Dört dörtlük suç filmi

İyi bir suç filmi seyretmek istiyorsanız, Türk sinemasında son dönemlerde rastlamadığımız kadar tatmin edici bir yapım, Silsile... Nehir Erdoğan, Tardu Flordun ve İlker Kaleli’nin oyunculukları göz dolduruyor.

Oscar filmleri sinemaları parselledi, Türk filmleri ise komedilerle kendini gösteriyor. Eğer farklı birşeyler istiyorsanız, bu hafta gösterime giren Silsile’yi izleyebilirsiniz. 

BKM son dönemlerde en üretken şirketlerden ama daha çok komedi filmleriyle kendilerini gösteriyorlar. Hükümet Kadın, Eyvah Eyvah veya Tolga Çelik’in filmleriyle izleyiciyi memnun ediyor BKM. Kelebeğin Rüyası, Sadece Sen gibi filmler de arada bir vizyona giriyor. Bu kez ise daha önce karşılaşmadığımız bir tür var karşımızda. Silsile açlığını çektiğimiz dört dörtlük bir suç filmi. Bu türün kuralları bellidir, özellikle Hollywood’ta çok başarılı örneklerini görürüz. Şimdi de biz çekmişiz! Filmin yönetmeni Ozan Açıktan’ı Çok Film Hareketler Bunlar ve Sen Kimsin filmlerinden hatırlayabilirsiniz. İki komediden sonra bu sefer farklı bir yapıyla karşımızda. Kameraya hakim ve oyuncusunun albenisini ortaya koyabilen bir tarzı var. Filmde özellikle Nehir Erdoğan’ın bazı çekimleri var ki değme Hollywood filmlerine taş çıkartır. Tek dert bu başarıyı filmin geneline yayamamış. Bu da az üretmekten kaynaklanıyor olabilir. Yıllarca durup bir film çekerek bazı şeyler otomatiğe bağlanamıyor ne yazık ki...  Silsile’nin şöyle de bir önemi var ki gişe filmi dediğimiz birçok yapımdan daha başarılı. 

Gelelim oyunculuklara... Nehir Erdoğan fiziği, ifadesi ve oyunculuğuyla filme cuk oturmuş. Sinema perdesi güzel kadını sever, bu bir gerçek. Ama sadece güzel değil aynı zamanda kabiliyetli de olmalı oyuncularımız. Nehir Erdoğan bu anlamda çizgiyi tutturuyor. Yapımın iki erkek oyuncusu için de konuşursak, Tardu Flordun gerçekten döktürüyor. Onun rol aldığı sahneleri zevkle seyrettim. Hele hastanede görevli bir polisle diyalogları ve vücut dilleri tam seyirlik. 

BAŞROLDE KARAKÖY  

Filmin konusunu kısaca özetlersek: Sıcak bir yaz gecesi Ece (Nehir Erdoğan) ABD’den yeni dönmüş olan Cenk’in (İlker Kaleli) kaldığı eve gider ve eskilerde kalmış bir aşk alevlenir. Yakın bir dost aldatılmak üzeredir. Sessiz ve karanlık evde aniden hırsızlık girişimi olur, ardından da bir suç işlenir. Bu suç, olaya karışan tüm insanların hayatını değiştirecek olaylar silsilesini ateşler. 

Mekan olarak seçilen Karaköy, sinemada hiç bu kadar güzel yer almamıştı. Özellikle final sahnesine dikkat etmenizi istiyorum. Hepimizin her gün gelip geçtiği yollar perdede belirince yaşananların gerçeklik hissi çok daha vurucu oluyor. Sahnelerin müzikle de uyumu mükemmel. Son dönemde gördüğüm en iyi müzik çalışması... Bu filme gidilir!

Sınırsızlar Kulübü

Film, Teksaslı Ron Woodroof’un gerçek yaşam öyküsünden uyarlanmış. 1986’da AIDS olduğunu öğrenen ve altı ay ömür biçilen Woodroof’un alternatif tedavi yöntemlerini deneyerek altı yıl daha yaşama mücadelesini konu alıyor. Matthew McConaughey’ye bu yıl ‘En İyi Erkek Oyuncu’, Jared Leto’ya ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ Oscar’ını kazandıran film olduğunu ekleyelim. 

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı: Dallas Buyers Club

Yönetmen: Jean Marc Vallee

Senarist: Craig Borten, Melisa Wallack

Oyuncular: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto, Denis O’Hare.Connely.

Tür: Dram

Yapım: ABD, 2013, 117 dak.