Doðu film festivallerinden

Daha çok Avrupa ve Batý dünyasýndan alýþageldiðimiz festivallerin yanýnda baþka ülkelerde de düzenlenegelen festivaller dikkatimizden beri kalmýyor. 8. Kazan Uluslararasý Müslüman Film Festivali 5-11 Eylül tarihlerinde Tataristan’da düzenlendi. Türkiye’den Gökhan Yorgancýgil’in Sýfýr Dediðimde filminin katýldýðýný bildiðimiz festival, adýnda müslüman ifadesi taþýyor olsa da, aslýnda bütün inançlardan yapýlan çalýþmalarý kapsýyor, sadece þiddet ve açýklýðýn yer almamasý ilkesinin gözetilmesi önem veriliyor. Ancak festivalin sitesi güncellenmediðinden, filmlerden, bölümlerden, yarýþma sonuçlarýndan bahsedemiyoruz. Bu coðrafyadan diðer bir faaliyet olan 8. Avrasya Film Festivali ise Kazakistan, Almatý’da 17-22 Eylül’de düzenleniyor.

Daha organize olan bu festivalin muhtevasýna baktýðýmýzda, örneðin, ‘Ortaasya Panoramasý’nda 2012 yapýmlarýna yer verildiðini görüyoruz. Özet bir raporda, Özbekistan’da yýlda 60, Kýrgýzistan’da 40, Tacikistan’da 20 filmin yapýldýðýný; çoðunun popüler, tür çalýþmalarý olduðunu görüyoruz. Filmlere göz attýðýmýzda, Tacikistan’dan I. Osmanov’un Telegram, Kýrgýzistan’dan E. Suliyev’in Prenses Nazik, Kýrgýzistan-Rusya ortak yapýmý N. Egen’in Sessiz Ev, Özbekistan’dan Cesur Ýshakov’un Hakikat Günü, Azerbaycan’dan Þamil Aliyev’in Stepnak, altý yönetmenden altý kýsa filmin meydana getirdiði Seni Seviyorum Kýrgýzistan’da, Argen Keneþ’in Baypak, Nurlan Asanbekov’un Tan, Aydos Toktobayev’in Uygarlýða Yolculuk, Nurlan Abdikadirov’un Nibira’ya Kaçýþ ve Busurman Odurkayev’in Saz adlý eserlere tanýk oluyoruz.

‘Kazakistan Efsanesi Asanali Aþimov’ bölümünde, Hasanali Haþimov olarak da okuyabileceðimiz ünlü Kazak oyuncunun rol aldýðý çalýþmalara yer veriliyor. Batagöz (1957), Ýrtiþ Nehri Kýyýsýnda (1959), Ýpek Kýz (1970) adlý filmlerde ünlenmiþ olan oyuncunun Ufkun Ötesine Geçen Ýzler (1964, Mezit Begalin), Ataman’ýn Sonu (1970, Þaken Aymanov), Trans-Sibirya Ekspresi (1977, Ýldar Urazbayev) ve Sen Kimsin Bay Ka? (2009, Huat Ahmetov) bu bölümün baþlýklarýný oluþturuyor.

Deðiþik festivallere ayrýlan bölümlerin de olduðu festivalin Berlin Film Festivali’ne tahsis edilen ‘Berlinale Yankýsý’nda, çoðu Altýn Ayý ödüllü Taviani Kardeþler’in Sezar Ölmeli, Ýran’dan Asgar Ferhadi’nin Ayrýlýk, Semih Kaplanoðlu’nun Bal ve Christian Petzold’un Barbara filmleri seyirciyle buluþacak. Diðer uçtan Busan Film Festivali’nden ‘Busan Yankýsý’ndaysa, Filipinler’den Lou Arsenas’ýn Nino, Güney Kore’den Chung Ji-young’un Kabul Görmeyen, Özbekistan-Güney Kore ortakyapýmý Ruslan Pak’ýn Hanaan ve  yine Güney Kore’den Shin A-ga ve Lee San Cheol’un Hz. Ýsa Hastanesi dikkat çekiyor.

Uluslararasý Yarýþma’nýn Ortaasya’ya ayrýlan kýsmýnda, Tacikistan-Rusya Ferhad Abdullahyev’in Farzedilen Mutabakat, Özbekistan’dan Eyüp Þahabuddinov’un Perizad, Kazakistan’dan Darecan Umurbayev’in Öðrenci ve yine ayný ülkeden Daniyar Selamet’in Küçük adlý çalýþmalarý beyazperdeye aksedecek.