‘Dünya Esed’i durdurmalı’

Hollywood filmlerine konu teşkil edecek şekilde bir operasyon yaptı MİT

Kırmızı listede aranan Yusuf Nazik isimli teröristi Rusya ve Esed rejiminin sıkı korumasına rağmen Lazkiye’de paketleyip Türkiye’ye getirdi

Nazik ilk ifadesinde 53 cana mal olanReyhanlı katliam talimatının Suriye muhaberatından geldiğini itiraf etti. 

Detaylar bir yana bu başarılı operasyonun verdiği mesajlar önemli.   

*** 

Türkiye’deki resmi kurumlar artık hükümete rağmen iş çevirme yahut hükümet politikasına itiraz etme gibi oligarşik yapılardan kurtulmuştur/kurtuluyor. 

Bu birliktelik ve istikrarın temelinde 2010’da yapılan anayasa tadiliyle vesayet yollarının kısmen kapatılmış olması vardır. Ancak vesayetin tam olarak kalktığı tarihbaşkanlık sistemine geçtiğimiz tarihtir. 

Bürokrasi başkanın gücünü hissetmiştir ve başkana ayak uydurmaktan ve onun politikalarını desteklemekten başka yol olmadığını görmüştür. 

Yani başkanlığın getirdiği siyasi istikrar kurumları da başarılı olmaya mecbur bırakmaktadır.  

*** 

MİT Fidan’dan bu yana hükümetle zaten uyumluydu. 

Ama devletin kılcal damarlarına sızmış olan unsurlar, Fidan’ı biletutuklamak hatta başbakanı uluslararası mahkemeye gönderebilmek için MİT tırlarına müdahale etmek gibi 17/25 Aralık gibi operasyonlar yapmaya yelteniyordu. 

15 Temmuz sonrası yapılan temizlik ve başkanlık sistemi bu türden görünmeyen engelleri ortadan kaldırdı.  

*** 

İktidarın takip ettiği politikaya kurumların kendi alanlarında verdiği desteğin en önemli tezahürlerinden biridir MİT’in Lazkiye operasyonu.

Türkiye başından beri Esed’in meşruiyetini yitirdiğini söylüyor. Bu tezini uluslararası platformlarda seslendirmekten de çekinmiyor. 

En son Tahran zirvesinde Esed’in arkasında duran Rusya ve İran’a bu tezini yine tekrar etti. 

Yetinmedi, Erdoğan Wall Street Journal’a yazdığı ve Türk basınının ‘Köprüden önce son çıkış’ anonsuyla verdiği makalenin başlığını ‘Dünya Esed’i durdurmalı’ koydu. 

Aynı makalenin sonunda, ‘Astana sürecindeki ortaklarımız Rusya ve İran da insani bir felaketi önlemekle yükümlüdür’ diyerek garantör ülkeler Rusya ve İran’ın olumsuz tavrını dünya kamuoyuna bir kez daha duyurdu.  

*** 

Rusya ve İran, Esed’e meşruiyet kazandırmaya çalışırken ve batı dünyası buna sessizce onay verirken MİT’in yaptığı bu operasyonda Reyhanlı katliam emrinin Esed’den geldiğinin dünyaya tekrar duyurulması, devlet kurumlarının başkanın politikasına destek vermesi bağlamında fevkalade önemli bir fotoğraftır. 

Rusya’nın denetimindeki -işgali de denebilir- Suriye’de hiçbir yetkisi bulunmayan Esed’le görüşmemizi salık veren analistler ve hatta ana muhalefet partisi liderine ve Esed’i destekleyen Rusya ve İran’a verilmiş çok anlamlı bir mesajdır MİT operasyonu.

Teröristlere verdiği korku ve vatandaşlarına verdiği güven de cabası. 

Esed’in morarmasını saymıyorum bile.