Dünyadaki kötülüðün merkezi - Ýngiliz derin devleti (1)

"ÞEYTAN ÝNSAN ÝÇÝN NE ÝSE ÝNGÝLÝZ DERÝN  DEVLETÝ DE DÜNYA ÝÇÝN ODUR"

Cemil Meriç    

Baþta Londra, hemen hemen bütün Ýngiliz kentleri savaþýn acý gerçekleriyle yüz yüze gelince, Ýkinci Dünya Savaþý sonunda Ýngiltere devlet politikalarýný deðiþtirmiþ, artýk savaþlarý içinde yer alan deðil, sadece oyunu yazan ve sahneye koyan ülke olmuþ.

Ýngilizler sömürgeleþtirme tarihinin baþlangýcýndan bu yana,hedef ülkeleri önce nifak tohumlarý ekerek güçten düþürmüþ sonra da yanýna aldýðý yerel güçlerle hedefine ulaþmýþ. Özel olarak yetiþtirilen istihbaratcýlarý da sýkca kulllanmýþ.

Bu istihbaratcýlar oyun kurucu olmuþ, oyunu kazanmak içinse her türlü tezgahý açmýþ. Bu tezgahlarý önce Avrupa'da, Amerika keþfedilince de bu kýtaya yayýlmýþ. Amerika'yý güvenceye aldýktan sonra Afrika ve Asya,son olarak da Orta Doðu topraklarý Ýngiliz Derin Devletinin satranç tahtasý olmuþ.

Ýngiltere'nin çýkarlarý söz konusu oldu mu, herþey mübahtýr, geçerlidir. Gerekirse barýþtan ödün verilir, ülkeler bölünür, terör örgütleri oluþturulur, kimi zaman da savaþlar baþlatýlýr. Kimi Ýngiliz yöneticileri bu insanýn tüylerini ürperten çýkar anlayýþýný açýkca dile getirmiþtir.

Daha 19. yüz yýlda Ýngiltere Baþbakanlýðý yapan Lord Palmerston 1856 yýlýnda ki  bir konuþmasýnda þöyle der:

"Bana siyaset nedir diye sorduklarýnda , cevabým þudur: Her durum ve ortamda önce ülkemin çýkarlarýný düþünmek, sonra da ona göre adým atmaktýr. Ýngiltere'nin sonsuza deðin sürdüreceði dostluk ve düþmanlýklarý yoktur. Sadece deðiþmez çýkarlarý vardýr..."

Þimdi de gelin, Dýþ Ýþleri Bakaný Edward Grey þu lafýna bir bakýn hele: "dünyada var olan bütün zenginlikleri Tanrý Ýngilizler için yaratmýþ, gidin alýn onlarý demiþtir. ."

Amerikan Baþkanlarýndan Harry S. Truman'ýn özel temsilcisi Büyükelçi Davies, Baþbakan Churchill için "O büyük bir Ýngiliz'dir. Barýþý korumaktan çok Ýngiltere'nin çýkarlarýný korumayý düþünür." demiþti Ýkinci Dünya Savaþý yýllarýnda..

Barýþý korumaktan çok  çýkarlarýný düþünen Ýngiltere , tarih boyu  bu inanç doðrultusunda hareket etmiþ. Ýþgal ettiði topraklarda yüzlerce yýldýr birlikte yaþayan farklý etnik topluluklardan birine "senin ýrkýn daha üstün"  diye fýsýldar. Sonra da onu silahlandýrýp diðer topluluklarýn üzerine salar. Buyrun  size iç savaþ!

Neden? Çünkü birbiriyle çatýþan toplumlar ortak bir güç oluþturamaz. Tarih boyu bu siyasetin birçok örneði görülmüþ. Örneðin Ruanda'daki korkunç soykýrýrm, ne kendi kendine geliþen bir olaydýr ne de Ýngiliz Derin Devleti'nden baðýmsýzdýr.

Ýngiliz Derin Devleti'nin siyaseti aðýrlýklý olarak ikilik oluþturmak, var ollanlar körüklemek ya da yapay çatýþmalar yaratmak üzerine kurgulanmýþtýr...

(Yarýn : Ahtapotun kollarý)