Dondurma tüketirken dikkat

Kalsiyum deposu dondurma bilinçsiz tüketildiðinde hastalýklara davetiye çýkarýyor. Yaz mevsiminin gözde yiyeceðinin uygun koþullarda üretilmesi ve tüketim miktarýna dikkat etmek gerekiyor.

Uygun koþullarda üretilen ve satýlan dondurma tüketim miktarý ve zamanýna dikkat edildiði sürece yararlý bir besindir. Dondurmanýn ana bileþeni süt olduðu için, süt grubu yiyecekler arasýnda yer alabilir. Yaklaþýk 5-6 top sade dondurma 1 büyük boy su bardaðý sütün yerine geçebilir. Sade dondurma içerdiði besin öðeleri nedeniyle sütün yerine geçebilse de tüketim miktar ve zamanýna edilmelidir. Çünkü; dondurmanýn þeker içeriði yüksek olduðu için öðün öncesi tüketimi iþtahý kapatarak öðünlerde yeterli besin alýmýný engeller. Midede kramp oluþturmamasý içinse yavaþ yenmelidir. Dondurmayý aniden yutmak mide kramplarýna ve kasýlmalara neden olur. Bademcik ameliyatlarýndan sonra bazý doktorlar da dondurma yemeyi tavsiye eder. Bu tür durumlarda dondurma, komplikasyonlarý azaltýr. Ancak solunum enfeksiyonu sýrasýnda, yutak ve bademcik iltihaplarýnýn tedavi sürecinde dondurma önerilmez. Dondurmanýn önerilmediði diðer bir grup ise þiþman kiþiler ve þeker hastalarýdýr. Geliþigüzel yer ve zamanlarda tüketilen dondurma aðýz ve diþ saðlýðýný olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle dondurma yendikten sonra su içilmelidir.

Pastorize sütle hazýrlanmalý

Dondurmanýn yapýldýðý sütün pastörize olmasý ve hazýrlanýrken mikroorganizmalarla bulaþýnýn önlenmesi gereklidir. Süt, mikroorganizmalarýn üremesi için çok iyi bir ortamdýr. Bu nedenle çok kolay bozulur.  Ýzinsiz üretilen veya son kullanma tarihi geçmiþ ürünler asla satýn alýnmamalý Ayrýca bu tür gýdalarýn servis edildiði soðutucularýn yeterli soðuklukta ve çalýþýyor durumda olmasý da göz ardý edilmemeli.

 Vitamin ve mineral deposu

Dondurmanýn yapýmýnda süt ve süt ürünlerinin yaný sýra; tatlýlýk verici maddeler, bitkisel yað veya süt yaðý, çeþidine göre çikolata, kakao, meyve, fýndýk, fýstýk, karamel gibi besinler, sahlep, kývam verici, doðal ve doðala özdeþ aromalar bulunur. Yüksek miktarda süt içermesinden dolayý besin deðerleri açýsýndan zengindir. Dondurmada protein, karbonhidrat ve yaðýn yaný sýra; A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunuyor.