Dünya Meteoroloji Günü ne zaman?

Evlerimizin önünde yeşeren ağacın türü ne? Hepsi ‘çam ağacı’ sanılan diğer iğne yapraklı türleri ayırt edebiliyor muyuz? Geçen haftanın ‘Orman Haftası’ olduğunu kaç kişi biliyordu acaba?

oğa ve iklim başlığı altında o kadar önemli günler yaşandı ki geçen hafta... Orman Haftası olduğunu kaç kişi biliyordu acaba? 22 Mart ‘Dünya Su Günü’ydü... Bugün ise 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü. Önemli gün ve haftaların inci tanesi gibi dizilmeleri boşuna değil. Amaç artan sanayileşme ve betonlaşmanın sonuçlarına dikkat çekmek; tahrip olan ormanlar, erozyon, toprakta yetişen her türlü bitki ve canlı türünün yok olması, atmosferdeki kirliliğin ve sera gazı salınımının artması, küresel iklim değişikliği sebebiyle değişen sıcaklık ve yağış trendleri, değişen trendlere bağlı olarak Türkiye gibi orta enlem ülkelerinde yaşanan kuraklık, barajlardaki su seviyelerinin düşmesi... Dolayısıyla çevreyle ilgili konularda yapılan tüm akademik çalışma, kongre, organizasyon ve aktivitelerin sayısının her geçen gün artması gerekiyor. Çünkü buna gerçekten ihtiyacımız var.

YİNE YANLIŞ BİLİYORUZ 

Orman Haftası demişken... Yürüdüğünüz yollarda, parklarda, korularda ya da ormandaki ağaçlara dikkat ettiniz mi? Kaçımız bu ağaçların türlerini ve hangi türlerin Türkiye’ye özgü olduğunu biliyoruz? Ormana sıra gelene kadar biz ağaçlarımızı tanıyor muyuz sizce? Evimizin önünde dört mevsim yaşayan, yaprakları yeşeren solan, kurumuş dallarının ardından bahar çiçekleri açan o ağacın türü ne? Ya da çam ağacı deyip geçtiğiniz iğne yapraklı türleri ayırt edebiliyor muyuz? Yoksa hepsi çam mı bizim için? Peki ya yaşlı ağaç olduğu söylenen, gövdesi geniş ağaçların obez ağaçlar olabileceğini hiç duymuş muydunuz? Obezite sadece insanlara özgü bir durum değil yani... Ağaçlar da obez olabiliyor!

Ağacın, suyun öneminin altını çizerken bir şehir efsanesini daha açıklığa kavuşturalım. Ormanın yağışı artırdığına inanılıyor halk arasında. Bu da ‘yanlış’ bilgilerden biri. Orman ve ağaçla yağışın hiçbir ilişkisi yok. Ormanlık alanlara yağışın daha fazla düşüyor olmasının sebebi ağaç değil, toprak. Toprak çabuk ısınıp çabuk soğuduğundan (toprak alanda hava, beton alana göre daha çabuk soğuduğundan) ormanlık alanlara daha çok yağış düşüyor. Bunun inanıldığının aksine ağaçlarla hiçbir alakası yok. 

Bu sene Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü için  belirlenen tema ‘Hava, İklim ve Gençlerle Etkileşim’. Hedef artık gençler çünkü... Dünya nüfusunun altıda birlik bölümünü 15-24 yaş aralığı oluşturduğundan ve gelecek için onların bilinçlenmesi çok önemli olduğundan hedef gençler. İklimde yaşanan değişimleri, insan müdahalelerini, yaşanan olumsuz sonuçları, önümüzdeki yıllarda yaşanması beklenen hava olaylarını, sıcaklık ve yağış trendlerinin ne yönde değişeceğini en çok gençlerin öğrenmesi gerekiyor.  

Hava, su, toprak ve ağaç sahip olduğumuz en önemli zenginliğimiz... Sahip olduklarımızın farkına varamazsak onları koruyamaz, tükenmesine engel olamayız. Dolayısıyla gelecek için daha fazlasına sahip olmayı umut edemeyiz.