Dört partinin aday listeleri ne anlatýyor

AK Parti: 
Geleneksel kadrolar korundu, teknokrat kadrolar ve çoðulculuðu saðlamaya yönelik isimler eklendi. 

‘Listeleri kim belirledi’ tartýþmasý AK Parti dýþýnda yapýlýyor. Adaylarýn çoðunu ‘teþkilatlar’ belirledi. Adaylardan çoðu eski il yöneticileri, kadýn ve gençlik kollarý baþkanlarý, eski milletvekilleri ve bölgesinde öne çýkmýþ isimler. Yanlarýna danýþman kadrolarý ve çoðulculuðu temsil edecek isimler eklendi. Daha önce de böyle olmuþtu.

“Þu kadar aday Baþbakan’ýn, þu kadarý da Cumhurbaþkaný’nýn adayý” yorumu yapmak, siyasi analiz yetkinliðini sorgulatýr. Zira aday yapýlan ‘danýþman’ sayýsý bir elin parmaklarýný geçmiyor. Ki örneðin Baþbakan Davutoðlu’nun danýþman ekibi, Baþbakanlýðý döneminde Cumhurbaþkaný Erdoðan hükümetlerinin politikalarýna da katkýda bulunan isimler.

“Kim kime yakýn”dan hareket edenler de yanýlýr, zira bu hareketin kurucu lideri “Erdoðan’a uzak” kimse yok!

Baþbakan da dahil...

Listelerde kamuoyunun 13 yýldýr tanýdýðý ‘üç dönemlik’ isimler yok.

Onlarýn yerini henüz çok bilinmeyen isimler aldý.

‘Seçici kurul’ üyeleri, “Bu listeyi 2002 listesi gibi görmek lazým” diyor. Bu, yeni hükümetle birlikte yeni yýldýz isimlerle tanýþacaðýz anlamýna geliyor.

AK Parti, her seçime yeni bir hedefle girdi. Bu seçimin üç önemli hedefi var:

- Çözüm sürecini tamamlama;

- Ekonomik istikrarý saðlamlaþtýrma, katma deðeri yüksek üretime dayalý büyüme;

- Her ikisinin de teminatý olmak üzere toplumsal barýþý ve demokrasiyi güçlendirecek yeni anayasa ve baþkanlýk sistemini getirme...

Adaylara bu gözle bakýldýðýnda;

- Çözüm sürecinde görev alacak, ‘söz söyleyecek’‘Kürt siyaseti’nin HDP’nin tekelinde olmadýðýný gösteren güçlü isimler dikkati çekiyor.

- Yeni anayasa/baþkanlýk sistemi çalýþmalarýný yürütecek çok sayýda hukukçu üst sýralarda yer alýyor. Bir çoðunun ‘sistem tartýþmalarýnýn düzeyini yükseltecek’ isimler olmasý da bilinçli bir tercih. Onlarý önümüzdeki dönemde medyada sýkça göreceðiz.

- Ekonomi yönetimindeki güçlü isimlerin yerini koruyacaðý, ‘yeni bir soluk getirecek’ isimlerin onlara katýlacaðý anlaþýlýyor.

Bu isimlerin kimler olduðuna dair bir fikir vermesi açýsýndan, listelerin ilk üç sýralarýna bakmak yeterli...

CHP:

Adaylara bakýldýðýnda iki öncelikli hedef görünüyor: Parti içi birliði saðlama ve HDP’ye oy kaymasýný önleme...

Sert ulusalcýlar gönderildi; önseçim formülüyle hem hizip oluþturabilecek ‘eski’ isimler dýþarýda býrakýldý, hem de Alevi adaylar seçilerek HDP’nin de göz diktiði Alevi oylarýnýn korunmasý hedeflendi.

HDP’nin koparmaya çalýþtýðý sol-sosyalist oylarý kaybetmemek adýna Sosyalist Ýþçi Partisi ve Devrimci Halk Partisi ile iþbirliði yapýldý.

Bu, CHP’nin seçim sürecinde de HDP ile benzer bir ‘sol-sosyalist’ dil kullanacaðýný gösteriyor.

Seçim kampanyasý boyunca da CHP’den ekonomiye, çözüm sürecine ve baþkanlýk sistemine yönelik eleþtirileriyle yine HDP ve MHP’ye paralel bir söylem bekleniyor.

MHP:

HDP’nin ‘Türk solu’na yönelerek barajý aþma hedefi, CHP’nin buna karþý ‘sol-sosyalist’ görünüme bürünmesi MHP’ye, CHP’nin Batý’daki milliyetçi/ulusalcý oylarýný alma fýrsatý veriyor. Cumhurbaþkanlýðý seçiminde CHP-MHP çatý adayý Ekmeleddin Ýhsanoðlu’nu aday göstererek, CHP tabanýna el uzatýyor. Bir yandan da HDP karþýtlýðýyla milliyetçi oylarý konsolide ediyor, üzerine AK Parti’deki milliyetçi seçmeni hedefliyor. Genel Baþkan Bahçeli’ye karþý liderlik yarýþýna girmiþ isimleri de aday göstererek, ‘bu rüzgarý deðerlendirmek’ istiyor.

HDP:

Hedef, yüzde 10 barajýný aþmak. Bunun için Doðu ve Güneydoðu’da oylarýný korumak, bölgede ve Batý’da AK Parti’den, Batý’da ise CHP’den oy almasý gerekiyor. Bu nedenle önemli isimleri Batý’dan aday gösterdi; ‘Türk solu’na açýlma adýna Sosyalist Demokrasi Partisi ve Dev-Genç örgütünün (eski) liderleri listeye alýndý; AK Parti’den ayrýlan Dengir Mir Mehmet Fýrat, bir baþörtülü, bir eski müftü listeye alýndý. Yanlarýna Türkiye aleyhine çalýþmalarýyla tanýnan Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Ezidi aday Feleknas Uca, PKK’nýn kurucularýndan Kemal Pir ve Öcalan’ýn yeðenleri eklendi. Bu isimlerin seçmene nasýl bir ‘ortak duygu’ oluþturacaðý ise belirsiz...

Enteresan bir seçim olacak...