-BAKÜ (Azerbaycan)-
Dünyamýzýn hýzla deðiþtiðinin farkýnda mýyýz, deðiþimin hangi yöne doðru olduðunu görebiliyor muyuz? Bu önlenemez geliþmeye verdiðimiz tepkiler genellikle yüzeysel çünkü.
Deðiþimlere hep edilgen halde yakalanmamýz da bu yüzden...
Kiþiliðimizin bizi biz yapan özellikleri bile deðiþime uðruyor. Pek çok sýfatýn eski deðeri kalmadý. Bilgiye daha kolay eriþen, farklýlýklara eskiler kadar aldýrmayan, iz býrakma derdi olan nesiller geliyor. Önümüzdeki dönemin insanlarý birbirlerini daha iyi anlayan, deðerlerin ortaklýðýnýn önemini kavramýþ, daha hoþgörülü insanlar olacak.
Daha hoþgörülü, ama daha zor beðenir...
Ýnsanlarýn önündeki seçenekler çoðalýr, ya da insanlar önlerinde hayli fazla seçenek bulunduðunun farkýna varýrsa, onlarý ellerindekiyle tatmin etmek de zorlaþýr. Daha iyi, daha müreffeh, daha mutlu kiþiler, kitleler ve toplumlarýn varlýðý, bunlardan yoksun olanlarý talepkar olmaya sevk eder.
Söz konusu ettiðimiz yarýnýn dünyasý, en çok devletleri, daha doðrusu halklarý yönetme iddiasýnýn sahibi devlet adamlarýný ilgilendiriyor. Geleneksel yönetim biçimlerini sarsacak, insan iliþkilerini farklý bir zemine taþýyacak, yönetici-yönetilen arasýndaki mesafeyi kýsaltacak deðiþimler bunlar. Üzerinde kafa yorulmasý, yeni söylemler üretilmesi ve geçiþin mümkün olduðunca sarsýntýsýz saðlanmasý için yollar aranmasýný gerektiren deðiþimler...
Bu anlamda en ciddi çabayla Bakü’de karþýlaþmam beni mutlu etti.
Azerbaycan nicedir kendisini olumlu olarak dünya gündemine sokmaya çalýþýyor. Geçen yýl ilki düzenlenen ‘Kültürlerarasý Diyalog Dünya Forumu’ bu yýl ‘çoklu dünyada barýþ içinde birarada yaþamak’ temasýný iþliyor. Hemen her ülkeden ismi duyulmuþ birilerini görüþlerini paylaþmak üzere Bakü’ye davet etmiþler. Deneyimleri yararlanýlmaya deðer, orijinal fikirleriyle tanýnmýþ, parlak görüþleri bulunan 600 kadar kiþi, üç gün boyunca, yeni dünyaya yol aramakta.
Her ülkenin kendi tarihi birikimlerini de içeren bir kültürü var, ama o kültür çevresi evrenselleþen ortak deðerlerle sýnanýyor bugün; biz bunun uluslararasý arenaya yansýmalarýyla daha fazla meþgulüz. Hala yerel bakýyoruz sorunlara, hala kendimize özel çözümler üretiyoruz ve bazý geliþmelerin bize raðmen olup bittiðinden de habersiziz. Oysa yönünü, özelliklerini, etkiye açýk bölümlerini doðru teþhis edenler deðiþimi de etkileyebilirler; anlamayan, anlamakta gecikenler ise etkilenmeye açýk kalacaklardýr.
Biz bu alanda ne durumdayýz?
Konuþma ve tartýþmalarý bu soruyu zihnimde taþýyarak izlerken þu kanaate vardým: Geliþmelerden en fazla etkilenecek coðrafyanýn bir parçasý Türkiye, baþkalarýndan daha genç bir nüfusumuz var ve gelecek en fazla bizi ilgilendiriyor; ancak geleceði belirlemeye yarayacak, günü daha iyi deðerlendirmeyi saðlayacak tartýþmalarýn henüz biraz uzaðýndayýz.
Yakýnlaþmalý ve tartýþmalarý gündemimiz haline getirmeliyiz. Günlük çözümler yerinde, ama yarýný planlamak gibi bir sorunumuz da var ve bu yolda yaya kalmanýn maliyeti çok büyük.
Kentlerin ve ülkelerin üzerinde yaþayanlarla birlikte bu denli yoðun deðiþime uðradýðý baþka bir zaman dilimi olmadý.
Bakü’de tartýþýlan konulara kulak vermek þart.