Dosta güven, düþmana korku

TEKNOFEST 2024, Adana tarihi anlara tanýklýk etmeye devam ediyor. 'Yerli ve milli' savunma sanayinde Türkiye'nin kararlýlýkla attýðý adýmlarýn sergilendiði TEKNOFEST, 'dosta güven düþmana korku' veriyor.

Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii (TUSAÞ) tarafýndan geliþtirilen 'yerli ve milli' delta kanat yapýlý ANKA III'ün halka açýk ilk uçuþuna da sahne oldu TEKNOFEST Adana.

Ýsrail'in bölgeye yayýlan saldýrgan politikasý ülkeleri birer birer alarma geçirirken Türkiye, yakýn dönemde geliþtirdiði 'yerli ve milli' savunma teknolojilerini birer birer sahneye sürüyor.

Bunlardan biri, Türkiye'nin "havadaki gözü" alçak irtifa radarý "ALP 100-G" yine ASELSAN imzalý.

Amerikalý ulusal güvenlik ve savunma politikalarý organizasyonu CNAS (Center for a New American Strategy)'ýn Ýnsansýz Hava Aracý Yayýlmasý Veri Seti raporuna göre, 2018 yýlýndan beri 40'tan fazla fazla ülkeye toplam 69 küresel SÝHA (Silahlý Ýnsansýz Hava Aracý) satýþýný gerçekleþtiriyor. Ve bu pazarýn %8'i ABD, %26'sý Çin %65'inin Türkiye'nin elinde.

Rapora göre son 30 yýlda 'istikrarlý' bir þekilde yayýldýðý belirtilen askeri insansýz hava aracý teknolojisinde Ýsrail ve Amerika hegemonyasýna son veren geliþmeler ise 2010'lu yýllardan itibaren yaþanmaya baþladý. 2014 yýlýnda Çin'in SÝHA satýþlarý zirve yapmýþtý. Türkiye'nin küresel SÝHA pazarýnda liderliðe yükselmesi 2021 yýlýna tekabül ediyor. Türkiye'nin hem maliyet hem de hýzlý teslimatý Çin'i küresel SÝHA pazarýnda geride býrakmasý bunda önemli etkenler.

'Oyun deðiþtirici' olan SÝHA'larýn savaþ ve çatýþmalardaki süreci nasýl etkilediðini Libya, Daðlýk Karabað ve Ukrayna'da yaþananlar ortaya koyunca konunun arz kýsmý kadar talep kýsmý da tabiri caizse patladý. Sadece 2022'de yeni altý ülke hem insansýz hava aracý piyasasýna dahil oldu, hem de Türkiye'den Bayraktar TB2 ÝHA'sý satýn alarak.

Türkiye'nin savunma sanayindeki ilerlemesini geçtiðimiz haftalarda deniz kuvvetlerine yapýlan yatýrýmlarla ele almýþtýk. Ancak SÝHA teknolojisinde elde ettiði bu pazar payý, bu alanda atýlan kararlý adýmlarýn ve yapýlan yatýrýmlarýn ne kadar önemli olduðunu bir kere daha gösteriyor. Savunma sanayinde 'güçlü' bir Türkiye'nin dünyada getireceði konumu þimdiden tahmin etmek zor deðil.

TEKNOFEST kuþaðý geliyor. Dosta güven düþmana korku veriyor.