Doğru ve zamanında analiz...

Mehmet Metiner... Ak Parti Milletvekili daha önce Star Gazetesi yazarıydı. Türkiye’de Kandil’i, PKK’yı, siyasi kolu en iyi bilen isimlerden biridir. Pazartesi günü 24 TV yayınına çıkıp yaşananları analiz etti. 

Analizinde en önemli nokta Çözüm Süreci’nde Kandil’i kimlerin, nasıl kullanmak istediğine dair dikkat çektiği ayrıntılardı.

***

Kritik zamanlarda televizyon yayınlarının önemi büyüktür. Önce görüntüler...

Ülkenin tüm sinir sistemini geren bir görüntüyü, mesela bayrağın direkten indirilme anını, döndüre döndüre vermek de, tepki eylemlerini uzun uzadıya ve tekrarlarla vermek sıkıntı yaratır. 

Birilerinin derdi sıkıntı yaratmak olabilir ama Allah muhafaza sıkıntı sadece bir siyasi görüşü değil tüm görüşlere zarar verir. O yüzden haber metinleri ve montajında çok dikkat etmek gerekir.

Oto-sansür yapılsın demiyorum sadece haberlerde sık sık karşımıza çıkan görüntü tekrarlarından kaçınmak, dikkat etmek gerekir diyorum. 

***

Tartışma programlarının da konuk seçerken dikkatli olması gereken bir zamandayız.

Birinin ak dediğine diğerinin kara diyeceği konuklar bulmak hem daha kolay hem de daha reyting garantili bir iş ama öyle olmaması lazım. Aklıselim denilen, sadece kendisinin değil herkesin hassasiyetlerini dikkate alan konukları ekrana çıkarmak yayıncı sorumluluğu açısından daha isabetli bir karar olacaktır. 

***

Bir zamanlar Beykoz ya da Bostancı’da polisle silahlı gruplar arasındaki çatışmaları bile yayınladı televizyonlarımız. 

Hatta ikinci kata tırmanan polislerin görüntüleri bile ekrana verildi. Bugün o hatalar yapılmaz tahminen...

30 yıldır süren terörle mücadele döneminde de televizyonculukta hatalar yaptığımız çok oldu. 

Türkiye’de o ya da bu sebeple, bilerek ya da bilmeyerek insanları etnik kimliğe bakar hale getirmek terörün 30 yıldır istediği şey zaten. 

O yüzden aman dikkat...