Dünya Helal Zirvesi Konsey Baþkaný Yunus Ete ile ülkemiz turizmi ve ekonomisi için önem arz eden Dünya Helal Zirvesi öncesinde bir araya geldik ve zirveyi konuþtuk.
TSE ve SMIIC iþbirliði ile 15-17 Aralýk 2016 tarihleri arasýnda Ýstanbul Lütfi Kýrdar Kongre Merkezi’nde tüm dünyadan helal sektör duayenlerini ve üreticileri buluþturacak olan World Halal Summit (Dünya Helal Zirvesi) Türkiye’den ve 26 ülkeden üst düzey konuþmacýlarý bir araya getirecek. Cumhurbaþkanlýðý’nýn katýlýmýyla planlanan organizasyon, Baþbakanlýk, Dýþ Ýþleri Bakanlýðý, Bilim Bakanlýðý, Saðlýk Bakanlýðý’nýn yaný sýra TSE ve SMIIC gibi önemli kurumlarýn desteðini de yanýna alýyor.
Dünya Zirvesi ile Helal Fuarý’ný birleþtirerek sektöre yön veren öncü bir etkinlik olma özelliði taþýyan Helal Expo 2016 sektör duayenlerini bir araya getirecek. Dünyada yaþayan 2 milyon Müslüman sayýsý ele alýndýðýnda, 3 trilyonluk helal piyasasýnda 250 milyar dolarlýk kýsmý Ýslami turizm oluþturuyor. 860 milyar dolarlýk kýsmý helal gýda pazarý, 1.6’lýk kýsmýný ise ilaç-kozmetik sektörü kapsýyor.
TÜRKÝYE ÖNEMLÝ BÝR DESTÝNASYON
Türkiye’nin halihazýrda turizm pazarý 35 milyar dolar. Dünya Helal Zirvesi’nin Türkiye’de yapýlýyor olmasý demek ise yerli yabancý yatýrým yapmak isteyen önemli markalarýn bu alanda ortaklýk yapmak isteyen yatýrýmcýlarla buluþmasý anlamýna geliyor. Bu baðlamda Türkiye destinasyon bakýmýndan çok önemli bir noktada konumlanýyor. Gerçekleþecek olan zirve sayesinde turizm alanýnda ciddi anlaþmalar saðlanacak ve Türkiye önemli bir konuma sahip olacak. Türkiye bu organizasyon ile beraber, helal turizmin en önemli destinasyonlarýndan biri olabilecek. Zirve, 2023 mali hedeflerine varmada çok ciddi etkisi olacak. Ýslami finans, helal gýda ve gastronomi, helal týp, ecza ve kimya, helal tekstil zirvenin konu baþlýklarý olarak karþýmýza çýkýyor. Zirve boyunca TAFED’in þefleri ve ekipleri ziyaretçileri lezzet ve görsel sunumlarla aðýrlayacaklar.
Dünya helal standartlarýnýn belirleneceði etkinliðin organizasyonunu yapan Dünya Helal Zirvesi Konsey Baþkaný Yunus Ete “Müslüman ülkelerin yaný sýra Rusya ve Ýspanya gibi ülkelerden de katýlým talebi aldýk. Dünya helal pazarýnýn büyüklüðünü fark eden ve helal turizme yönelik ciddi bir yatýrým ataðýna geçen Ýspanya bu fuara katýlma konusunda çok istekli. Kriterlere uygun olup olmadýðýný SMICC iþbirliðinde deðerlendiriyoruz” dedi.
Yalnýzca Müslüman ülkelerin deðil Avrupa ülkelerinin de son dönemde ciddi yatýrýmlar gerçekleþtirdiði helal sektöründe helal turizm pazarýnda önemli bir yer taþýyor. Önümüzdeki 4 yýllýk süreçte yüzde 50 oranýnda bir artýþ beklenen helal turizm 192 milyar dolarlýk bir hacimde olacak.