Doðrunun yanlýþý... Yanlýþýn doðrusu...

Sporda öncü olmuþ önemli bir gazetenin spor sayfasýnda, meslek adýna içimi acýtan satýrlar vardý. Daha doðrusu satýr da deðil, haberin tamamý yanlýþ kurgulanmýþtý.

Gazete, F.Bahçe’nin Benfica’yý elemesi halinde; G.Saray’ýn Þampiyonlar Ligi kura çekiminde 3. torbada kalacaðýný, aksi halde 4. torbaya düþeceðini yazýyordu. Bu yüzden de “Sakýn elenme Fener” manþetini atýyordu.

Haberin bir doðru, bir yanlýþ tarafý var. Evet, F.Bahçe elenirse G.Saray 4. torbaya düþecek ama;  Sarý-lacivertliler tur atlarsa, G.Saray’a saðlayacaðý herhangi bir garanti yok.

Çünkü, söz konusu avantajýn yakalanabilmesi için; F. Bahçe’nin tur atlamasý dýþýnda Dinamo Kiev, Salzburg, PSV Eindhoven ve Celtic gibi takýmlarýn tamamýnýn elenmesi de gerekiyordu. Bu olmadan, F.Bahçe’nin tur atlamýþ olmasýnýn hiçbir önemi yok. G.Saray 4. torbaya düþecek.

O zaman, “Sakýn elenme Fener” manþetinin dayanaðý, tamamen çürümüþ olur.

***

Ayný haberde, G.Saray’ýn UEFA nezdindeki kulüp puanýnýn 29 bin 500 olduðu yazýlýyordu ki; buradaki yanlýþ, facia ötesi bir þeydi...  29 rakamýndan sonra araya konulan nokta, binler hanesini ayýrmak için deðil; küsuratý göstermek içindir.

Yani doðru taným; 29 bin 500 puan denmesi yerine 29.5 puan olmasý gerekirdi. Arada 28 binden fazla fark var. Ýnsaf!

***

Ayný gün, önemli bir spor radyosunun programlarýnda da; bu puanlama gene binler üzerinden verildi ki; bizim medya tam cehalete batmýþ...

UEFA bu küsuratý neden uyguluyor, onu anlatayým... Bir ülke, Avrupa kupalarýnda kaç kulüple temsil ediliyorsa; aldýðý puan ya da puanlar, o sayýya bölünür. Diyelim ki; A takýmý 3 kulüplü bir ülkenin kupalaraki tek takýmý olarak kalmýþ olsun... Bir maçta berabere kalýp tek puan aldýðýnda; o tek puan 3’e bölünür. Onun da ifadesi 0.333’tür.

Bu nedenle, noktadan sonraki rakamlar; bir puanýn bölünmüþ halidir. Yani tam sayý deðildir... Ama bu basit gerçeði, 60 yýldýr öðrenemiyorlar. Ayýp yahu!