Atom Egoyan’ýn ‘Remember/Hatýrla’ filmi Alzheimer ile sulandýrýlmýþ Nazi ve Yahudi Soykýrýmý konusunu tekrar iþlemekte. Egoyan bu haliyle günümüzde yaþananlara gözünü kapatma inadýnda olan yönetmenlerden.
Atom Egoyan 1960 doðumlu yani görece olarak genç yönetmenlerden. 60’larýn, 70’lerin politik gündemiyle haþýr neþir olmuþ o tür üretimler yapmýþ ve bir bakýma dava adamý olmuþ bir isim deðil. Böyle olduðunda yaptýðý tercihleri sinemacý geçmiþinin alýþkanlýðý olarak algýlayamayýz. Son filmi ‘Remember/ Hatýrla’ filminde iþlediði konu bu satýrlarý yazmamýza sebep oluyor. Yahudi soykýrýmý hikayesiyle karþýmýzda yönetmen. Neredeyse Yahudilerin bile artýk iþlemekten býktýðý bu konu niye Egoyan’ý hala meþgul ediyor. Tabii cevabý çok basit, Egoyan gibi isimler Yahudi soykýrýmýný gündemde tutup güya Ermeni olaylarýný tartýþmaya açma þansýný zorluyorlar. Halbuki bu durum ne onlara ne Türklere bir yarar getiriyor. Egoyan’ý ‘The Sweet Hereafter’, ‘Exotica’, ‘The Captive’ gibi filmleriyle hatýrlarýz. Ama herhalde en unutulmaz ve kendini açýk ettiði filmi ‘Ararat’týr. Tam anlamýyla Ermeni diasporasýnýn propaganda filmi olmaya deðer yapým vizyona girdiði 2002 yýlýnda büyük tartýþmalar yaratmýþtý. Hatta filmin tarafgirliði o kadar rahatsýzlýk yaratmýþtý ki Ermeni Araþtýrmalarý uzmaný Sedat Laçiner ve Þenol Kantarcý tarafýndan yazýlan ‘Ararat Sanatsal Ermeni Progandasý’ adlý kitap yayýmlanmýþtýr. Egoyan’ýn bu filmden önce 2001 yýlýnda yayýnladýðý ‘Diaspora’ adlý bir kýsa filmi de vardýr. Kýsacasý hala Yahudi soykýrýmý filmi yapmasýnýn sýrrý yönetmenin bütün bu geçmiþinde yatmakta. Peki bu beni niye rahatsýz ediyor. Her þeyden önce bir Türk olarak bu millete iþlemediði bir suçun yükleniyor olmasý ve bunun arkasýna açgözlülüðün saklanýyor olmasý beni rahatsýz ediyor. Onu geçtim günümüzde yaþananlar o kadar vahim ki bunlarý görmeyip, Müslümanlara yapýlan katliamlarý, global manipülasyonlarý konu etmeyip hala eskileri anlatmalarý bütün bu suçlara ortak olmalarý gibi bir durum oluþturuyor gözümde.
Senin derdin ne?
Eðer demokratsan, senin derdin insanlýk onuruysa ve sen daha dün yaþananlar için bir tek söz söylemiyorsan ya ruhu intikam ateþiyle yanmýþ bir insansýndýr ya da yalancý demokratsýndýr. Ve ne yazýk ki Egoyan bu durumda olan tek isim deðil. Neredeyse Batý kültürünün temelleri bu duygular tarafýndan esir alýnmýþ insanlarla dolu günümüzde. Durumu bu þekilde kýsaca özetledikten sonra filmin içeriðine de bir bakalým. Hafýzasý ile ilgili sorunlar yaþayan yaþlý Zev, kaybettiði karýsý Rurh’un yasýný tutmaktadýr. Karýsýna verdiði intikam sözü onu hayatta tutan tek güçtür. Zev, bakýmevindeki arkadaþý Max’in de yardýmý ile Max ve kendi ailesini Auschwitz toplama kampýnda katleden ve kaçak olarak yaþayan esrarengiz adamý bulmaya ve öldürmeye yemin eder.
Alzheimer’ý hafife aldý
Ancak Zev’in bilmediði tek þey en büyük düþmanýnýn kendi hafýzasý olduðudur. Filmdeki bunama durumu zaten týbbi olarak yanlýþ yansýtýlýyor. Bu hastalýk kurbanýnýn geçmiþini bir mektubu okuyarak hatýrlamasýna el verecek bir hastalýk deðildir. Bu insanlarýn çektiði acýyý küçümsemektir. Alzheimer hastalýðýný Egoyan neredeyse ‘50 Ýlk Öpücük-50 First Dates’ filmindeki hafiflikle ele alýyor. Bu sayede sürpriz finaline zemin hazýrlayan yönetmenin bütün bu gerçekleri sadece finalde sürpriz yapmak adýna ayaklar altýna almasý onun etik anlayýþýnýn bir sorunudur. Filmin baþrollerinde oynayan Christopher Plummer ve Martin Landau içinse sadece iyi þeyler söyleyebiliriz. Plummer gerçekten iyi bir performans gösteriyor. Landau ve Plummer gibi iki efsane oyuncuyu hem de beraber seyretmek için son fýrsatlardan biri bu film. Filme gidenlerin sinemasal anlamda memnun olacaðýný düþünüyorum.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Remember
Yönetmen: Atom Egoyan
Senarist: Benjamin August
Oyuncular: Christopher Plummer, Dean Norris, Martin Landau, Bruno Ganz
Yapým: 2015, Kanada, Almanya, 94 Dk.
VÝZYONDAKÝLER
HAÝN
John le Carré’nin ayný isimli romanýndan uyarlanan film Rus oligark planlarýný bozmalarý için yem edilen bir çifti konu alýyor. Rus mafyasý ve Ýngiliz Gizli Servisi arasýnda sýkýþýp kalan çift ikisinin de güvenilir olmadýðýný zamanla anlayacaktýr. Yönetmenliðini Susanna White’ýn üstlendiði filmin baþrollerinde Ewan McGregor, Damian Lewis, Stellan Skarsgård yer alýyor.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Our Kind Of Traitor
Yönetmen: Susanna White
Senarist: John le Carre
Oyuncular: Ewan McGregor, Stellan Skarsgård, Damian Lewis
Yapým: 2016, Ýngiltere, Fransa, 108 Dk.
KANLI GÝRDAP
Ýlk kez bir korku filminde oynayan Selma Ergeç’in canlandýrdýðý üniversite araþtýrma görevlisi Nina, mezarý bulunamayan Kazýklý Voyvoda hakkýnda araþtýrma yapan eski sevgilisi Amerikalý ünlü belgeselci John Gillespie’yi bir ipucu bulduðunu söyleyerek Ýstanbul’a çaðýrýr. Ömrünü tarihe adamýþ akademisyen Ali Aksu’nun da yol gösterici olarak dahil olduðu hikâye izleyenleri koltuklarýna kilitleyebilir.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: The Ghosts of Garip
Yönetmen: Patricio Valladares
Senarist: Loris Curci
Oyuncular: Selma Ergeç, Selim Bayraktar, Gianni Capaldi, Natalie Burn
Yapým: 2016, ABD, Türkiye
IÞIKLAR SÖNÜNCE
Rebecca, evi terkettiðinde çocukluk korkularýný da arkasýnda býraktýðýný düþünmektedir. Büyüyüne kadar ýþýklar kapandýðýnda nelerin gerçek, nelerin gerçek olmadýðýndan hiçbir zaman emin olamamýþtýr. Þimdi de küçük kardeþi Martin, Rebecca’yý dehþete düþüren bu gizemli olaylarý deneyimlemeye baþlamýþtýr. Bu korkutucu varlýk, anneleri Sophie ile olan gizemli baðýndan dolayý tekrar ortaya çýkmýþtýr.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Lights Out
Yönetmen: David F. Sandberg
Senarist: Eric Heisserer
Oyuncular: Teresa Palmer, Gabriel Bateman, Billy Burke, Alexander DiPersia
Yapým: 2016, ABD, 81 Dk.
AMMAN HOCAM 2
Fransa’nýn en kötü iki öðretmeni yeni ve çok gizli bir görev için Ýngiltere’ye giderler. Dunces Kralý Boulard ile beraber ülkenin en iyi okuluna giderler ve eðitim alanýnda ün yaptýklarý metotlarýný gelecek nesillere uygularlar. 2013 tarihli ilk filmde olduðu gibi yönetmenliði yine Pierre-François Martin-Laval üstleniyor. Kadroda ise Kev Adams, Isabelle Nanty ve Didier Bourdon’ýn isimlerini görmek mümkün.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Les Profs 2
Yönetmen: Pierre-François Martin-Laval Senarist Mathias Gavarry
Oyuncular: Kev Adams, Isabelle Nanty, Didier Bourdon
Yapým: 2016, Fransa, 92 Dk.
GÖLGE
Tarýk ve Gülay yeni evli bir çifttir. Tarýk reklam ve mankenlik ajansýnýn editörlüðünü yapmakta, Gülay ise yýllar önce bitirdiði üniversitedeki branþýna uygun bir iþ bulamamanýn ruhsal sýkýntýsýný yaþamaktadýr. Bir gün Tarýk ajansý adýna uzun süredir üzerinde çalýþtýðý büyük bir projenin anlaþmasýný imzalar. Ancak Tarýk’ýn mutluluðu yarým kalýr, Gülay o gece ciddi bir sinir krizi geçirecektir.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Yönetmen: Burak Donay
Senarist: Ýbrahim Vurmaz
Oyuncular: Þenol Ýpek, Deniz Gönen Türkcan, Erkay Yavuz
Yapým: 2016, Türkiye