Dolarda satýþ fýrsatý

Piyasalarda son derece hareketli ve hararetli bir haftayý tamamlýyoruz. Yurtdýþýnda esen ölçülü negatif rüzgara ilave olarak yurtiçinde de Ankara merkezli haber akýþý ve kulisler fiyatlamalarda etkili oldu. Hafta bütününde dolar, kýrýlgan ülkelerde ortalama yüzde 2 Türkiye’de yüzde 4 deðer kazandý. Önceki akþam Cumhurbaþkaný ile Baþbakan’ýn görüþmesini takiben AK Parti’de olaðanüstü genel kurul yapýlacaðýnýn anlaþýlmasý ile dolar 2.97’ye kadar yükseldiyse de bu kalýcý olmadý.

YURTDIÞI ÝZLENMELÝ

Özellikle Cumhurbaþkaný Baþdanýþmaný Cemil Ertem’in dün sabah erken seçim olacaðýný düþünmediðini ve ekonomi yönetiminde bir deðiþiklik olmasýný beklemediðini açýklamasý tansiyonun düþmesinde etkili oldu.

Ancak yurtiçindeki bu deðiþim süreci yurtdýþýnda da zeminin kaygan olduðu bir parkura denk geldiði için piyasalardaki dengelenme limitli kaldý. Baþbakan Ahmet Davutoðlu’nun açýklamalarýný takiben dolar 2.90’a kadar gerilemiþ borsa 80.000 puana kadar yükselmiþ olsa da devamý gelmedi. 

Dolarýn yeniden 2.86’nýn altýna sarkmasý BIST’in 82.000 puanýn üzerine yerleþebilmesi için yurtdýþýnda var olan negatif havanýn yerini pozitif eðilime býrakmasýna ihtiyaç var. Küresel borsalar son on iþlem gününde ortalama yüzde 7 deðer kaybetti. Avrupa’nýn borç stoku yüksek ülkelerinde tahvil faizleri yukarý yönlü bir eðilim gösteriyor. Dýþarýda bir süre daha bu düzeltme süreci devam edebilir ve bu durum yurtiçine de yansýyabilir. Ancak yurtdýþýndaki bu negatif seyrin kalýcýlaþmasý için bir neden yok ve bir süre sonra yeniden geliþen ülkelere sermaye giriþini teþvik eden atmosferin baskýnlýk kazandýðýna þahit olabiliriz. Bu nedenle mayýs ayýnýn devamýnda borsada 75.000 puan civarýna kadar sürebilecek gerilemelerin alýþ, döviz kurlarýnda da gerek cari fiyatlarýn gerek ise cari fiyatlarýn yüzde 3 üzerine kadar sürebilecek yükseliþlerin satýþ fýrsatý olarak deðerlendirilebileceði görüþündeyim. Altýn cephesinde ise aþaðý yönlü risklerin yukarý yönlü fýrsatlardan daha baskýn olduðunu düþünüyorum. Yýla 100 TL’den baþlayan ve þubat ayýnda 120 TL’ye kadar yükselen gram fiyat üç aydýr 110-120 bandýnda dalgalanýyor. Önceki akþam yurtdýþý piyasalarda dolar/TL’deki yükseliþin etkisi ile 122 TL’yi test eden eski þampiyon, yýl içinde ABD Merkez Bankasý’nýn faiz artýrýmlarýna devam edeceði yönünde bir fiyatlamanýn baþlamasý ile yeniden deðer kaybetme ve en azýndan 105 TL’ye kadar geri çekilme riski taþýyor.