Domuzlar Körfezi Çýkarmasý ve Alman Gazeteciler!

Alman soluna yakýn Netzpolitik.org haber sitesi, iç istihbarat örgütü Anayasayý Koruma Dairesi’nin interneti gözetleme faaliyetlerini artýrmayý planladýðýna dair bir haberi iki bölüm halinde yayýnladý. Ayný haberde Anayasa’yý Koruma Dairesi’nin birkaç gizli belgesini olduðu gibi kullandýlar. 

Ýstihbarat teþkilatý bunun üzerine hemen harekete geçti ve Federal Savcýlýða suç duyurusunda bulundu. Savcýlýk haberi yazan André Meister ve sitenin Sorumlu Yazý Ýþleri Müdürü Markus Beckedahl hakkýnda vatana ihanet suçlamasýyla soruþturma baþlattý. Savcýlýk bu soruþturmayý açarken hiç tereddüt etmedi. Çünkü mesele milli güvenlikse Almanya’da hiçkimse buna karþý çýkamazdý.

Frankfurter Allgemeinen Zeitung’un iki gün önceki bu soruþturmasý þimdilik durduruldu. Gazete, Federal Baþsavcý Harald Range’nin soruþturmayý þimdilik durdurma ve konuyla ilgili hazýrlanacak raporu bekleme kararý aldýðý bilgisine yer verdi. Yani müfettiþler haberle ilgili geniþ bir araþtýrma yapacaklar ve savcýlýða sunacaklar. Rapora göre savcýlýk soruþturmayý yeniden baþlatacak.

Þimdiye kadar Alman ana akým medyasýnda, “Böyle bir soruþturma gazeteciliðe hakarettir” diyeni duymadým. Bazý zavallý solcu ve hümanist takýlan derneklerden cýlýz sesler yükseldi ama onlarýn da kamuoyu belirleme gücü yok.

Milli güvenlik söz konusu olduðunda medyanýn aldýðý en net tavrý gösteren örnek 1961’deki Domuzlar Körfezi Operasyonu’dur. 17 Mart 1960’da Baþkan Eisenhower, Küba’ya saldýrý planlarý yapýlmasýný istemiþti. CIA Baþkaný Allen Dulles Castro karþýtlarýný örgütledi ve uygun anda Castro’ya operasyon yapýlacaktý. Kennedy 1961 Ocak ayýnda yemin ettikten sonra Küba operasyonunun gidiþatý üzerine bilgi aldý. Sürgündeki Kübalýlarý organize ettiler ve karaya çýkmak için uçaklarýn korumasýnda bir bölge seçildi: “Bahai de Cochinos, yani Domuzlar Körfezi.” 

Yalnýz bir sorun daha vardý. Medya bu olayý haber almýþtý. Operasyonla ilgili gazeteler haber geçebilir, bu da ABD’nin planlarýný sekteye uðratabilirdi. Kennedy, Washington Post’un sahibi Philip Graham’a yakýndý. Post, bu operasyonunun yazýlmamasý konusunda ikna edildi. Geriye o dönemin bir diðer büyük gazetesi New York Times kalýyordu. Çünkü Times bu konuyla ilgili bir haber patlatmak üzeredir.

New York Times’ta çalýþan ünlü muhabir Tad Szulc, CIA’in Kübalý sürgünleri ve Castro karþýtlarýný eðittiðini içeren bir haber yazar. Haber, Beyaz Saray tarafýndan duyulur. Eðer CIA’in operasyonu öðrenilirse, bu milli güvenliðe büyük zafiyet getirecektir. John Kennedy, New York Times’ýn Washington sorumlusu Scotty Reston’ý arar. Haberin girmemesini ister. Reston itiraz etmez. Daha sonra Baþkan Kennedy’nin yardýmcýsý McGeorge Bundy direk New York Times’ýn patronunu arar. “Eðer bu haber girerse gazeteyi havaya uçururuz” der.

ABD, kendi tarihinin en önemli zamanlarýný yaþar ve sonunda Beyaz Saray’ýn dediði olur. Domuzlar Körfezi ancak operasyon yapýldýktan sonra öðrenilir. Gerçi operasyon baþarýsýz olur ama Amerikan devleti istediðini yaptýrmýþtýr. Sonradan birçok tartýþma alevlenir. “Keþke haberi girseydik” diyen de olur, “Ýyi ki yayýnlamadýk” diyen de. Bu olaydan tam 50 yýl sonra Genel Yayýn Yönetmeni Yardýmcýsý Bill Keller bir yazý yazar ve “keþke bu haber girilseydi” der. Kendine göre bir özeleþtiri yapar. Buna itiraz edenler de olur.

Batý böyledir. Ulusal güvenlik oldu mu, akan sular durur. Kimsenin gözünün yaþýna bakmazlar. Bizde ise her þey serbest. Ýster hükümete söv, ister Baþkomutana hakaret et bir þey olmaz. MÝT týrlarýný ifþa et, gizli belgeleri yayýnla, kriptolu telefonlarý dinle baþ tacý ederler.

Her defasýnda Batý’yý bize örnek gösterenler nedense Batý’nýn gazetecilere yönelik baskýlarýna tek laf etmezler. Batý’nýn ana akým medyasýnda devletin istemediði hiçbir haber girmez. Türkiye’de PKK bile övülür. Katliamlarýna ses çýkýlmaz. Asker, polis þehit etmesine sevinenler çýkar.

Ýþte Doðan Medya Grubu, iþte Cumhuriyet. Son 1 yýllýk yayýnlarýna bakýn ne demek istediðimi iyi anlayacaksýnýz. Ahmet Hakan, Þirin Payzýn, Cüneyt Özdemir, Barýþ Tünay, Can Dündar açýk açýk PKK’yý ve Kandil’i desteklediler ve hala da destekliyorlar. Ve utanmadan her gün Türkiye’nin, DAEÞ’e yardým ettiði yalanýný söylüyorlar.

Tek bir soru soruyorum: Bu yaptýklarý yayýnlarýn aynýsýný ya da yazdýklarý yazýlarýn benzerlerini ABD, Ýngiltere, Almanya ana akým medyasýna yapabilirler mi? Evet ya da hayýr.