Dünya Meteoroloji Günü ne zaman?

Evlerimizin önünde yeþeren aðacýn türü ne? Hepsi ‘çam aðacý’ sanýlan diðer iðne yapraklý türleri ayýrt edebiliyor muyuz? Geçen haftanýn ‘Orman Haftasý’ olduðunu kaç kiþi biliyordu acaba?

oða ve iklim baþlýðý altýnda o kadar önemli günler yaþandý ki geçen hafta... Orman Haftasý olduðunu kaç kiþi biliyordu acaba? 22 Mart ‘Dünya Su Günü’ydü... Bugün ise 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü. Önemli gün ve haftalarýn inci tanesi gibi dizilmeleri boþuna deðil. Amaç artan sanayileþme ve betonlaþmanýn sonuçlarýna dikkat çekmek; tahrip olan ormanlar, erozyon, toprakta yetiþen her türlü bitki ve canlý türünün yok olmasý, atmosferdeki kirliliðin ve sera gazý salýnýmýnýn artmasý, küresel iklim deðiþikliði sebebiyle deðiþen sýcaklýk ve yaðýþ trendleri, deðiþen trendlere baðlý olarak Türkiye gibi orta enlem ülkelerinde yaþanan kuraklýk, barajlardaki su seviyelerinin düþmesi... Dolayýsýyla çevreyle ilgili konularda yapýlan tüm akademik çalýþma, kongre, organizasyon ve aktivitelerin sayýsýnýn her geçen gün artmasý gerekiyor. Çünkü buna gerçekten ihtiyacýmýz var.

YÝNE YANLIÞ BÝLÝYORUZ 

Orman Haftasý demiþken... Yürüdüðünüz yollarda, parklarda, korularda ya da ormandaki aðaçlara dikkat ettiniz mi? Kaçýmýz bu aðaçlarýn türlerini ve hangi türlerin Türkiye’ye özgü olduðunu biliyoruz? Ormana sýra gelene kadar biz aðaçlarýmýzý tanýyor muyuz sizce? Evimizin önünde dört mevsim yaþayan, yapraklarý yeþeren solan, kurumuþ dallarýnýn ardýndan bahar çiçekleri açan o aðacýn türü ne? Ya da çam aðacý deyip geçtiðiniz iðne yapraklý türleri ayýrt edebiliyor muyuz? Yoksa hepsi çam mý bizim için? Peki ya yaþlý aðaç olduðu söylenen, gövdesi geniþ aðaçlarýn obez aðaçlar olabileceðini hiç duymuþ muydunuz? Obezite sadece insanlara özgü bir durum deðil yani... Aðaçlar da obez olabiliyor!

Aðacýn, suyun öneminin altýný çizerken bir þehir efsanesini daha açýklýða kavuþturalým. Ormanýn yaðýþý artýrdýðýna inanýlýyor halk arasýnda. Bu da ‘yanlýþ’ bilgilerden biri. Orman ve aðaçla yaðýþýn hiçbir iliþkisi yok. Ormanlýk alanlara yaðýþýn daha fazla düþüyor olmasýnýn sebebi aðaç deðil, toprak. Toprak çabuk ýsýnýp çabuk soðuduðundan (toprak alanda hava, beton alana göre daha çabuk soðuduðundan) ormanlýk alanlara daha çok yaðýþ düþüyor. Bunun inanýldýðýnýn aksine aðaçlarla hiçbir alakasý yok. 

Bu sene Dünya Meteoroloji Örgütü tarafýndan 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü için  belirlenen tema ‘Hava, Ýklim ve Gençlerle Etkileþim’. Hedef artýk gençler çünkü... Dünya nüfusunun altýda birlik bölümünü 15-24 yaþ aralýðý oluþturduðundan ve gelecek için onlarýn bilinçlenmesi çok önemli olduðundan hedef gençler. Ýklimde yaþanan deðiþimleri, insan müdahalelerini, yaþanan olumsuz sonuçlarý, önümüzdeki yýllarda yaþanmasý beklenen hava olaylarýný, sýcaklýk ve yaðýþ trendlerinin ne yönde deðiþeceðini en çok gençlerin öðrenmesi gerekiyor.  

Hava, su, toprak ve aðaç sahip olduðumuz en önemli zenginliðimiz... Sahip olduklarýmýzýn farkýna varamazsak onlarý koruyamaz, tükenmesine engel olamayýz. Dolayýsýyla gelecek için daha fazlasýna sahip olmayý umut edemeyiz.