Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Dragon anne babalar her yerde

Çocuklarının geleceği anne babaların kaygı duyduğu konuların başında. Onları hayata hazırlamak için aşırı koruyucu olmaktan vazgeçilmesi gerekiyor.

Anne babalık hiç bitmeyen bir kaygı hali gibi. Hele de söz konusu çocukların geleceği olunca... Zaman hızla değişiyor, bugünün geçerli meslekleri ya da eğitimleri, belki 10 yıl sonrası için bir anlam ifade etmiyor. Hatırlasanıza, dijital medya planlamacılığı mesleği ne zaman girdi hayatamıza... Hal böyle olunca çocuklarını geleceğe hazırlama konusunda en iyisini yapmaya çalışan anne babaları da bir telaş alıyor. OMO’nun yaptığı ‘Çocukları Geleceğe Hazırlamak’ çalışmasına katılan anne babaların yüzde 69’u da “Çocuklarımı daha zor  bir gelecek bekliyor” diyor.

Çalışmanın ayrıntılarının anlatıldığı toplantıda uzmanların, ebeveynleri rahatlatmaya yönelik uyarılarını dinlemeye ne dersiniz? Fütürizm (geleği öngörebilme) üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Ufuk Tarhan, herkesin gelecekten kaygı duymakta haklı olduğunu söylüyor ve “Gerçeküstü boyutta bir değişikliğe maruz kalıyoruz. Daha farklı bir donanım gerekiyor. Mesleklerin ne olacağı belli değil” diyor. Ancak geleceğe hazırlanmak için önerdiği çözüm çok basit iki temele dayanıyor:

“Teknoloji her zaman değişiyor ve insan buna adapte oluyor. Asıl öğrenilmesi gereken, insani değerler. Neyin, ne için kullanılabileceğine, bu farkındalığa ihtiyacımız var. Bu nedenle çocuklara insani değerleri kazandırmak gerekiyor, bir de merak duygularını beslemek, teşvik etmek.”

Çocuk ve ergen psikiyatrı Prof. Dr. Yankı Yazgan ise tüm anne babaların çocuklarının mutlu ve özgüvenli olmasını istediğini bunun da yaparak öğrenmeyle sağlanabileceğini vurguluyor. Yazgan, “Çocuklarımızı geleceğe hazırlamak için onlara değişime adapte olabilme ve koşullar karşısında esneklik yetkinliklerini kazandırmalıyız. Yaparak - deneyimleyerek öğrenme çocukların değişim içinde yollarını bulabilmeleri için ihtiyaç duydukları temel yetkinliklerin edinilmesine ve gelişmesine  katkıda bulunuyor. Çünkü deneyimsel öğrenme hayata karşı bir tür prova oluyor. Merak dürtüsüne izin verdiğinizde doğal bir akışa hizmet ediyoruz” diyor.

Amerikalı ödüllü eğitim psikoloğu Michelle Borba ise “30 yıldır milyonlarca ebeveyn ile konuştum. Gelecek hakkında endişeliler. Kolombiya, Brezilya, Filipinler, Almanya, ABD’deki aileler de gelecek için endişeleniyor” diyerek ortak noktaya dikkat çekiyor. Borba’nın anne babalara önerilerinde dijital oyun ve oyuncaklara yönelik uyarıların yeri büyük:

“Çocuklarımıza aşırı korumacı yaklaşıyoruz. ABD’de  buna helikopter ebeveynlik deniyor, Filipinlerde dragon anne babalık. Yani sorun olunca hemen orada oluyoruz. Oysa çocuğa nasıl ayakta kalacağını öğretmek gerekiyor. Anne babalar, dijital cihazları bebek bakıcı olarak kullanabiliyor. Kendilerine vakit ayırabilmek için çocuklarını dijital oyunlarla baş başa bırakıyor. Eğlendirme işini teknolojik oyuncaklara delege etmeyin. Bir diğer önemli nokta da internete ve oyunlara sınır koymak.”

Aktif Yaşam Derneği kurucularından Mehmet Ali Çalışkan da Türkiye’de boş zaman kültürünün aktivite içermediğini belirterek “Yetişkinlerin yüzde 75’i hareket etmiyor. Yani yaparak deneyerek öğrenme yetişkin dünyasına da girmeli” hatırlatmasında bulunuyor. Çocuklar için yapılandırılmamış oyun seçeneklerinin önemine işaret ederken “Deniz kenarında kumdan kale yapan çocuğa, bir kova, kürek vermeniz yetiyor” diyor.

Bu toplantı hem kaygılarımı azaltmak hem de oyuna yeniden ve yeniden gereken önemi vermeyi hatırlamak açısından önemliydi benim için. Hadi getirin parmak boyalarınızı, resim yapıyoruz...

ANNENİN AJANDASI

Dönemine göre oyuncak

Bebekler için alınan oyuncaklar, gelişimlerini desteklediği için büyük önem taşıyor. Playskool da bebeklerin altı farklı dönemi için geliştirdiği ‘ninnili uyku arkadaşım, Elefun ilk kelimeler, yaramaz toplar, ilk arabam, şekilli küp ve Bay Patates Kafa bebekleri’ oyuncaklarıyla onların gelişimlerine katkıda bulunuyor.

Çaktırmadan doğruyu gösteriyorlar

Defne Ongun Müminoğlu’nun dokuz serilik kitabı Burcu ve Berk ile yaşam içerisindeki temel kavramları bir hikaye çerçevesinde anlatıyor. Artemis Çocuk Yayınları’nın çıkardığı seride korkular, duygular, güvenlik, zorbalıkla başa  çıkabilmek, cinsellik gibi çocuklarımızın öğrenmesine ihtiyaç duyduğumuz kavramlar sıcacık bir dille anlatılıyor.

Papatya deseni ve dantel detaylar

Yeni sezon alışverişine başlayacaksanız  Chicco’nun koleksiyonuna göz atabilirsiniz... Kızlar için papatya desenli etek ve elbiseler, dantel detaylar ve sevimli hayvan figürlerinin yer aldığı koleksiyonda erkek çocukları blazer ceket ve gömlekle gelen spor bir şıklık bekliyor. Hem denim hem de koton pantolonlarda seçenek çok.

O da seyahate hazır

Bahar ve yaz döneminde aileler ve bebekleri daha fazla seyahat ediyor. Uni Wipes Travel Pack, çantada taşınabilir boyu ile annelerin bu seyahatlerde kurtarıcısı olmaya aday. Alkol ve paraben içermediği belirtilen ıslak bebek havluları, emici, dayanıklı ve yumuşak dokulu. Üçlü paket satış fiyatı 4.90 lira.