Emeklilik için gereken prim gün sayýsýný dolduramayanlar için borçlanma yoluyla gün sayýsýnýn artýrýlmasý mümkündür.
Kadýn sigortalýlar ilk defa sigortalý olarak çalýþmaya baþladýklarý tarihten sonra üç doðuma kadar, doðum tarihinden itibaren geçen en fazla iki yýllýk süreleri, bu sürede adlarýna prim ödenmemiþ olmasý kaydýyla ve çocuklarýnýn yaþamasý þartýyla borçlanabilmektedir.
Doðum borçlanmasý talebinde bulunan kadýn sigortalýlarýn doðum yaptýðý tarihten sonra adýna primi ödenmiþ süreler borçlanma hesabýnda dikkate alýnmaz. Prim ödenmiþ süreler iki yýllýk süreden düþülerek kalan süre borçlandýrýlacaktýr.
Doðum borçlanmasý ile doðum nedeniyle çalýþtýðý iþinden ayrýlmak zorunda kalan veya ara veren kadýn sigortalýlara doðumdan sonra sigortasýz geçirdikleri süreleri borçlanarak Emeklilik açýsýndan hak kaybý olmamasý imkaný saðlanmýþtýr.
Bir doðum için 720 gün, iki doðum için 1.440 gün ve üç doðum için borçlanma yapýlmasý halinde ise toplam 2.160 prim günü kazanýlmýþ olacaktýr.
Doðum borçlanmasý asgari ücret ile asgari ücretin 7,5 katý arasýndaki SGK tavan tutarý arasýnda dilediði tutar üzerinden borçlanma yapmasý mümkündür. Sigortalýnýn kendisinin belirleyeceði günlük kazancýn yüzde 32’sinin, borçlanýlacak gün sayýsý ile çarpýlmasý suretiyle hesaplanýr. Mevcut asgari ücret (Günlük: 98,10 TL) dikkate alýndýðýnda, 24 aylýk doðum borçlanmasý yapan bir 4/a sigortalýsý (SSK’lý), prime esas kazancý asgari ücretten seçerse, 1 günlük borçlanma 98,10 X 0,32= 31,39 TL ve 720 günlük borçlanma 31,39 x 720= 22.600,80.- TL olacaktýr. Bu borcun tebliði tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekmektedir.
Asgari ücretin 1 Ocak 2021 itibarýyla yüzde 14-15 civarýnda artmasý beklendiði dikkate alýnýrsa, bu ay sonuna borçlanma baþvurusu yapanlar için ciddi bir avantaj olduðu görülecektir.