Duhok’ta ikinci film festivali!

Kuzey Irak Kürt Yönetimi Bölgesi’nin ikinci uluslararasý film festivali heyecaný sardý. Tabii beni de! Yarýn baþlayacak olan Duhok Uluslararasý Film Festivali 16 Ekim’e dek sürecek. Ben de Kýsa Film Yarýþmasý jürisinde “Sessiz” adlý kýsa filmiyle Cannes Film Festivali’nde Altýn Palmiye kazanan genç yönetmenimiz Rezan Yeþilbaþ ile birlikte görev yapacaðým. Duhok’a gitmenin sinemanýn da ötesinde kültürel nedenlerle ilgimi çektiðini tahmin etmiþsinizdir.

Halihazýrda Bölge Hükümeti’nin düzenlediði en önemli kültürel etkinlik 2. Duhok Uluslararasý Film Festivali. Sanat yönetmenliðini Almanya’da Mitos Film’i kuran Mehmet Aktaþ üstleniyor. Organizasyon da Mitos Film’e ait. Bu sayede DUHOKIFF yola çevre, deneyim ve birikim avantajýyla çýktý. Bu yýlýn manzarasýna þöyle bir göz atalým:

Dünya Sinemasý’nýn yarýþmalý bölümünde jüri baþkanlýðýný yedinci sanatýn büyük ustasý, “Lanetlenme”, “Þeytan Tangosu”, “Karanlýk Armoniler” ve “Torino Atý” gibi baþyapýtlara imza atan BelaTarr üstleniyor. Üyeler arasýnda  Türkiye’in en iyi yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz da yer alýyor. Üstelik bu jürinin vereceði büyük ödül Yýlmaz Güney’in adýný taþýyor. Dünyanýn her yerinden Kürt kökenli yönetmenlere açýk olan Kürt Sinemasý Yarýþmasý’nýn jürisinde de “Yol” filminde Yýlmaz Güney’in ortaðý olan ve ülkemizde birkaç kez konuk edilen Donat F. Keusch yer alýyor.

***

Dünya Sinemasý’nda yarýþan filmler bu yýlýn baþarýlý filmleri arasýndan toplumsal meselelere deðinen güzel bir seçki oluþturuyor. Bu seçkide kahramanlarý güçlü ve dayanýklý genç kadýnlar olan dört film özellikle dikkat çekici: Reha Erdem’in bir militan kýzýn daðdan inme masalýný anlattýðý “Jin”... Gabriela Picher’in Arnavut göçmen iþçi kýzýn, babasýyla birlikte Ýsveçt’teki tutunma çabasýný konu aldýðý “Eat Sleep Die”... Nana Ekvtimiþvili ve Simon Gross’un yönettiði Gürcistan’da 14 yaþýnda bir genç kýzýn en yakýn arkadaþýyla sistemin deðiþmekte olduðu bir ülkedeki erkek þiddetiyle mücadelesini aktaran “In Bloom”...  Anais Barbeau - Lavalette’in Kanadalý bir kadýn doktorun biri sýnýr polisi Ýsrailli diðeri militan eþi Filistinli olan iki kadýn arkadaþý ve iki dünya arasýnda kalmasýný anlattýðý “Ýnþallah”... Reha Erdem dýþýndakiler kadýn gözüyle kadýnlara bakan, önemli ödüller kazanmýþ yapýmlar.

Kürt Sinemasý baþlýðý altýnda uzun metrajlý kurmacalarýn yarýþtýðý bölümde, bu yýlýn baþarýlý Avrupa yapýmlarýndan iki tanesini görmek sürpriz olmadý. Hiner Saleem’in “My Sweet Pepperland”i Cannes Film Festivali’ndeki prömiyerinden sonra çekildiði bölgenin izleyicisinin karþýsýna çýkýyor. Saleem ile western türünde bir filmle tutucu toplum yapýsýný hicvettiði ve onun da güçlü bir kadýn karaktere odaklandýðý bu film hakkýndaki söyleþimiz 1 Haziran tarihli Star Pazar’da yayýnlanmýþtý.

Hiþam Zaman’ýn Norveç ve Almanya ortak yapýmý “Before Snowfall” birçok dalda Amanda adayý olmuþ (Ýskandinav ülkelerinin Oscar’ý), Ýsveç’in Göteborg ve New York Tribeca film festivallerinde ödüller kazanmýþ bir yapým. Irak’tan baþlayýp Norveç’e uzanan bir yolda, gencecik bir delikanlýnýn sevdiði erkekle kaçan ablasýný “namus uðruna” öldürmeye çalýþmasýný anlatan dokunaklý bir film “Before Snowfall”.

Türkiye’den prömiyerini Ýstanbul Film Festivali’nde yapan ve Antalya’da Altýn Portakal için yarýþmakta olan “Mavi Ring” seçildi. Ömer Leventoðlu’nun yönettiði film açlýk grevindeki mahkumlarýn, saðlýk durumlarý elvermediði halde, baþka bir cezaevine transfer edilmesi için rapor imzalamaya zorlanan genç kadýn doktorun onlarla yolculuðunu anlatýyor. Belgesel ve kýsa filmler arasýnda ise Türkiye’den yapýmlar aðýrlýkta.

Hem Ýran ve Irak’tan filmleri izlemek hem de Duhok izlenimlerimi aktarmak için sabýrsýzlanýyorum!