Dolmabahçe toplantýsý birkaç dakika geç baþladý ama uzun sürdü. Amacýný Baþbakan Erdoðan toplantýyý açarken yaptýðý konuþmada þu sözlerle izah etti:
-17 Aralýk komplosuyla ilgili olarak tabloyu net bir þekilde ortaya koyacaðýz.
-Ýstiyoruz ki üstü kapalý bir þey kalmasýn.
-Hükümetler milli irade dýþý güçler tarafýndan yönetilemezler.
-Milli irade dýþý güçler, sadece silahlý güçler deðildir.
-Bir taþla birkaç kuþ deðil, adeta kuþ katliamý yapýlmak istenmiþtir.
-Bu operasyonun hedefinde benim ülkemin geleceði vardýr.
-17 Aralýk küresel bir suikasttýr.
-Olumlu yaný: Devlet içine sýzmýþ bir örgütün neler yapabileceðinin ortaya çýkmýþ olmasýdýr.
Baþbakan 17 Aralýk darbesini bu cümlelerle izah ediyor.
Dolayýsýyla hükümetin süreci nasýl yöneteceðine dair ipuçlarýný bu cümleler yeteri kadar ortaya koyuyor.
Hükümet devletin içine sýzmýþ bir örgütlenmenin olduðuna inanýyor.
Görebildiðimiz ve Dolmabahçe’deki toplantýda ifade edildiði kadarýyla söylemek gerekirse, sivil iktidarýný askeri vesayetle mücadele üzerine kurmuþ ve üç defa halktan onay almýþ bir hükümetin, bu defa da, devlet içinde bir takým siyasi operasyonlar yapma kabiliyeti gösteren bir yapýlanmaya karþý mücadele etmesi söz konusu.
Bu mücadeleden taviz vermeyi düþünmüyor baþbakan.
Ama bunun bir cadý avýna dönüþmemesi konusunda da çok hassas.
Baþbakan, bazý arkadaþlarýn, paralel yapýlanmaya karþý giriþilecek bir mücadelede, ‘cemaatin tabanýnýn’ zarar görmemesi gerektiðine ve bu konuda bazý endiþelerin doðduðuna dair sorularýný cevaplarken, rahatlatýcý açýklamalar yaptý.
Dini referanslý bir çok cemaatin olduðunu ve bunlarýn sivil çalýþmalar yapmasýnýn önünde hiçbir engelin olmadýðýný ifade etti.
Söz alan gazeteci dostlarýmýz birbirinden ilginç sorular sordular. Baþbakan sorularýn büyük bir bölümüne kendisi cevap verdi.
Bazý sorularýn cevaplarýný da Bakanlar Ali Babacan, Beþir Atalay ve yeni atanan Bakanlar Bekir Bozdað ve Efkan Ala verdi.
Cemaat ve hükümetin aldýðý pozisyona iliþkin aklýnýza gelebilecek hemen her þeyin sorulduðunu söyleyebilirim.
Hükümetin yargý ve yürütme bürokrasisinde durumun normalleþmesi için aldýðý önlemler devam edecek gibi görünüyor. Ama bu önlemlerin bir cadý avýna dönüþmemesi de gerekiyor.
Kiþisel izlenimim Baþbakan’ýn bu konuda da çok hassas davranacaðýdýr. Tersi, AK Parti tabanýyla zaten sosyal ve siyasal iliþkiler baðlamýnda, iç içe geçmiþ ‘ortak tabanda’ büyük rahatsýzlýklar yaratýr.
Hükümet haklý ve maðdur durumdayken, haksýz ve maðduriyetlere sebep veren bir konuma düþer..
Dolmabahçe toplantýsý, ‘Dolmabahçe Buluþmalarý’ adýyla bir teamül haline getirilebilir.
Bu buluþmalar her konuda ve konunun muhataplarýyla bir araya gelerek ve mümkün olabilecek sýklýkta gerçekleþtirilebilirse büyük bir rahatlýk saðlar.
Mesela, HSYK baþta olmak üzere, yargýnýn, bugünkü haliyle yasama üstü sýnýrsýz ve sorgulanamayan egemenliðinin demokratik ve hukuksal bakýmdan yeniden düzenlenmesi sürecinde, ilgili çevrelerin-akademi ve hukuk- bilgisine baþvurulabilir.
Okyanusu geçerken herkesin içinde bulunduðu gemiyi kazasýz belasýz karaya çýkarmýþ bir hükümetin, bir karýþ suyu olan derede boðulacak hali yok ya!
Baþbakan’ý bu ikinci görüþüm ve ikinci dinleyiþim oldu. Dolmabahçe toplantýsý benim için baþta Baþbakan olmak üzere, bu hükümete duyduðum güveni pekiþtiren bir toplantýydý.
Ýki soru sordum ve cevaplarýmý kýsmen aldým. Sorularým popüler ve günün anlam ve önemiyle sýnýrlý deðildi, yýllara sari sorulardý ve önümüzdeki iki yýla deðiyordu. Sorularý ve Baþbakan’ýn cevaplarýný biraz merak ettiyseniz, Perþembe günü bu köþeye bir göz atýn derim.