. KPSS deneme sınavı kitapçığınız, 8 hafta boyunca her Çarşamba STAR’la birlikte bedava...