Ev yapýmý domates salçasý, saðlýklý yaþam için en güçlü vitamin takviyesi. Geleneksel lezzetin bir kaþýðýnda havuçtan fazla A vitamini, domatesten fazla likopen ve C vitamini var. Domates salçasýný yemeklere, çorbalara katýn hastalanmayý unutun.
Genel kaný olarak domates salçasý saðlýksýz bir besinmiþ gibi akýllarda yer etmiþtir. Hatta domates salçalarýnýn þekerli veya tuzlu olduðundan bahsedilir. Saðlýklý domates salçasý sadece mevsiminde toplanan domatesin çekirdeði ve kabuklarý ayrýþtýrýlarak içerisindeki ne gidene kadar kaynatýlarak elde edilen kýsmýdýr. Doðal domates salçasýnda þeker bulunmaz ancak domatesin tatlý veya ekþi olmasýnda göre salçanýn da lezzeti deðiþir. Bir yemek kaþýðý domates salçasý yaklaþýk 13 kalorilikçok düþük enerjiye sahiptir. Yað içermez ve çok iyi A vitamini kaynaðýdýr. Bu nedenle saðlýklý göz fonksiyonu için aynen havuç kadar deðerlidir.
Kalp ve damarlarýn gençlik aþýsý
Taze domateslerden yapýlan salça domates kadar olmasa da kendi suyunda kaynatýldýðý için iyi C vitamini kaynaðýdýr da diyebiliriz. Domates salçasýnýn en önemli beslenme özelliði bol miktarda antioksidan saðlýyor olmasýdýr. Yaklaþýk 3.5 mg antioksidan alýmý günde bir bireyin baðýþýklýk sisteminin güçlenmesine yardýmcý olduðundan salçayý yemeklere, çorbalara eklemek açýkçasý oldukça faydalýdýr. En fazla likopen antioksidanýný barýndýran domates salçasý kalp saðlýðýndan diyabete kadar vücutta hücre düzeyinde olabilecek bozukluklara neden olan hasarlarý önleyecek besleyici güce sahiptir.
Prostat kanserini önlediði kanýtlandý
Domates salçasý ile ilgili Ýngiliz Dermatoloji Dergisi’nde yayýnlanan çalýþmalar cilt saðlýðýnda ne kadar etkili olduðunu gösteren bilimsel sonuçlarla doludur. Günde 55 gr. kadar domates salçasý 12 hafta boyunca tüketen kiþilerin güneþ ýþýnlarýnýn deri üzerinde verdiði hasarý engellediði gösterilmiþtir. Farklý bir araþtýrmada ise günde 40 gram domates salçasýna 10 gram zeytinyaðý ile karýþtýrarak tüketenlerin güneþ yanýðý sonrasý oluþan ciltteki harabiyetin yüzde 40 kadar iyileþtiði gösterilmiþtir. Son yýllarda domates ürünlerinin taze veya salça olsa dahi düzenli tüketiminin prostat kanserine karþý koruyucu etkisi olabileceði ile ilgili bilimsel yayýnlarda bildirilmektedir.
Küflendirmemeye dikkat edin
Bu saðlýk deposu besini, yemeði piþirirken kavurmadan sebze, kurubaklagil ve bulgur ile hazýrlanan yemeklerinize 1 yemek kaþýðý kadar koyabilirsiniz. Domates salçalarýnýzý saklarken kavanozun üst kýsmýna zeytinyaðý dökerek bekletirseniz salçanýzý uzun süre saklama þansýnýz olur. Yoksa salçalarýnýz küflenir ve kanser etkisi yapan mikroorganizmalarý salçanýn sadece küflü kýsmýný temizleseniz dahi küf hýzla yayýlacaðý için hastalýk etkenli besin tüketmiþ olursunuz.