452 metre yüksekliðindeki Petronas Kuleleri Malezya’nýn en önemli sembollerinden biri. Dünyanýn en yüksek ikiz kuleleri, baþkent Kuala Lumpur’a gidenlerin ilk ziyaret ettiði yerler arasýnda.
“MALAYSIA Boleh!” (Malezya Yapabilir!) kampanyasý sayesinde bugün Malezyalýlar, baþkent Kuala Lumpur’daki dünyanýn en yüksek ikiz kuleleriyle gurur duyuyor. Hikaye þöyle baþlýyor: 1981-2003 yýllarý arasýnda, 22 yýl baþbakanlýk koltuðunda oturan Dr. Mahathir Bin Mohamad’in Malezya’yý dünyada daha iyi bir yere getirmek amacýyla baþlattýðý proje kapsamýnda bir rekorlar kitabý hazýrlanacak ve ulusal gaz þirketi Petronas’ýn adýný taþýyacak 452 metre yüksekliðindeki ikiz kuleler bu kitabýn önemli rekorlarý arasýna girecekti. Sonraki yýllarda daha yüksek binalar inþa edilmiþ olsa da Petronas, bugün hala dünyanýn en yüksek ikiz kuleleri unvanýný taþýyor.
ÝKÝ FARKLI GRUP ÝNÞA ETTÝ
Projesini Arjantinli mimar Cesar Pelli’nin çizdiði kulelerden birini Japonya, diðerini ise Kore’den konsorsiyumlar üstlendi. Herbiri 300 bin ton aðýrlýðýnda olan iki kulenin dikileceði yerin seçimi bile baþlý baþýna bir sorun. Fransýz ve Malezyalý firmalarýn ortaklaþa üstlendiði 21 metrelik temel kazým çalýþmalarýnda farklý teknikler kullanýldý ve Malezya tarihinin en büyük miktarda betonu bu devasa kulelerin yapýmý için döküldü. Operasyonu yöneten Abdul Rahim Naim, neden iki kuleyi farklý gruplara ihale ettikleri sorulduðunda bütün yumurtalarý ayný sepete koymak istemediklerini söylemiþti. Proje için iki konsorsiyum seçilmesinin lojistik ve finansal nedenleri vardý. Bir yandan da rekabetin baþarý düzeyini artýracaðýna inanýyorlardý. Japon Hazama Konsorsiyumu 1994 yýlýnýn mart ayýnda inþaata baþlarken, altyapý çalýþmalarý bir ay sonra tamamlanan ikinci kulenin inþaatýný Koreli Samsung üstlendi.
1996 yýlýnýn nisan ayýnda ‘Dünyanýn En Yüksek Binasý’ unvanýný kazanan kuleler, 31 Aðustos 1999’da Baþbakan Dr. Mohamad tarafýndan resmen açýldý. Malezya kültüründen örnekler içeren 88 katlý binada tamamýnýn temizlenmesi iki ay süren 32 bin pencere var. IBM, Microsoft, Boeing gibi uluslararasý þirketlerin yaný sýra El Cezire, Reuters, Bloomberg gibi medya kuruluþlarýnýn da ofislerinin bulunduðu iki numaralý kulede yaþayan ve çalýþan insan sayýsý 10 bin. Bir dönem at yarýþlarýnýn düzenlendiði hipodromun yerine kurulan kuleler elbette örümcek adam lakaplý Robert Alain’in de iþtahýný kabartmýþ. Alain, iki kere týrmanma giriþiminde bulunmuþ kulelere. Ýlkinde 60’ýncý kata geldiðinde tutuklanmýþ, ikincisinde ise yine ayný kata geldiðinde binanýn önünde toplanan halkýn alkýþlarý arasýnda teslim olmayý beklemiþ. Petronas Kuleleri’nin Yönetim Kurulu Baþkaný Abdul Rahim Nain, James Bond serisinin 18’inci filmi olan ve Pierce Brosnan’ýn baþrolünü üstlendiði Yarýn Asla Ölmez’in yapýmcýlarýna çekim izni vermemelerini espriyle karýþýk “Senaryoda binayý havaya uçuruyorlardý, kimseye böyle bir fikir vermek istemedik” diyerek açýklamýþtý. Film çekildikten birkaç yýl sonra New York’taki ikiz kuleler hepimizin bildiði saldýrýyla yýkýldý. New York’taki saldýrýnýn ertesi günü Petronas Kuleleri için asýl bir bomba ihbarý gelince her iki bina ve alýþveriþ merkezi kýsa zamanda boþaltýldý.
Kuala Lumpur’daki ilk günümde evsahibem Somsiah’ýn beni gezdirmek için ilk olarak ikiz kulelere götürmesine anlam verememiþtim. Koskoca baþkentte görülecek en önemli yer burasý mýydý gerçekten? Elbette o gün ikiz kulelerin yapým hikayesini bilmiyordum. Biliyor olsam saygýda kusur etmez, homurdanmak yerine binanýn özelliklerini görmeye çalýþýrdým.
Alýþveriþ cenneti
Kulelerden sonra þehri gezmeye baþladým. Havaalanýndan þehre Türk bir ailenin arabasýnda gelmesem herhalde 35 ringit (yaklaþýk 20 TL) ödeyerek KLIA trenini seçerdim. Trafik sorununun yoðun olarak yaþandýðý kentte geniþ bir raylý sistem var ancak bu çevresiyle birlikte 13 milyonluk nüfus için yeterli deðil. Dolayýsýyla Kuala Lumpur’u ziyaret edecekseniz en iyisi yürüyerek gezebileceðiniz eski kent merkezinde kalmak. Kuala Lumpur’a alýþveriþ için geldiyseniz en önemli alýþveriþ caddesi Jalan Bukit Bintang’in yerini öðrenmenizde fayda var.
Petronas Kuleleri’nin altýndaki Suria Alýþveriþ Merkezi’nde tüm ünlü markalarýn maðazalarý var ancak dünyanýn en büyük alýþveriþ merkezlerinden birini gezmeyi tercih ederseniz adresiniz 12 katta 350 bin metrekareye yayýlan Berjaya Times Square olacaktýr. Geleneksel Malezya el sanatlarýný merak ediyorsanýz bir baþka adres daha var önerebileceðim: Central Market. 1888 yýlýnda kurulan çarþýda Malezya’ya has giysi, kumaþ veya ahþap hediyelik eþyalar bulabilirsiniz.
KOLONYAL ÝNGÝLÝZ MÝMARÝSÝ GÜZELLÝÐÝYLE SÝZÝ BEKLÝYOR
KUALA Lumpur, Güneydoðu Asya’nýn en etkileyici baþkenti deðil ancak özellikle Malay, Çin ve Hint kültürünün bir arada bulunmasý kenti ilgi çekici kýlmaya yetiyor. Þehir merkezinde yürürken bir yanda koloni döneminden kalan Ýngiliz mimarisi dikkatinizi çekiyor, öte yandan Müslüman bir ülkede olduðunuzu hissediyorsunuz. Merdeka Meydaný’ndaki Sultan Abdul Samad’ýn adýyla anýlan bina, 1884 yýlýnda o dönem ülkeyi yöneten Ýngilizlerin kurduðu Royal Selangor Kulübü, Jamek ve Negara camileri, eski tren istasyonu sizi Kuala Lumpur’un geçmiþiyle buluþturuyor. ‘Altýn üçgen’ denilen bölgedeki Petronas Kuleleri, KL Kulesi ve çok sayýda gökdelen sizi Malezya’nýn modern yanýyla tanýþtýrýyor. Çin mahallesi ve merkezi tren istasyonunun yakýnýndaki Hint mahallesi de çokkültürlülüðün saðlamasý olarak çýkýyor karþýnýza. Ýster mimariyle ilgili olun ister farklý yemekler tatmayý seçin, bu mahallelerde dolaþmak için mutlaka zaman ayýrýn.