Türkiye erken saatlerde Hatay-Dörtyol’dan gelen acý haberle sarsýldý. Þehit olan üç subayýmýzýn yaný sýra yaralý askerlerimizden birinin durumu da aðýr. Þehitlerimize Allah’tan rahmet ve yakýnlarýna sabýr ve baþsaðlýðý diliyorum.
Terörün alçakça yüzüyle ilk kez karþý karþýya kalmýyoruz elbette. Ama bu sal-dýrý, son günlerde yaþanan olaylarla birlikte düþünüldüðünde çok daha dikkat çekici ve anlamlý görünüyor.
Birinci fotoðraf karesi: Türkiye, KKTC’de sýnýr ihlali yaptýðý öðrenilen Ýsrail’den konuyla ilgili izah istedi. Dýþiþleri Bakanlýðý, Ýsrail’in ilgili makamlarýndan konuya açýklýk getirmesini istedi. Bu arada olayý da özetleyelim. Önceki gün Ýsrail’e ait tipi tespit edilemeyen bir uçaðýn, KKTC hava sahasýný ihlal ettiði ortaya çýkmýþtý.
Ýkinci fotoðraf karesi: Suriye Devlet Baþkaný Beþar Esad, yine önceki gün ‘Suriye’de kargaþa çýkaranlarýn, kendi ülkelerinde de benzer durumlara kendilerini hazýrlamalarý gerektiðini’ ifade etti.
Üçüncü fotoðraf karesi: Irak bölgesel yönetiminin Baþbakaný Neçirvan Barzani, en üst düzeyde görüþmeler yapmak üzere Türkiye’ye geliyor. Barzani Ankara’da aðýrlanýrken, Baðdat merkezi yönetimiyle Erbil arasýndaki gerginlik de en üst düzeye ulaþmýþ durumda.
***
Terör saldýrýsýný bu fotoðraf kareleriyle birlikte okumak gerekiyor.
Bu fotoðraflara daha yakýndan bakalým. Türkiye-Ýsrail iliþkilerindeki gerginlik baþladýðý noktada olmasa da, yaralý bereli bir yolda devam ediyor. Bölgede olup bitene, özellikle de Suriye’de yaþananlara hayli sessiz kalan Tel Aviv yönetimi, Türkiye’yle iliþkilerini toparlayabilmek için farklý koridorlardan yolladýðý mesajlara karþýlýk bulabilmiþ deðil.
Suriye’nin Türkiye’ye karþý PKK kartýný kullanmasý, son bir yýlda ortaya çýkan tabloya bakýldýðýnda elbette þaþýrtýcý deðil. Suriye’de yaþayan Kürtlerin, ülkedeki ayaklanma sürecine genel olarak mesafeli olmalarýnýn yaný sýra, PKK’ya yakýn Kürtlerin Esad yönetimiyle hala yakýn olmasýný da unutmamak gerekiyor.
Neçirvan Barzani’nin Türkiye ziyaretine gelince. Erbil yönetimiyle Baðdat’taki merkezi hükümet arasýndaki gerginliðin birkaç boyutu var. Kürtlerin giderek daha fazla baðýmsýz davranma yönünde hareket etmesi. Büyük petrol anlaþmalarý yapmalarý ve bu yöndeki anlaþmalarýn Baðdat tarafýndan reddedilmesi. Baþbakan Nuri Maliki’nin Türkiye’ye meydan okuma haline getirdiði Tarýk Haþimi krizinin giderek karmaþýk hale gelmesi.
Barzani’nin üst düzeyde kabul görmesi, son dönemde Türkiye ve Irak Bölgesel Yönetimi arasýnda giderek geliþen iliþkilerin de somut ifadesi. Zaten Maliki yönetimi, Erbil’in cesaret kazanmasýnýn perde arkasýnda Ankara’nýn olduðunu ima etmekten çekinmiyor.
Daha uzun soluklu baktýðýmýzda baþka tespitler yapmak da mümkün. Sözgelimi en çok dikkatimi çeken Neçirvan Barzani’nin Dýþiþleri Bakaný Ahmet Davutoðlu ile yediði yemeðe Enerji Bakaný Taner Yýldýz’ýn katýlmasý oldu. Belli ki masadaki gündemin gelecek boyutunda enerji baþlýðýnýn da önemli bir yeri var.
Bölgede oyun kurucu güçlerin kim olduðu, kimin kimle ittifak ya da çatýþ-ma içinde olduðu giderek daha belir- gin hale geliyor.
Sýcak, herkesin beklenmedik ham- leler içine gireceði ve söylemek hoþ de-ðil ama canýmýzýn acýyacaðý bir sürece giriyoruz. Doðru görmek ve doðru okumak her zamankinden daha fazla önem taþýyor.