Fotoðraf artýk net…
Türkiye dýþarýdan çevrelenirken içerden de terör örgütleri aracýlýðýyla çökertilmek istendi.
Bu esnada ihtiyaç duyulan savunma sistemlerinden, silah ve mühimmattan mahrum býrakýlmasý ise saldýrýlar karþýsýnda silahsýz ve savunmasýz kalmasýnýn istenmesindendi. Plana dahildi.
Þükür ki Türkiye bu süreci Erdoðan’ýn baþarýlý liderliðinde aþýyor.
Ancak sorunlar bitmedi. Ýdlib’te olasýlýklarýn taþýdýðý riskler, sürecin çok iyi yönetilmesini ve ülkenin pek çok açýdan olduðu gibi askeri açýdan da güçlü ve baðýmsýz olmasýný gerekli kýlýyor. Askeri açýdan güçlü olmak ise savunma sanayii alanýnda güçlü ve milli olmaktan geçiyor.
***
Türkiye dýþ politikada olduðu gibi savunma sanayiinde de yeni bir süreci tecrübe ediyor. Son 20 yýlda bu alanda gerçekleþen atýlým gerçekten gurur verici.
2002 yýlýnda 1 milyar dolar olan savunma ve havacýlýk cirosu yedi kattan fazla büyümüþ 7 milyar dolarý aþmýþ.
2000’lerde yüzde 20 seviyesinde olan savunma sanayiindeki millileþme oraný bugün yüzde 70’lerin üzerinde. ÝHA’lar ve SÝHA’larda oran yüzde 90’ný aþmýþ.
Þu an yürütülen savunma sanayi projesi sayýsý 667 imiþ mesela. Müthiþ bir rakam bu... Medyaya her gün yeni bir ürünün haberi düþüyor o yüzden.
Son iki aya bile baksanýz, Akýncý TÝHA’nýn test uçuþunu baþarýyla tamamladýðýný, Piri Reis Denizaltýsýnýn havuza çekildiðini, Seydi Ali Reis’e ilk kaynaðýn yapýldýðýný, zýrhlý araçlar için yerli motor yapýldýðýný, Kamikaze ÝHA Kargu-2’nin envantere girdiðini ve pek çok silahla ilgili kritik aþamalarýn baþarýyla aþýldýðýný görürsünüz.
***
Savunma sektöründeki atýlýmda siyasi irade kadar ürünlerin tasarlanmasýnda ve bilfiil yapýlmasýnda emeði geçenlerin gözünün nuru, alnýnýn teri var kuþkusuz.
Hepsine minnettarýz. Türkiye’nin terörle kuþatýldýðý ve silahsýz savunmasýz býrakýlmaya çalýþýldýðý bir dönemde yerli-milli üretimle o boþluðu doldurduklarý ve daha da iyilerini ürettikleri için.
Emeðinin payý kamuoyunda belki de en az bilinen kesim sektördeki emekçiler ama. Seslerini yeni yeni duyuyoruz daha.
***
Hafta sonu onlarla buluþtum ikinci kez.
Türk Harb-Ýþ Sendikasý’nýn düzenlediði “Savunma Sanayiinin Millileþmesi ve Ýþgücü Durumu” çalýþtayýnda sendika yönetimini ve konunun uzmanlarýný dikkatlice dinledim.
Kamuya ait fabrikalarda örgütlü olan Türk Harb-Ýþ Sendikasý verilen bilgiye göre toplamda 25 bin, kamuda 18 bin beþ yüz üyeye sahip, Türkiye’nin bekasýný her þeyin önünde ve üstünde tutan bir sendika.
Baþkan Alaaddin Soydan bu hassasiyeti “bizim sendikacýlýk yapabilmemiz için önce vatanýmýzýn ve iþyerimizin olmasý lazým” diyerek özetliyor.
Sakarya’daki tank-palet fabrikasýyla ilgili yapýcý tutum sergilediklerini, “her þeye karþýyýz” diye diretmeyip öneri sunduklarýný hatýrlatýyor ve “böylece iþçilerimiz kamuda kaldý, üyelikleri de devam etti” diyor.
Sendika üyesi 120 ila 400 arasý emekçinin askerle beraber sýnýr ötesi harekatta olduðunu, o zorlu þartlara raðmen 365 gün görev yaptýðýný anlatýyor Soydan.
***
Sendikanýn ve savunma sektörüne kafa yoranlarýn dikkat çektiði asýl nokta ise iþgücünün usta-çýrak iliþkisi koparýlmadan artýrýlmasý.
Tecrübe transferinin önemine ve lüzumuna sýkça atýf yaptýlar.
Þu an 18 bin 500’ü kamuda olmak üzere 60 bin çalýþan varmýþ savunma sektöründe.
Türk Harb-Ýþ Sendikasý Baþkan Danýþmaný Tarkan Zengin’in açýkladýðýna göre sektörde iþgücü ihtiyacý hýzla artacak. Doðrudan ve dolaylý olarak sektördeki çalýþan sayýsýnýn kýsa vadede 100 bin, uzun vadede ise 300 bin olmasý bekleniyor.
Peki, Türkiye buna hazýr mý, hazýrlanýyor mu?
Anlatýldýðýna göre MEB ilgili paydaþlarla süreci planlamýþ, ihtiyaca göre teknik liseler açmýþ, öðrenci yetiþtirmeye baþlamýþ bile. Bu iyi.
***
Medyanýn da bu alana eðilmesi gerek. Savunma sanayii millileþip büyürken ve patenti kendine ait silahlar üretip ihraç ederken geliþmeleri yakýndan takip edip kamuoyunu doðru bilgilendirecek uzman habercilere ihtiyaç olacak çünkü.
Ama siyasetin bir an önce uyanmasý lazým bu alana. Daha doðrusu muhalefetin.
Savunma sanayiinin millileþmesinin ve büyük ivme kazanmasýnýn ardýndaki siyasi irade AK Parti’ye ait çünkü zaten. MHP’nin desteði de aþikar.
CHP baþta olmak üzere ÝP ve SP’nin savunma sanayiindeki geliþmelere bu kadar kör saðýr kalmasý inanýlmaz. Kulp takmak, kara çalmak dýþýnda tamamen suskunlar. Bu gaflet ve dalaletten uyanmak için neyi bekliyorlar acaba?