Ýran Dýþiþl. Bakaný M. Cevad Zarif'in aylarca önce ingiliz yayýn kuruluþu BBC'nin muhabirine söylediklerinin ses kaydý sadece Ýran'ý ve Ortadoðu bölgesini deðil, dünya siyasetini de etkileyecek derecede, çok-çok önemli.. O, o sözleri, hem de BBC gibi bir emperial yayýn kuruluþunun muhabirine hangi niyetle söylemiþtir ve o kuruluþ da, aylarca yayýnlamadýðý bu sözleri, Ýran'da iki ay sonra yapýlacak olan C. Baþkanlýðý seçiminde aday olacaðý iddialarýnýn güçlü þekilde dile getirildiði Zarif'i hangi noktaya sürükleyeceðinin anlaþýlmasý zor, hangi saik ve niyetle açýklamýþtýr ve Zarif bu sözlerin altýndan nasýl kalkacaktýr; bu konuyu inþaallah, Cuma gününe býrakalým da, bugün yine deðineceðimiz 'Ermeni Meselesi' üzerine, Ýran'dan ilginç bir yaklaþýmý aktaralým.
Sözlerini aktaracaðým kiþi, Tahran Cuma Ýmamlarý'ndan Seyyid Muhammed Hasan Turabîferd isimli ve 'Huccet-ul'Ýslâm' unvanlý birisi.. (Ki, Ýran'da, Cuma namazý her þehirde bir yerde kýlýnýr ve Cuma Ýmamý olan kiþi, doðrudan, Ýnkýlab Rehberi Seyyid Ali Khameneî'ye baðlý bir kuruluþça ve her þehrin en önde gelen ulemâsý arasýndan belirlenir. Ve Cuma Ýmamlarý o þehirlerdeki en üst dereceli kamu yöneticisi durumundadýr.) Þimdi sözlerini aktaracaðým ve bu 'seçkin þahsiyet'in, Ermeni halkýna 'soykýrým uygulandýðý' iddialarýnýn yýldönüm günü olarak anýlan '24 Nisan'da, Tehran'daki Ermeni topluluðuna hitaben yaptýðý ve 'youtube'a da yüklenmiþ olan 2 dakikalýk bir videoda söylediklerinin tercümesini, buyrunuz:
'Aziz kardeþlerim, siyasî ve askerî güç ve servet, eðer insanî ve ilâhî yüce deðerlerle birlikte olmazsa, bizim Hristiyan kardeþlerimiz ve bacýlarýmýza karþý iþlenen yürek parçalayýcý 'neslkuþî' /(soykýrým) gibi cinayetlerle birlikte olmaktadýr, maalesef..
Kudreti frenleyecek olan, yüce dinî deðerlerdir. Ben þimdi mübarek huzur ve hizmetlerinde bulunduðum Ermeni ve Âþûrî cemaatindeki meslektaþlarýma iftiharla, samimiyet, gönül birliði ve dostluk duygularýyla arzedeyim ki, Hak nizâmýnýn þekillenmesi ve insan'ýn savunulmasý için çaba harcýyoruz. Bugün dünyada, beþeriyete zulmeden güç sahiblerinin karþýsýnda, (ki, sizler programýnýzda biraz önce gösterdiniz) onlar ki, dün elleri Ermenilerin kanýyla kirlenmiþti; bugün de onlarýn elleri Suriye'deki kardeþlerimizin kanýyla kirleniyor.(...)'
Burada kim kasd ediliyor diye sormaya gerek yoktur, herhalde..
Evet, yarým asýr öncelerde, 'Osmanlý Devleti, bir çok yanlýþlarýna raðmen, Müslümanlarýn, ýslah edilmesi kaabil büyük bir gücü idi.. Maalesef, emperyalist güçlerce tarih sahnesinden silindi..' gibi sözlerle hayýflanan Ýmam Khomeynî'nin çizgisinde olduðunu söyleyenlerin geldiði nokta, ilginç..
Evet, Hâfýz-i Þirazî, 650 yýl öncelerde , 'Dünya, hiçbir zaman ayný kararda kalmaz; döner-durur.' diyordu.
Geçelim..
Kâzým Karabekir Paþa'nýn kýzý 80 yaþýndaki Timsal Karabekir'i evvelki akþam, Amerikan Baþkaný Biden'ýn ' 'Ermenilere 1915'de soykýrým uygulandý..' demesi etrafýnda yapýlan bir tv. programýna HT ekranýnda dinlerken onun yaþadýðý rûhî ýzdýrabý derinden hissettim. 'Evet, özür dilemeliyiz.. Ama, ecdâdýmýzdan..' diyordu.. (Karabekir Paþa'nýn, 'Ermeni Tehciri' sýrasýnda çeþitli sebeplerle sahibsiz kalmýþ onbinlerce çocuðun, bölgede güvenilir ve hali vakti yerinde ailelere, 'Allah'ýn bir emaneti olarak' verdiðini Erzurum, Malatya, Diyarbekir, Van ve Trabzon'daki yaþlý insanlardan dinlemiþimdir, 50-60 yýl öncelerde..) Timsal Hanýmefendi, o, devletin iyice zayýf anlarýnda, devlet otoritesinin yok denilecek hale geldiði 'muqatele/ karþýlýklý öldürüþme' ve boðuþma sahnelerini bizzat yaþamýþ olan babasýnýn hatýrâtýndan aktardý.
Savaþýn en acý sahnelerini yaþamýþ olan Karabekir Paþa'nýn Doðu Anadolu'da ve Kafkaslar'da o dönemin PKK'sý konumunda olan 'ermenici' silâhlý komitacýlarýn iþledikleri korkunç cinayetleri yeni nesillere okutmadýk.. Ama, onlar 100 yýldýr, tekrar ediyorlar.. (Týpký, Bosna'da 250 bin kadar silahsýz, mâsum insanlarýn sýrf Müslüman olduklarý için öldürüldükleri 25 yýl öncelerdeki katliâmýn yeni nesillere anlatýlmamasý için, Birleþmiþ Milletler Yüksek Komiseri'nin emrine uygun olarak, korkunç trajedinin okullarda okutulmamasý gibi bir durum.. Bizde de, sosyal hâfýzâmýz ibtal edilmek istendi, 100 yýldýr..)
10 sene öncelerde, Paris'te, 'toplumlarýn tarihindeki büyük acýlarýn ve de düþmanlýk duygularýnýn, yeni nesillerin yarýnlarýna taþýnmamasý için, anlatýlmamasý gerektiði' görüþünü tartýþan bir eðitim seminerinde, genel bir ortak görüþ benimsenmiþti. Pedagoji bilginlerinden birisi, 'Tabiî, Yahudiler de bu konuyu kabullenmelidirler..' deyince, Yahudiler, 'Biz varlýðýmýzý geçmiþin felaketlerini unutmamak temeli üzerine kurduk, kendimizi iki bin yýldýr o duyguyla ayakta tuttuk..' diye karþý çýktýlar. O tartýþmalarý, 'Ermenistan' dýþýnda yaþayan 'ermeni diasporasý' da dikkatle takib ediyordu. Onlar Ermenistan'da yaþayan, çoðu orta ve alt gelir grubunda yaþayan ve maceralara sürüklenen ermeni halkýný kobay gibi kullanmaktan hâlâ da el çekmiyorlar.. Çünkü, onlarý oynatan etken, kendi hayalî tatmin duygularýyla emperial güç odaklarýnýn Anadolu coðrafyasý üzerindeki Müslüman gücünü kýrmak stratejisi.. 100 yýl öncelerde olduðu gibi..
100 yýl önce de, 'ermenici' silâhlý mücadele teþkilatlarý, Selçuklu ve Osmanlý'dan beri Müslümanlarla en iyi iliþkiler içinde yaþayan ermeni halkýný rehin almýþlardý; týpký, kamalistlerin halkýmýzý, ve bugün PKK'nýn Müslüman kürd halkýný rehin almaya çalýþmalarý gibi..
Çözüm yolumuz, inadýna; hiçbir kiþi veya halka, bir inanç dayatýlmasýna asla cevaz vermeyen inancýmýzdýr.